Меню

Измерване на теглото

Измерване на теглото

Защо се измерва?

Измерването на човешкото тяло се нарича антропометрия. Тя е един от начините за оценка на храненето. (Другите са биохимична, клинична и оценка на хранителния режим). В резултат на измерването може да се установи адекватно или неадекватно хранене, да се предприемат нужните мерки и да се проследят резултатите от тях. Антропометричните измервания при децата включват дължина/височина, тегло, обиколка на главата, обиколка на гърдите и Индекс за телесна маса (ИТМ). За да се оцени храненето при децата не е достатъчно да се измери само теглото. То трябва да се съпостави с възрастта или височината. За целта се използват т.нар. индекси: височина/дължина-за-възраст, тегло-за-височина/дължина, тегло-за-възраст, обиколка на глава-за-възраст, индекс на телесна маса (ИТМ), ИТМ-за-възраст. 

 

Кога се измерва теглото?

 1. При раждането – измереното тегло се вписва в здравния картон на бебето.
 2. В първата седмица след раждането – за да се направи оценка на храненето. В този период теглото на бебето спада спрямо рожденото тего. Възстановяването му е знак, че храненето е ефективно.
 3. При съмнение, че не наддава на тегло – специалистите може да препоръчат да измервате теглото по-често като паралелно с това отбелязвате хранителния модел. Измерването преди и след хранене вече не се практикува.
 4. На профилактичните прегледи – тоест веднъж на месец от 0 до 1 г, 4 пъти в годината – от 1 до 2 г, 2 пъти в годината – от 2 до 3 г и 1 път в годината – от 3 до 16 годишна възраст.


За какво се следи на профилактичните прегледи?

1. Съотношение:

до 2 години – дали съотношението тегло за ръста и тегло за възрастта е в норма. 

над 2 години – дали индексът на телесна маса (ИТМ) и тегло за възрастта е в норма.

2. Стабилен темп на нарастване

Теглото на бебето трябва да показва стабилен темп на нарастване, включително в нормално съотношение с ръста. Най-ефективният инструмент за следене на нарастването му са Кривите на растежа. 

Резултатите от измерванията на вашето дете по време на профилактичния преглед се записват в неговия здравен запис. Важно е там да фигурират точните стойности. При нужда, те могат да послужат на специалистите.


Норми

Теглото е важен показател за здравето на детето.

То зависи до голяма степен от храненето и грижите ви. Тегло над нормите не е признак за крепко здраве, а знак за опасност от затлъстяване и свързани с него здравословни проблеми в бъдеще. Тегло под нормите е знак за недохранване, което се отразява на здравето и развитието на мозъка.

Нормите за децата са създадени през 2006 година от Световната Здравна Организация (СЗО). Към тях са създадени таблици за ръст, тегло, съотношение тегло спрямо ръст и ИТМ. Препоръчително е стойностите от тези таблици да се въвеждат и следят с помощта на графиките на растежа.

Ръст и тегло до 3 г - таблици

Ръст и тегло от 3 до 5 г - таблици

Записвайте в Електронен дневник 

 1. Следете нормите и записвайте измерванията от всеки профилактичен преглед в Електронния бебешки дневник.

 1. При съмнение, че бебето не се храни добре, записвайте по-честите измервания, според изискването на вашия специалист, в Тракера за тегло. За консултациите, попълвайте и останалите тракери – те са създадени специално за вашите консултации по кърмене и хранене.

Добре е да знаете, че:

Наследствеността се отразява най-често на височината на детето;

Небалансираното хранене може да доведе до наднормено тегло и затлъстяване;

Ако бебето ви е склонно към затлъстяване, вероятността да е предразположено към този проблем и когато порасне, е голяма;

Кърмените бебета наддават по-бавно отколкото бебетата на изкуствено хранене;    

Хранените с мляко за кърмачета/преходно мляко бебета са по-склонни към затлъстяване.

 

За да осигурите нормален растеж са нужни най-вече:

кърмене до шестия месец;

подходящо захранване и хранителен режим;

добра физическа активност, включително поставяне по корем, масаж и гимнастика;

системна грижа за здравето и имунизации.

Още по темата

 • Какво може да ви убеди да кърмите

  Кърменето е най-естественият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе. Кърмата осигурява всичко необходимо за правилен растеж и...

 • Захранване

  Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. Това е актуализираният текст от книжното издание "Дневникът на мама и татко",...

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • Ръст и тегло до 3 г - таблици

  През 2006 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува нови графики на растежа. Те се основават на изследване сред кърмени деца от шест страни и доказват, че...

 • Ръст и тегло от 3 до 5 г - таблици

  Таблиците ще ви помогнат да следите за правилното развитие на вашето дете месец по месец.

 • 7 въпроса за Кърменето и COVID-19

  Отговорите на въпросите, свързани с кърменето и вируса – обобщени от Христина Янева-Хедра.

Публикации

Харесай ни във Facebook