Меню

Измервания и стандарти за ръст, тегло, обиколка от 0 до 5 г

Измервания и стандарти за ръст, тегло, обиколка от 0 до 5 г

Измервания

Измерването на човешкото тяло се нарича антропометрия. При децата, то помага да се следят растежа и храненето и при нужда – да се вземат мерки. Измерват се най-често ръст, тегло, обиколка на главата. Измерените стойности се съпоставят – получените съотношения се наричат индекси:

Индекси на СЗО при децата от 0 до 5 години

Индекс Кога да се измерва
Тегло при раждане при раждане
Дължина* за възраст 0-2 г
Височина за възраст 2-5 години
Тегло за възраст 0-5 години
Тегло за дължина* 0-2 години
Тегло за височина 0-2 години
Индекс на телесна маса (ИТМ) за възраст 24-60 месеца (2-5 години)
Обиколка на главата за възраст 0-5 години

*До 2 г детето се измерва легнало – ръстът в този период се нарича дължина. След 2 г се нарича височина. 

СЗО – Световна здравна организация


За какво следят специалистите?

Специалистите следят най-вече индексите и скоростта на растежа и при нужда, могат да назначат допълнителни изследвания и консултации.

Най-добре е измерванията да се правят при личния лекар на профилактичните прегледи. Измерените стойности ще бъдат нанесени в здравния запис на бебето, както и в неговия хартиен картон. Ще ги съпоставят с нормите, биха могли да ги нанесат и върху графиката на растежа, специално направена за вашето дете. При наличие на отклонения от нормата, ще ги интерпретират и при нужда, ще ви насочат и към друг специалист за консултация. Въпреки че родителите обичат да следят сами тези показатели, отклонението от тях е важно да бъде наблюдавано от специалисти, започвайки с личния лекар на детето. 

Съвеременните норми

Универсалните норми за растеж на деца от 0 до 5 г са от 2006 и са известни като Стандарти за растеж на Световната здравна организация. Можете да ги видите тук. За недоносените деца, на тяхна база има отделно създадени стандарти (тук). В някои страни се използват стандарти, получени в резултат на местни антропологични изследвания. В други – СЗО стандартите са коригирани спрямо измерванията на местните деца. 

За съжаление, върху хартиените хартони у нас все още фигурират старите норми и графики за растеж на децата, които вече не са актуални, а нова наредба с референтни стойности не е приета.

Интерпретиране на данните

Резултатите от измерванията на голям брой деца се групират в стандарти:

Стандартите за всеки отделен индекс се представят по два начина:

  1.  в таблица – ще го срещнете описано като z-score или SD – стандартно отклонение
  2.  като линия в графика – всяка линия се нарича (пер)сентилна, защото номерът й подсказва при колко процента от децата е измерен една и съща стойност на дадения индекс.

В средната колона на таблицата или върху средната линия в графиката на растежа се намира средната за децата стойност. В двете посоки от нея тръгват съответно по още 3 групи с резултати. В графиката те са представени като линии. Това именно са отклоненията и те се номерират съответно като 1,2,3 и –1, –2 и –3. Колкото по-отдалечени са от средната линия, толкова по-голяма е вероятността за проблем. При съмнение за такъв обаче, следва да се вземат под внимание и други фактори: здравословното състояние на детето – при боледуване често растежът спира, среднородителският ръст – децата на ниски родители е нормално да са по-ниски; скоростта на растежа.

С помощта на измерванията на вашето дете, може да се види:

1. как расте то в сравнение с другите деца на неговата възраст

2. с каква скорост расте – т.е. колко см и грама наддава с времето. Засича се за най-малко 4 последователни месеца.

Нанасянето на стойностите върху графиките на растежа улеснява интерпретирането на данните и затова ние силно препоръчваме да ги ползвате. Прочетете повече как в тази наша статия.

Измерване на теглото

Теглото е важен показател за здравето на детето. То зависи до голяма степен от храненето и грижите ви. Тегло над нормите не е признак за крепко здраве, а знак за опасност от затлъстяване и свързани с него здравословни проблеми в бъдеще. Тегло под нормите е знак за недохранване, което се отразява на здравето и развитието на мозъка. Затова измерването на теглото е важен ориентир. Теглото се измерва:

  1. При раждането
  2. В първата седмица след раждането – за да се направи оценка на храненето. В този период теглото на бебето спада спрямо рожденото тего. Възстановяването му е знак, че храненето е ефективно.
  3. На профилактичните прегледи – тоест веднъж на месец от 0 до 1 г, 4 пъти в годината – от 1 до 2 г, 2 пъти в годината – от 2 до 3 г и 1 път в годината – от 3 до 16 годишна възраст.

Виж график на профилактичните прегледи

  1. При съмнение, че не наддава на тегло – специалистите може да препоръчат да измервате теглото по-често като паралелно с това отбелязвате хранителния модел. Измерването преди и след хранене вече не се практикува.

 

Измерване на ръста

Ръстът е най-важнят показател за растежа, защото той зависи основно от наследствеността.

До 2 годинки детето се мери легнало със специален ръстомер – измерената стойност е за дължина. След 2 годинки се мери право – измерената стойност е за височина.

През първата година бебетата растат най-бързо. При раждането са дълги около 50 см, до една годинка порастват с около 25 см, до 3 годинки с още около 8 см, около 4 годишна възраст ръстът от раждането се удвоява, а около 14 години се утроява. Понякога периоди на интензивен растеж са следвани от периоди на по-бавно израстване. Това е нормално. Именно затова скоростта на растежа се измерва за период от минимум 4 месеца.

 

Записвайте в Електронен дневник 

  1. Следете нормите и записвайте измерванията от всеки профилактичен преглед в Електронния бебешки дневник.

  1. При съмнение, че бебето не се храни добре, вашият специалист може да ви препоръча да записвате по-често теглото, както и допълнителна информация, свързана с храненето. За улеснение, можете да ползвате Тракерите за консултации по кърмене и хранене в нашия електронен бебешки дневник

Добре е да знаете, че:

Наследствеността се отразява най-често на височината на детето;

Небалансираното хранене може да доведе до наднормено тегло и затлъстяване;

Ако бебето ви е склонно към затлъстяване, вероятността да е предразположено към този проблем и когато порасне, е голяма;

Кърмените бебета наддават по-бавно отколкото бебетата на изкуствено хранене;    

Хранените с мляко за кърмачета/преходно мляко бебета са по-склонни към затлъстяване.

 

За да осигурите нормален растеж са нужни най-вече:

кърмене до шестия месец;

подходящо захранване и хранителен режим;

добра физическа активност, включително поставяне по корем, масаж и гимнастика;

системна грижа за здравето и имунизации.


 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook