Меню

Бебешка пудра – да или не?

Бебешка пудра – да или не?

Талкът е най-мекият минерал, откриван досега. Той има антибактериални свойства и попива влагата. Това обяснява широкото му приложение в козметичната индустрия и в други индустрии. От талк се произвежда например: бебешката пудра, различни гримове като пудри, сенки за очи, хайлайтъри и др. В хранителната индустрия под името Е 553 е одобрен за ползване от Европейската комисия. Списъкът с приложението му е дълъг, но ябълката на раздора е именно бебешката пудра. Защо?

Бебешката пудра се използва срещу подсичане. Има два вида – без и със съдържание на талк. Първата е произведена от царевично нишесте, пшенични трици и др. Втората съдържа талк.

Талкът е минерал, естествено намиращ се в природата. В чист вид, цветът му е бял, но по-често той е примесен с различни елементи, от които се пречиства в процеса на обработка (пречистен талк). Сред възможните примеси е и канцерогенния азбест. 12 000 жени осъдиха компанията Johnon&Johnson, за причинен рак на яйчниците след използване на тяхната бебешка пудра в миналото. Все още обаче няма твърди научни доказателства за опасността от талка, "заразен" с азбест, но все пак, използването на Бебешка пудра не се препоръчва от Американската педиатрична асоциация. Сред причините е и опасността от вдишване на праха, както и това, че той не е необходим за справяне с бебешките обриви. Счита се, че от 70-те години насам, в продуктите с талк няма азбест, но тепърва предстои да се докажат твърденията за или против талка. Дотогава, ако все пак решите да ползвате пудра за бебето, четете етикета и избирайте такава без талк.

=

 

Последна актуализация: 21.10.2019


Източнци:
The New York Times
What to expect
American Cancer Society

FDA
Wikipedia

Снимка: minerals.fandom.com

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook