Меню

Положителни страни от носенето на бебето за обществото

Положителни страни от носенето на бебето за обществото

Положителните страни на носенето на бебето за обществото са много. Промяната на индивидуално ниво може да има значително въздействие, когато повече хора последват примера! Носенето на бебето на ръце или използването на слинг е един от начините, по които можем да променим бъдещето за нашето общество.

Един от най-важните положителни ефекти от носенето на бебето за родителя и обществото е отражението върху душевното здраве, което е социално значим въпрос. 

Западното общество живее все по-разделено и изолирано, усещането за общност и споделена грижа намалява все повече. Товарът на душевната неудовлетвореност расте и родителството на този фон става много трудна задача.

Раждането на бебето често е объркващо и за двамата родители, особено в комбинация с очакванията и изискванията на забързаната ни култура, която оценява хората по видимите изражения и постижения. Не е изненадващо, че се увеличават случаите на следродилна депресия, която засяга 10-15% от жените, които скоро са станали майки. Родителите се чувстват неудобно да изразят чувствата си и крият вътрешната си борба, което има пагубен ефект върху цялото семейство.

При бащите това състояние не се признава, а то застрашава отношението им към самите деца. Обществото ни е подложено на невероятен натиск и то не се грижи за своите най-уязвими членове.

Начинът, по който живеем няма да се промени за един ден; едва ли изведнъж ще се появят средства за материална или психическа подкрепа на родителите, а медиите продължават да ни затрупват с продукти за родители. Това, обаче, не удовлетворява емоционалните потребности на малките деца, особено ако искаме те да растат здрави и щастливи и да се превърнат в уверени хора, които лесно се интегрират в обществото.

Трябва да намерим начин да се грижим за децата си и в същото време да отговаряме на очакванията на обществото и тук е мястото, където носенето на бебето на ръце или в слинг помага много. Носенето на бебето поддържа и защитава ценната връзка с родителя, която е основа за щастливо бъдеще. Даването на децата на сигурен и уверен старт в живота се изплаща по-късно като ценност за цялото общество.

  • Семействата, които са изградили сигурна среда и силна връзка помежду си, по-лесно преминават през родителството и създават устойчиви деца със здрава самооценка. Това противодейства на все по-влошаващото се емоционално-психическо здраве, особено сега, когато отпусканите средства за лечение на душевни заболявания стават все по-малко. При носенето на ръце или в слинг се отделя окситоцин, който изгражда тази връзка и прави детето устойчиво на предизвикателството на израстването. Прочетете повече.
  • Всичко, което влияе благоприятно на психическото здраве и помага на родителите да отгледат здрави и устойчиви деца си струва инвестицията, особено когато става въпрос за нещо евтино като слинга.
  • Според едно изследване на отношенията между родител и дете, проведено от Sutton Trust става ясно, че деца под три години, които не са имали възможност да изградят здрава връзка с родителя си, „са по-склонни към агресия, неподчинение и хиперактивност, когато пораснат“. Доказано е, че 40% от децата имат този дефицит на връзката и е много вероятно те да предадат изпитваната несигурност на своите деца, влизайки в един безкраен порочен кръг. “Родителите без здрава семейна връзка живеят в духовна бедност и им е трудно да бъдат чувствителни и да дадат любов на своите бебета.”
  • Друго откритие на изследването е, че децата без здрава семейна среда са по-склонни към затлъстяване в детска възраст (което дава отражение и върху здравето им като големи хора).
  • Общността е нормалната социална структура на хората и намирането на обща основа и споделяне на житейските трудности ни помага да се развиваме. Много семейства се свързват с други родители със сходни интереси, а тези, които използват слинг, формират устойчиви приятелства.
  • Носенето на бебето ни поддържа активни, а движението е основно за нашето психическо и физическо здраве. Динамичното носене на ръце (ако е възможно) помага на бебето да развие невромоторните си умения, а носенето на малки деца, които са се уморили, е благоприятно и за възрастните – за костите, мускулите и цялостната стойка на тялото.
  • Майките, които носят бебетата, обикновено ги кърмят, което има своите здравословни предимства (намален риск от рак на гърдата, остеопороза, увеличен имунитет и др.)
  • Носените бебета са по-щастливи и плачат по-малко. Плачът е много стресиращо преживяване за бебето и неговото успокояване изгражда увереността на родителя като такъв, както и намалява напрежението при обществени срещи или навън.
  • Носените бебета развиват по-рядко инфекции на ухото, по-редки са случаите на плагоцефалия и др.
Смятам, че лекарите все по-често трябва да препоръчват носенето на бебето, защото ефектът от това е благоприятен за цялото семейство и има дългосрочно положително влияние върху цялото общество.

 


Източник: https://www.carryingmatters.co.uk/positive-effects-of-carrying-for-society/

Текстът, който предлагаме на читателите ни, е от интернет страницата на д-р Роузи Ноулс www.carryingmatters.co.uk. Публикуваме го с любезното ú съгласие. Снимка: www.carryingmatters.co.uk
"Дневникът на мама и татко" благодари на Слингомания и Kaya за съдействието.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook