Меню

Имам ли достатъчно кърма – между първия и шестия месец

Имам ли достатъчно кърма – между първия и шестия месец

Някъде през втория месец от кърменето настъпват редица промени при бебето и при вас, които лесно може да ви объркат и да ви накарат да се съмнявате дали имате достатъчно мляко.

Тези белези НЕ са добър ориентир дали бебето се храни добре:

 • Гърдите ви са меки и няма напрежение дори преди кърмене;
 • Не можете да изцедите нищо след бебето;
 • Изцеждате само по 20-30 мл, дори от очевидно пълна гърда;
 • Бебето не спи през цялото време между храненията;
 • Детето се буди нощем за хранене;
 • Бебето иска да суче всеки път и от двете гърди;
 • Понякога бебето плаче, когато се пусне от гърдата;
 • Бебето плаче много, особено привечер, но наддаването му е добро;
 • Изведнъж бебето иска да суче на всеки час-два денонощно.

Това са съвсем нормални неща – но са и най-честите причини, поради които майките решават, че кърмата им не е достатъчно. Преди да се разтревожите сериозно и да решите да давате добавки, е разумно да се обадите на консултант по кърмене и да обсъдите ситуацията. Много е важно да не се съгласявате да давате добавка само на базата на косвени признаци, без да сте премерили бебето и без да сте наясно какво е наддаването му!

След първия месец вашите гърди омекват значително и може изобщо да не се напрягат между кърменията. Предвид че сте свикнала да разчитате на успокояващото усещане за напрегнати и тежки гърди, които свързвате с „много мляко”, омекването на гърдите може да ви разтревожи много. Не се притеснявайте – това е нормално и очаквано и отсега нататък гърдите ще се напрягат само ако пропуснете 1-2 кърмения (което не е разумно, защото гърдите все така продължават да имат нужда от стимулация и често изпразване, за да поддържат количеството мляко!).

Изцеждането не е добър ориентир дали имате достатъчно мляко. В първите дни след раждането, при твърди и тежки гърди, за повечето жени е сравнително лесно да изцеждат мляко. Но след няколко седмици, ако не ви се е налагало да се цедите непрекъснато поради редовни излизания или раздяла с бебето, тогава гърдите ви просто отказват да се „сработят” с помпата. Усещането от студените накрайници на помпата е много различно от топлата влажна устичка на детето и бурята от хормони и емоции, които ви заливат, когато гушнете бебето си. Затова и гърдите „не пускат” мляко за помпата, освен ако не сте ги приучавала редовно към изцеждане. Много често дори от пълна гърда не можете да изцедите повече от 20 мл, а ако в следващия момент сложите бебето на същата гърда, то започва да се храни и да гълта както обикновено. Затова не е разумно да отдавате голямо значение на това какво количество можете да изцедите.

С порастването промените при бебето са много. Детето става по-активно, може да прекарва в будно състояние по около час след кърменето, след което може да се размрънка и разплаче – не защото отново е гладно, а защото иска да се приспи. Даването на гърда в тези моменти го приспива много бързо, само за няколко минути. За душевното ви равновесие ще е по-добре, ако успеете да гледате на това „междинно” кърмене като на „хапче за сън”, а не като на „...и след един час отново е гладно”.

Доста бебета страдат сериозно от колики някъде между третата седмица след раждането и третия месец. Може да плачат много, особено във вечерните часове, и да се дърпат от гърдата, все едно им давате отрова. Това поведение не е защото млякото ви не стига, а просто бебето не се чувства добре в тези моменти. Гледайте цялата картинка, а не само вечерното парченце от пъзела – ако бебето наддава добре на тегло, значи кърмата му е достатъчно, независимо от това, че плаче и се дърпа от гърдата привечер.


 

Друга голяма промяна при порастването на бебето е, че изхожданията му намаляват като честота. Бебето, което дотогава може да се е изхождало 5-6 пъти на ден, вече може да цапа само по един памперс дневно – или дори да пропусне 2-3 дни между изхожданията. Затова след първия месец добър ориентир е не акането, а пишкането. Независимо дали бебето се изхожда ежедневно, памперсите му ще бъдат мокри и тежки, когато получава достатъчно мляко (и не му се дават никакви други течности освен кърма).

Другата голяма промяна при бебето е продължителността на храненията. Досега детето може да е сукало по половин час, а понякога и повече. Почти неусетно продължителността на кърменията е започнала да намалява и в един момент започвате да се паникьосвате, защото бебето прекарва на гърда само 4-5 минути! Може ли да се нахрани само за толкова кратко време?
Да! Едно пораснало и умело бебе се справя много ефективно с кърменето и са му  необходими само няколко минути, за да се нахрани.

Ако:

 • пелените продължават да са обилно мокри;
 • изхожданията са с нормален цвят и консистенция;  
 • бебето наддава добре на тегло,

значи всичко е наред, независимо как си усещате гърдите, дали бебето плаче понякога и колко време прекарва на гърдата!

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook