Меню

Косопад след раждането

Косопад след раждането

Повечето жени имат косопад в периода след раждането. Той обхваща целия скалп, но се подчертава по предната линия на косата. Състоянието може да предизвика безпокойство, особено ако раждате за първи път.


Кога и колко дълго продължава

Според научните данни, косопадът започва между втория и четвъртия месец след раждането и обикновено продължава от 6 до 24 седмици, в редки случаи, до 15 месеца. Кога точно ще бъде пикът зависи от индивидуалния цикъл на косата.


Какво е цикъл на косата

Нашата коса си има цикъл, който е индивидуален за всеки човек. В рамките на един цикъл всяко едно косъмче се заменя с ново, преминавайки през фаза на растеж (наричана анаген) с продължителност около 3-5 години, фаза на преход (катаген) с продължителност около 10 дни и фаза на покой (телоген) с продължителност около 3 месеца. Във фазата на преход косата спира да расте, а във фазата на почивка на фоликула косъмчетата са отделени от него и чакат следващата фаза на растеж, за да бъдат избутани от новообразуваните косми. За щастие, циклите на отделните косми не съвпадат, за да не се окажем без коса. В едно и също време едва около 3% от косата на здрав човек е в период на преход, т.е. не расте и около 15% в период на покой, в който на ден падат между 50 и 150 косъма.

Как се случва така, че повечето жени достигат цикъла на косопад около третия месец след раждането? Обяснението на основната причина за косопада след раждането ще ви помогне в отговора на този въпрос.


Причини за косопада след раждането

Основната причина за косопад след раждането са хормоните. Често срещани допълващи причини са непълноценното хранене и стресът. Кърменето не е водещ фактор за косопада.
 

Хормони

Някои хормони, които повишават нивата си през бременността, като естрогена и прогестерона например, контролират също и растежа на косата. През бременността повишените им нива позволяват на повече косъмчета да останат по местата си – в своите фоликули, вместо да се отделят от тях. Така през второ и трето тримесечие на бременността периодът на растеж на косата се удължава, падат по-малко – около 10% от космите, а бременните се радват на извънредно плътна коса.

След раждането обаче, хормоните се променят и в резултат всички косми, които е трябвало да паднат постепенно, падат в синхрон. Пикът на косопада съвпада с края на фазата на покой (телоген) и началото на следващата фаза на растеж, в която новата коса избутва старата. Той настъпва най-често около втория-третия месец след раждането. Тогава пада около 30% от косата ни, вместо обичайните 15% и за няколко седмици се заменя почти цялата коса. След това (около шестия месец), циклите се регулират и всичко постепенно си идва на мястото. Според индивидуалния цикъл на всяка жена, при някои пикът на косопада настъпва по-рано или по-късно.
 

Следродилният косопад е преходен. Постепенно сслед около 24 седмици, рядко до 15 месеца циклите се нормализират и падането на косата спира да бъде така осезаемо.


С други думи, загубата на коса изглежда голяма, но всъщност това е количеството коса, която е трябвало да падне постепенно през бременността, но под влияние на хормоните това не се е случило.
 

Хранене

През бременността и при раждането някои запаси от важни хранителни вещества в организма ви може да са изчерпани или дефицитни. Висок е рискът, включително и след раждането, от неадекватен прием на: DHA (една от трите омега-3 мастни киселини), желязо, йод, калций, фолиева киселина, витамин D. Още по-висок е, ако пазите диети, ако теглото ви е извън нормата, ако имате скорошно предишно раждане или бременност. Косопадът и чупещите се нокти са симптом за хранителни дефицити.

Пряка връзка с растежа на косата имат протеините (белтъчини) – те са градивният материал на нашите клетки. Важен е и витамин C, който тялото използва, за да произвежда колаген – протеинът, който прави косата ви силна. Нивата на йод пък са свързани с възможни проблеми с щитовидната жлеза, за чието заболяване косопадът е симптом. Косопадът може да е знак за дефицит и на фолати (B9), както и на цинк. Това са все елементи, подпомагащи растежа, точно затова, жизнено важни и по време на бременността.

Както се вижда, природата ни е дала от всичко необходимо, за да поддържаме баланса в нашето тяло, да не говорим, че за поддържането на гореспоменатите вещества са нужни и други. Именно затова най-лесният път да се погрижим за косата си е не да се вторачваме в хранителните вещества и елементите, а да следваме препоръките за здравословно хранене по време на бременност и след раждането. Така ще можем да си подсигурим от всички.

Ако все пак е необходимо т.нар. суплементиране, т.е изкуствено добавяне на витамини, минерал и други хранителни вещества, важно е да се консултираме със специалист, за да избегнем дисбаланса помежду им. Подобно на хормоните, те са взаимно свързани и предозирането на едни може да се отрази негативно на други.

Ако искате да се уверите, че нямате хранителни дефицити, или ако косопадът ви продължава по-дълго, потърсете личния си лекар за изследване на нивата на кръвната захар, желязото, феритина, цинка и витамин Д. 
 

Стрес

Първа и най-честа форма на загуба на коса (алопеция) е наследствената – нарича се андрогенна загуба на коса, защото се предава генетично и е свързана с мъжките полови хормони – андрогени, които освен за сексуалността, отговарят и за растежа на косата. При мъжете е позната като оплешивяване. При жените косопада се среща по-често след менопаузата и рядко се стига до пълна липса на коса.

Втора по разпространение форма на загуба на коса е причиненият от възпаление на фоликулите гнездов или кръгов косопад – алопеция ареата. Състоянието най-често е автоимунно – собствените ни имунни клетки нападат фоликулите на косата и така нарушават цикъла й. Фазата на растеж не настъпва според очакванията. Среща се по-често в по-млада възраст, без значение на пола. Може да бъде „отключено“ и под влияние на стрес.

Косопадът след раждане (следродилна алопеция) принадлежи към трета форма на загуба на коса – така наречения Telogen effluvium. Причината при този вид е събитие, което провокира едновременното влизане на много косми във фазата на почивка (телоген). В списъка с възможни събития, освен раждането, влизат още: хирургична операция, значителен психологически стрес, значителна психична травма, операция, заболяване (напр. висока температура, силна инфекция и др.), екстремна загуба на тегло, екстремна промяна в диетата, хормонални промени, включително такива, асоциирани с раждане и менопауза, дефицит на желязо, заболявания на щитовидната жлеза, както и прием на някои медикаменти.
 

Какво да правите докато чакате косата да се възстанови

Докато чакате косата ви да се върне в обичайния вид, можете да се уверите, че нямате хранителни дефицити – най-вече желязо-дефицитна анемия (може да се наложи прием на витамини и др. хранителни добавки – правете го след консултация с лекаря), да се придържате към пълноценна и здравословна диета (особено ако кърмите), да се уверите, че хормоните на щитовидната жлеза са в норма, да избягвате да се ядосвате без причина, да бъдете осъзнати за голямата вероятност да изпитвате тъга и депресия, да не забравяте да се грижите за себе си и за външния си вид, включително като поддържате доброто състояние на косата си – чрез подходяща прическа и козметика, стимулираща растежа на косата.


Кога да се обърнете към специалист

Възможно е зад следродилния косопад да се прикрият или насложат и други причини, довели до състоянието: често срещани в този период събития, каквито са следродилната депресия, желязодефицитната анемия, промени във функцията на щитовидната жлеза, операцията при секцио. Наследствеността. Имунитета. Дефицитите в храненето. А също и налични заболявания на скалпа като себореята и дерматитът. Всичко това лесно може да обясни защо при някои жени косопадът не спира след шестия месец или след първата година от раждането.

Ако не отмине до година, потърсете съвет от вашия лекар или специалист.

Важно е да се изследват възможните причини, посочени по-горе, включително да се направи диагностика на косата. Парамедицинската наука за проблемите на косата, косопада и свързаните с тях проблеми на скалпа, се нарича ТРИХОЛОГИЯ. Трихолозите разглеждат проблемите с косопада по холистичен начин, като оценяват клиентите въз основа на личната история, начина на живот, генетичните фактори и условията на околната среда. Въз основа на тази информация трихологът е в състояние да предложи индивидуализирано лечение, да даде хранителни съвети и да препоръча промени в начина на живот, за да подобри здравето и външния вид на косата и скалпа.

Подобно на други парамедицински (нелекарски) здравни специалисти като диетолозите, компетентният трихолог трябва да работи в тясно сътрудничество с вашия лекар, за да разбере дали някакви медицински проблеми са свързани със загубата на коса. Вашият лекар трябва също да е готов да работи с вашия трихолог по отношение на вземането и анализа на кръвни тестове, които вашият трихолог предлага.


Източници:

Piérard-Franchimont C, Piérard GE. Alterations in hair follicle dynamics in women. Biomed Res Int. 2013;2013:957432. doi:10.1155/2013/957432

Telogen effluvium, Created 1997. Updated by Dr Fen-Lan Cherry Chang, House Officer, Middlemore Hospital, Auckland, New Zealand. DermNet NZ Editor in Chief: Adjunct Assoc. Prof. Amanda Oakley, Dermatologist, Hamilton, New Zealand. November 2019.

Mirallas O, Grimalt R. The Postpartum Telogen Effluvium Fallacy. Skin Appendage Disord. 2016;1(4):198‐201. doi:10.1159/000445385

Marangoni F, Cetin I, Verduci E, et al. Maternal Diet and Nutrient Requirements in Pregnancy and Breastfeeding. An Italian Consensus Document. Nutrients. 2016;8(10):629. Published 2016 Oct 14. doi:10.3390/nu8100629

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3884776/

https://dermnetnz.org/topics/telogen-effluvium/

https://www.matherhospital.org/weight-loss-matters/four-of-the-b-vitamins-thiamine-biotin-folate-and-cobalamin/

https://www.autoimmuneregistry.org/autoimmune-statistics

https://www.drugs.com/health-guide/telogen-effluvium.html

http://worldtrichologysociety.org/what-is-trichology

Снимка: pixabay.com

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook