Меню

Йод през бременността – таблица

По време на бременността, йодът е важен за изграждането на мозъка, нервната система, скелета и метаболизма на плода. Според проучвания от последните години, 60% от бременните жени не получават препоръчаният от СЗО дневен прием на йод от 250 микро грама дневно. Това води до понижен коефициент на интелигентност и обучителни затруднения при детето. 

Стимул или въздействие Йоден дефицит през бременността
Критичен период от развитието на детето

Първите 16 седмици от бременността: свързан с развитието на мозъка и изграждането на невроналните връзки

Пряк ефект върху здравето 

Понижена функция на щитовидната жлеза у майката, водещо до повишен риск от:

• преждевременно раждане 
• ниско тегло при раждане
• прееклампсия

Нарушено невро-когнитивно развитие на детето, а при тежък дефицит – и нарушено физическо развитие. 

Дълготраен ефект върху здравето на детето

  • Понижен коефициент на интелигентност*
  • Затруднения, свързани с ученето и усвояването на някои умения като четене, писане, смятане, моторика и др.*
  • При тежък йоден дефицит – силно ментално изоставане.

Признаци за недостиг 

Симптоми на намалена функция на щитовидната жлеза: напълняване, повишена чувствителност към студ, студени длани и ходила, лесна уморяемост, суха кожа и коса.

Изследване на нивото на TSH в кръвта

Източници Млечни продукти**, бяла риба, картофи, яйца (количеството зависи от количеството йод в почвата, както и от храната на животните)

 

Дозировка

През 2014 г., Американската Педиатрична Асоциация изнесе тревожни данни за дефицита на йод при бременните и кърмещите жени и последващите проблеми в детското развитие. Препоръките на Асоциацията бяха всяка бременна жена да приема 150 микрограма йод като добавка, независимо от приетия с храната.
 

Защо йодът е важен по време на бременност?

В щитовидната жлеза се произвеждат щитовидни (тироидни) хормони – техните структури са изградени предимно от йод. В началото на бременността, преди ембрионът да развие собствена щитовидна жлеза, тези хормони се предават от майката на детето и са отговорни за развитието на мозъка му (невро-развитие, развитие на връзките между невроните). Достатъчният прием на йод е важен за производството на достатъчно количество щитовидни хормони. 

Внимание: приемът на твърде много йод също може да отключи понижена функция на щитовидната жлеза!

Затова на пазара се предлагат комбинирани добавки, които съдържат важните хранителни вещества, включително и йод, според препоръчителната дозировка. Продукти с доказано добър ефект са тези с марката Jamieson – избраният партньор на "Дневникът на мама и татко", с добавени и храносмилателни ензими и хелатни минерали, което гарантира изключителната бионаличност на съставките и същевремнно щади стомаха. 

Витамини за бременни PRENATAL


По време на бременността ежедневните нужди от основните витамини и минерали се увеличават, но често е трудно да се осигурят само от хранителния режим. Мултивитамините PRENATAL от естествени източници предоставят на развиващия се зародиш нужните му хранителни вещества и поддържат нормалния метаболизъм и физическото благосъстояние на бъдещата майка. Важно е приемът на хранителни вещества да продължи и по време на кърмене на бебето. 


СЪДЪРЖАНИЕ: 

Уникален комплекс от над 30 витамина, минерали и хранителни вещества, специално разработени за бременни и кърмещи жени:

  • 400 mcg фолиева киселина – за предпазване от увреждания на невралната тръба;
  • 28 mg хелатно желязо – за увеличаване на червените кръвни клетки на майката и зародиша
  • 12 mg цинк – за предпазване от малформации и ниско тегло при раждане на развиващия се зародиш.

PRENATAL е формула, съдържаща храносмилателни ензими и е приготвен на естествената основа от ацерола, шипки, рутин, хесперидин и биофлавоноиди. Добавянето на храносмилателни ензими и хелатни минерали към формулата гарантира изключителната бионаличност на съставките, като същевремнно щади стомаха.

1 таблетка съдържа:

Витамини: Витамин А 300 mcg RAE-1.000 IU; Бета каротен 1,080 mcg; Витамин D3 10 mcg-400 IU; Витамин C 150 mg; Витамин Е 20 mg AT/30 IU; Витамин B1 3 mg, Витамин B2 3.75 mg; Витамин B12 10 mcg; Витамин B3 (Ниацинамид) 22 mg; Пантотенова киселина 10 мг; Биотин 30 mcg: Фолиева киселина 400 mcg.

Минерали: Калций 200 mg; Магнезий 100 mg; Цинк 12 mg; Желязо 15 mg, Мед 1,000 mcg; Хром 25 mcg; Манган 4 mg; Йод 150 mcg.

Не съдържа изкуствени оцветители, овкусители и консерванти.


ДОЗИРОВКА: 

Препоръчителна доза: 1 таблетка дневно по време на хранене. Препоръчва се за прием през цялата бременност и по време на кърменето.

Повече за PRENATAL Jamieson тук.

От начина, по който мозъкът, връзките между невроните са се развитли по време на бременността, зависи дали то ще има умение да се справя лесно с този свят. Дали ще може да се научи лесно да пълзи, говори, да общува, да се справя с емоционални предизвикателства. Част от първопричините за състояния, свързани с начина, по който функционира мозъкът, като например аутизъм, се търсят в околната среда като отключващ гените фактор още преди раждането.

 

Изследване 

Хормонът, който контролира функцията на щитовидната жлеза е TSH (хормонът на хипофизата). Той е показател и се изследва за да се установи как работи щитовидната жлеза. Изследва се чрез кръвен тест. При стойности над 2,5 е важна консултация с ендокринолог. За жените с проблеми преди забременяването е важно по време на бременността да бъдат наблюдавани от ендокринолог, който следи TSH бъде в рамките на нормата.

Внимание: приемът на твърде много йод също може да отключи понижена функция на щитовидната жлеза!
 

Кърмене и йод

Както хипо-, така и хиперфункцията на щитовидната жлеза може да доведат до недостатъчно производство на кърма. Затова е особено важно кърмачката да поддържа нормални нива на тези хормони. Прочетете повече в статията Кърмене и йод.


Effect of inadequate iodine status in UK pregnant women on cognitive outcomes in their children: results from the Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), Published: 22 May 2013

** органичното мляко е от крави, в чиято храна има ниски нива на йод, поради ниското им съдържание в почвата и храната им.

 

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook