Меню

Как да избегнем епизиотомия по време на раждане?

Как да избегнем епизиотомия по време на раждане?

Раждането на бебе е едно от най-големите предизвикателства в живота на една жена. Всички въпроси и страхове, които изпитва в този период я притесняват още преди да дойде момента. Несъмнено си задава въпроси като – ще боли ли, как ще протече раждането, ще трябва ли да ми слагат упойка и куп други. Едни от най-често задаваните е прилагането на епизиотомията.
 

Какво представлява тя?

Епизиотомията е разрез, който се прави в перинеума – тъканта между влагалищния отвор и ануса. Прави се по време на раждането, в момента на изгонването на плода, за да се избегнат по-сериозни спонтанни разкъсвания. Необходимо е предварителното писмено съгласие на родилката. Прилага се, когато в различни случаи, например, когато бебето е с по-голяма глава, дишането му се забави, за да се избегне използването на форцепс, при слаб контрол върху напъните, при седалищно предлежание на бебето и др.

Самата интервенция не е болезнена и е безопасна, но може да се използва локален анестетик ако майката има по-нисък праг на болка. В този момент главата на бебето притиска тъканите и те притъпяват усещането за болка.

Разрезът при епизиотомия се зашива и изисква възстановяване. При медиална епизиотомия има риск от разкъсване, което минава през аналния свинктер и може да доведе до невъзможност за задържане при изхождане. 
 

Можем ли да избегнем  рязането?

Причината за прилагането на епизиотомия е недостатъчната еластичност на кожата в областта на влагалището и ануса, което води до спонтанни разкъсвания в този участък по време на раждането. Обикновено тя се прилага при първо раждане. Можем да избегнем процедурата, ако подготвим кожата в тази област предварително.


Как да се подготвим?

От години по света се прилага масаж със специално масло, чиято основна цел е да направи тази част от кожата еластична и податлива към разтягане. Масажът се прави с лек натист предвид високата чувствителност на бъдещата майка. Може да се прилага както от самата майка, така и от нейната половинка. 

Проучване, проведено в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, гр. Велико Търново, потвърждава, че рутинното приложение на бадемово масло върху перинеума може да бъде ефикасен начин за превенция на родилен травматизъм при нормално раждане. При употребата на бадемово масло в родилна зала по време на нормално раждане е установено, че спонтанните разкъсвания за периода на изследването (2 години) са намалели с 16,7%. Вижте изследването.


Съветваме ви да не пренебрегвате тази възможност преди раждането, защото тя може да ви спести дискомфорта от възстановяването след естественото раждане.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook