Меню

Необикновените чувства след раждането – тъга и депресия

Необикновените чувства след раждането – тъга и депресия

Дневникът на мама благодари на доц. Диана Димитрова и "Училище за родители - Варна" за оказаното съдействие при подготовката на тази тема.

Една от най-големите заблуди, свързани с раждането е, че след като гушнеш малкото същество те очаква неописуемо преживяване на щастие и радост. Всъщност само 20% от  жените се чувстват така. И ако самият родов процес ти дава усещането, че пътуваш до Юпитер със скутер, то един час след него вече си се приземила в джунгла от бушуващи неидентифицирани емоции. Раждането на дете се нарежда във VIP- листата на най-стресиращите житейски събития (наред с развода, загубата на близък и смяната на работа). Затова и първите дни са толкова объркващи.

Между 50 и 80% от младите майки се поддават на т.н. „майчина тъга“. Вместо да изтанцуват един харлем-шейк от радост, те са маланхолични, плачат без причина, тъжни са и на всичко отгоре изпитват вина, че не са безмерно щастливи от раждането на детето. Това обикновено трае около седмица. След това хормоните се нормализират и нещата си идват на мястото. Тревожността се трансформира в здравословен майчин инстинкт, а вината се превръща в гордост.

Този етап може да премине съвсем неусетно или да ви накара да се почувствате като стар рокер в чалга-клуб. Не прибързвайте със заключенията. Това не е депресия! Така както тялото ни след раждане се променя и адаптира, така и психиката се опитва да се приспособи към новия живот, който предстои. Онова, което трябва да ви успокои е, че родилната тъга винаги започва през първата седмица след раждането и продължителността й рядко надхвърля повече от две седмици.

           

Сигнали за завръщане на лошото настроение до третия месец

Проблем е, обаче, ако лошото настроение се завърне отново до третия месец. За съжаление, между 10-20% от родилките преживяват следродилна депресия със всички негативи и последствия, която тя причинява. Отглеждането на бебето е тежък физически труд, съчетан с безсънни нощи и напрегнати дни. Много често депресивното състояние се маскира зад умората и стреса. Кои са онези сигнали (учените ги категоризират в 3 групи), които не трябва да пренебрегвате:
 

Състояния, изхождащи от психиката

отпадналост и постоянна умора;

плачът на бебето не предизвиква никакви чувства у вас;

апатична сте, нищо не ви се прави и нищо не ви интересува;

изпитвате чувство за безнадеждност, неспособност за справяне с грижите за бебето;

усещате нарушения в концентрацията и паметта (лесно забравяне, разсеяни сте);

загубила сте  обичайните си интереси (ако ви е доставяло удоволствие да готвите, то сега това ви се струва непосилно трудно);  

липсва ви апетит и теглото ви стремглаво се редуцира.
 

Симптоми, издаващи страданията на тялото (соматични симптоми)

необосновано главоболие;

изтръпване на крайниците;

болки в гърдите;

сърцебиене;

усещане, че не ви достига въздух.

 

Поведенчески реакции

панически атаки;

враждебност;

необосновани, ирационални страхове, халюцинации, кошмари, силна вина;

липса на чувства към бебето или прекомерна ангажираност с него;

усещания за ''вън от контрол“  и ''полудяване“.

Вашите близки и приятели би трябвало да забележат промяната. Жената, която до вчера е била образец за грижовност, днес с мъка става от леглото, за да накърми бебето и да си измие зъбите. Отказва да се среща с приятели, а е била душата на компанията. Прекарва целия ден по пижама, неугледна и мълчалива в леглото. Лицето й е изпито и бледо, тялото е занемарено и отпаднало. Нищо не я радва, не я впечатлява, не може да я изкара от вцепененото състояние на духа и тялото. Не правете грешка да отдавате това само на преумората от родителските грижи и кърменето. По-добре се обърнете към личния си лекар, потърсете специализирана помощ възможно най-рано.

 

Кои жени са по-предразположени към следродилна депресия?

Тези, чиито майки също са имали подобни епизоди;

Преживели са депресия извън бременността и раждането;

Имат високи нива на страх, свързан с раждането и отглеждането на бебето;

Имат лоши партньорски взаимоотношения.

 

Как се лекува следродилната депресия?

Тя е в обсега на специалистите от психиатричната помощ. Тъй като някои антидепресанти са противопоказани по време на кърмене, може да се наложи кърменето да бъде преустановено. Страничното им действие най-често се изразява в сънливост на бебето. Доверете се на вашия лекар и следвайте съветите му и преди всичко не експериментирайте с дозите. Антидепресантите са медикаменти, които „регулират“ мозъка и не трябва да се подценяват. Курсът на лечение трае между 3 месеца до една година. Не се отчайвате. Няма нищо по-важно за детето ви от здрава и щастлива майка, която отвръща на усмивката му и прелива от щастие при всяка прегръдка.

 

"Майчината депресия се отразява негативно върху по-нататъшното емоционално развитие на детето"

Това сочи изследване от 2006 година в САЩ, обхващащо 11 833 майки, 10 024 деца на възраст от 3 до 5 години и 8 431 бащи. При деца, чиито майки са имали следродилна депресия, се забелязва намалена мотивация за учене. Още по-интересен е фактът, че ако бащата е бил депресиран в първите няколко седмици след раждането на бебето-момче, вероятността то да има поведенчески отклонения в периода между третата и петата година нараства с 30%. Учените обясняват, че когато единият от родителите е с депресия, той се чувства безпомощен, неспособен да даде първичните грижи на новороденото дете. Така през първите няколко седмици от живота си то остава без любов, внимание и адекватно обгрижване, което се запечатва в съзнанието му и на по-късни етапи от неговото развитие се „освобождава” под формата на различни поведенчески отклонения.

 


Снимка: www.pixabay.com

 

Още по темата

Харесай ни във Facebook