Меню

Бебешка пудра – да или не?

Бебешка пудра – да или не?

Талкът е най-мекият минерал, откриван досега. Той има антибактериални свойства и попива влагата. Това обяснява широкото му приложение в козметичната индустрия и в други индустрии. От талк се произвежда например: бебешката пудра, различни гримове като пудри, сенки за очи, хайлайтъри и др. В хранителната индустрия под името Е 553 е одобрен за ползване от Европейската комисия. Списъкът с приложението му е дълъг, но ябълката на раздора е именно бебешката пудра. Защо?

Бебешката пудра се използва срещу подсичане. Има два вида – без и със съдържание на талк. Първата е произведена от царевично нишесте, пшенични трици и др. Втората съдържа талк.

Талкът е минерал, естествено намиращ се в природата. В чист вид, цветът му е бял, но по-често той е примесен с различни елементи, от които се пречиства в процеса на обработка (пречистен талк). Сред възможните примеси е и канцерогенния азбест. 12 000 жени осъдиха компанията Johnon&Johnson, за причинен рак на яйчниците след използване на тяхната бебешка пудра в миналото. Все още обаче няма твърди научни доказателства за опасността от талка, "заразен" с азбест, но все пак, използването на Бебешка пудра не се препоръчва от Американската педиатрична асоциация. Сред причините е и опасността от вдишване на праха, както и това, че той не е необходим за справяне с бебешките обриви. Счита се, че от 70-те години насам, в продуктите с талк няма азбест, но тепърва предстои да се докажат твърденията за или против талка. Дотогава, ако все пак решите да ползвате пудра за бебето, четете етикета и избирайте такава без талк.

=

 

Последна актуализация: 21.10.2019


Източнци:
The New York Times
What to expect
American Cancer Society

FDA
Wikipedia

Снимка: minerals.fandom.com

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook