Меню

Обезболяване по време на раждането

Обезболяване по време на раждането

Д-р Людмил Върляков, завеждащ отделение по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Софиямед“:

Д-р Върляков, много млади майки избират секцио раждането заради отсъствието на болката. Разкажете ни какви са съвременните тенденции при обезболяването по време на раждането?

Най-широко използваният метод за обезболяване на нормално раждане е епидуралната аналгезия. По този начин жената участва активно в раждането, без да изпитва болка. Избягва се и действието на медикаменти, които биха могли да имат негативно влияние върху плода. При наличие на вече поставен епидурален катетър лесно и бързо може да се премине към анестезия за цезарово сечение, ако такова се наложи в хода на раждането. Епидуралната аналгезия може да се нарече "златен стандарт" при съвременното обезболяване на нормално раждане.

 

Кога се поставя епидурална упойка?

Най-често епидурален катетър се поставя при разкритие между 3 и 6 см?

 

Възможно ли е обезболяване при над 6 см разкритие, когато вече е късно за епидурален катетър?

Да, възможно е. Понякога епидурална аналгезия може да се направи и при по-голямо разкритие. Съществува и вариант за спинално обезболяване с много ниска концентрация анестетик, без това да се отрази на хода на нормалното раждане.

 

Възможно ли е спиналната упойка да не ни подейства и, ако това се случи, преминава ли се към обща упойка?

Спиналната анестезия е най-често използваната при цезарово сечение, а противопоказанията за такава са силно стеснени. Този вид анестезия е по-щадящ както за майката, така и за бебето, в сравнение с общата. Разбира се, от значение е и опитът на анестезиолога. Несполучлив спинален блок е по-скоро изключение и при този вариант обикновено е достатъчна само допълнителна венозна седация.

 

Ако сме алергични към повечето видове упойки, макар и това да се случва рядко, какви са възможностите, които стоят пред родилката?

При наличие на анамнеза за медикаментозна алергия, е необходимо преди раждането да се направи консултация с алерголог и съответно тестуване. Провежда се противоалергична подготовка и медикаментите, които се използват за анестезия се подбират според тестуването. Алергия към съвременните локални анестетици за спинална и епидурална анестезия е изключително рядка.


Има ли опасност от прилагането на анестезия за майката и плода?

Няма риск нито за майката, нито за плода при прилагане на съвременните медикаменти за анестезия. Обезболяване се прави, не за да се изложи на опасност жената или бебето, а за да се създадат максимални условия за благоприятно раждане и комфорт на майката. Защото раждането е една от най вълнувщите и позитивни емоции. Така че на бъдещите майки мога да кажа: Имайте доверие на вашите лекари. Няма място за страх и притеснения!

 

Още по темата

Харесай ни във Facebook