Меню

Подготовка за ДЕНЯ на раждането

Подготовка за ДЕНЯ на раждането

Дневникът на мама и татко благодари за тази статия на Надежда Христова, старша акушерка Родилна зала в СБАЛАГ “Майчин дом” и лектор към училището за родители на болницата. Можете да я чуете на предстоящото издание на "Форум бременност и детско здраве" утре, 11 юни от 2022 г в зала 6 на НДК, където ще ви разкаже Как изглежда новороденото – 5 правила за оцеляване с бебето. 


Като търсим достоверна информация от проверени източници и съвети от специалистите, можем да посрещнем раждането по-информирани и спокойни. Следващите редове имат за цел да ви насочат към основните теми и моменти от предстоящото раждане и да улеснят подготовката ви за него. 

Преди раждането...

Избор на болница

Препоръчително е решението на коя болница ще се доверите за раждането да бъде направено от двамата родители около средата на бременността

Избор на лекар/педиатър 

Препоръчително е решението на кой личен лекар/педиатър ще доверите бебето да вземете до 35-та седмица на бременността. През последните години има дефицит на детски лекари/педиатри и затова е важно достатъчно рано да сте направили този избор.

Избор на екип за раждането

Ако изберете предварително екип (акушер-гинеколог, акушерка) можете да се опознаете и да има към кого да се обърнете за съвети, свързани с бременността и предстоящото раждане.

Важно за раждането е не само знанието на екипа, но и взаимното доверие и връзката между бременната и акушерката, която ще води раждането. Важно е да има сигурност и никоя от двете страни да не поставя под съмнение решенията на другата. Дори и да не сте избрали предварително екип, в оставащите часове до раждането също е възможно да изградите такава връзка с акушерката, която ще води раждането. В много страни, например в Западна Европа, раждащите жени имат предварително уговорена среща и запознаване с акушерката, която ще води раждането им още около 30-32-ра седмица. Тогава се поставя начало на запознанството им и поредица от срещи и разговорите за раждането, страховете, очакванията на бъдещата майка, насоките и съветите за раждането. У нас все още няма самостоятелни акушерски практики и предварителните срещи с акушерки могат да станат най-вече база на лични контакти или платени услуги.


Епидурално обезболяване

Препоръчително е окончателното решение да остане за деня на раждането. Особено за раждащите за първи път е трудно да преценят предварително какво ще бъде емоционалното им състояние и болката при раждането. При желание за епидурално обезболяване към екипа се присъединява и анестезиолог.

Начин на раждане

Решението за начина на раждане следва да бъде оставено в ръцете на специалистите. Има конкретни индикации за оперативно родоразрешение, с които специалистите в АГ центровете и болниците ще се съобразят като предложат най-щадящия и най-добър начин за раждане. 


В деня на раждането...
 

Тръгването към болницата

Общото правило е да тръгнете към болницата, когато имате чести и регулярни контракции през по-малко от 10 минути.

И все пак универсален отговор на въпроса колко време да изчакате няма. Това е индивидуално и зависи от поредността на раждане и от други физиологични особености, свързани с бременността ви, които вашите лекар или акушерка познават по-добре. Затова е препоръчително да се обърнете към тях или да се консултирате със специалисти от училището за родители. 


Приемането в родилна зала

Правилото е да имате разкритие от 3 или повече сантиметра и/или изтичащи околоплодни води.

Какво означава разкритие?

По време на бренността маточнaтa шийка, през която трябва да излезе бебето, е напълно затворена и запазена по дължина. Бебето е защитено на сигурно място в матката. Когато дойде време да излиза, постепенно тя се разширява под натиска на контракциите. Когато те зачестят и са регулярни – на интервал под 10 минути – шийката се разширява (има разкритие) и скоро бебето ще бъде готово да излезе. Пълното разширение, което позволява на бебето да се роди, е около 10 см.


Дишането и напъните

Дишането при контракциите е свързано с напъните при раждането и за него може да научите предварително от вашите акушер-гинеколог и акушерка, при посещение наяве на училище за родители с подготвен лектор или на други курсове като например йога за бременни (при липса на противопоказания). На място преди раждането, както и в процеса на самото раждане също ще ви бъде оказана подкрепа.


Контролът на болката 

Усещанията за болка на всеки са различни. Контролът й е въпрос на информираност, подготовка и психопрофилактика. Когато една раждаща жена се е информирала по време на бременността си от достатъчно достоверни източници, искала е съвети и напътствия от наблюдаващия акушер-гинеколог или от акушерката, която познава, посещавала е училища за родители със сертифицирани лектори, тя може да добие реалистична представа за това, което я очаква в родилна зала. Най-често страхът и болката са от непознатото. Когато това очакване стане по-ясно, тогава страхът и усещането за болка намаляват. Така една раждаща може да си помогне напълно сама – само като се информира за предстоящото. 

Посрещането на бебето

Във все повече болници у нас се дава възможност за отложено клампиране на пъпна връв, първи контакт кожа до кожа на майката и бебето веднага след раждането, ранно започване на кърменето. Първите грижи за новороденото се изпълняват от акушерките, работещи в родилна зала. Това са същите акушерки, които водят раждания, поемат бебетата след цезарово сечение, наблюдават пациентките до самото раждане. Те измерват ръста, теглото, обработват пъпния остатък. Още в родилна зала неонатолозите правят първия преглед на бебето, включително апгар тест в първите 5 минути. Час два след раждането новороденото бива настането в клиника по неонаталогия, където грижите за него поемат акушерки от този сектор, както и лекарите неонатолози – това, са лекарите, които се грижат за новородените бебета – до 40-ия ден.


снимка: СБАЛАГ “Майчин дом”

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook