Меню

Йод през бременността – таблица

По време на бременността, йодът е важен за изграждането на мозъка, нервната система, скелета и метаболизма на плода. Според проучвания от последните години, 60% от бременните жени не получават препоръчаният от СЗО дневен прием на йод от 250 микро грама дневно. Това води до понижен коефициент на интелигентност и обучителни затруднения при детето. 

Стимул или въздействие Йоден дефицит през бременността
Критичен период от развитието на детето

Първите 16 седмици от бременността: свързан с развитието на мозъка и изграждането на невроналните връзки

Пряк ефект върху здравето 

Понижена функция на щитовидната жлеза у майката, водещо до повишен риск от:

• преждевременно раждане 
• ниско тегло при раждане
• прееклампсия

Нарушено невро-когнитивно развитие на детето, а при тежък дефицит – и нарушено физическо развитие. 

Дълготраен ефект върху здравето на детето

  • Понижен коефициент на интелигентност*
  • Затруднения, свързани с ученето и усвояването на някои умения като четене, писане, смятане, моторика и др.*
  • При тежък йоден дефицит – силно ментално изоставане.

Признаци за недостиг 

Симптоми на намалена функция на щитовидната жлеза: напълняване, повишена чувствителност към студ, студени длани и ходила, лесна уморяемост, суха кожа и коса.

Изследване на нивото на TSH в кръвта

Източници Млечни продукти**, бяла риба, картофи, яйца (количеството зависи от количеството йод в почвата, както и от храната на животните)

 

Дозировка

През 2014 г., Американската Педиатрична Асоциация изнесе тревожни данни за дефицита на йод при бременните и кърмещите жени и последващите проблеми в детското развитие. Препоръките на Асоциацията бяха всяка бременна жена да приема 150 микрограма йод като добавка, независимо от приетия с храната.
 

Защо йодът е важен по време на бременност?

В щитовидната жлеза се произвеждат щитовидни (тироидни) хормони – техните структури са изградени предимно от йод. В началото на бременността, преди ембрионът да развие собствена щитовидна жлеза, тези хормони се предават от майката на детето и са отговорни за развитието на мозъка му (невро-развитие, развитие на връзките между невроните). Достатъчният прием на йод е важен за производството на достатъчно количество щитовидни хормони. 

Внимание: приемът на твърде много йод също може да отключи понижена функция на щитовидната жлеза!

Затова на пазара се предлагат комбинирани добавки, които съдържат важните хранителни вещества, включително и йод, според препоръчителната дозировка. Продукти с доказано добър ефект са тези с марката Jamieson – избраният партньор на "Дневникът на мама и татко", с добавени и храносмилателни ензими и хелатни минерали, което гарантира изключителната бионаличност на съставките и същевремнно щади стомаха. 

От начина, по който мозъкът, връзките между невроните са се развитли по време на бременността, зависи дали то ще има умение да се справя лесно с този свят. Дали ще може да се научи лесно да пълзи, говори, да общува, да се справя с емоционални предизвикателства. Част от първопричините за състояния, свързани с начина, по който функционира мозъкът, като например аутизъм, се търсят в околната среда като отключващ гените фактор още преди раждането.

 

Изследване 

Хормонът, който контролира функцията на щитовидната жлеза е TSH (хормонът на хипофизата). Той е показател и се изследва за да се установи как работи щитовидната жлеза. Изследва се чрез кръвен тест. При стойности над 2,5 е важна консултация с ендокринолог. За жените с проблеми преди забременяването е важно по време на бременността да бъдат наблюдавани от ендокринолог, който следи TSH бъде в рамките на нормата.

Внимание: приемът на твърде много йод също може да отключи понижена функция на щитовидната жлеза!
 

Кърмене и йод

Както хипо-, така и хиперфункцията на щитовидната жлеза може да доведат до недостатъчно производство на кърма. Затова е особено важно кърмачката да поддържа нормални нива на тези хормони. Прочетете повече в статията Кърмене и йод.


Effect of inadequate iodine status in UK pregnant women on cognitive outcomes in their children: results from the Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), Published: 22 May 2013

** органичното мляко е от крави, в чиято храна има ниски нива на йод, поради ниското им съдържание в почвата и храната им.

 

Още по темата

Харесай ни във Facebook