Меню

Тегло за ръста до 1 година – таблици

Какво означава

Индексът "тегло за дължина/височина" показва колко трябва да тежи детето за неговия ръст. Той се използва най-много през първите две години, когато бебето се измерва от специалистите легнало и ръстът му се означава като дължина. След втората година се използва и индексът за телесна маса (ИТМ).

Не винаги е нужно да се изчислява теглото спрямо дължината/височината на детето. СЗО препоръчва това да се прави, когато детето е в горната граница на нормата за тегло. Тогава индексът "тегло за дължина/височина" може да ви разкрие дали има риск или наличие на наднормено тегло. Повечето деца с наднормено тегло продължават да го имат и като пораснат. Навременните мерки са важни, за да се преодолее този проблем и всичките му съпътстващи здравословни състояния. (Вижте в раздел "Наднормено тегло и затлъстяване".)

Индексът помага да се идентифицира и поднормено тегло, причина за което може да бъде недохранване, включително причинено от, дори и временно, заболяване (Когато сме болни, апетитът спада, а при децата това се отразява по-осезаемо на наддаването. След като оздравеят, те обикновено компенсират пропуснатото).

Как да следите теглото

Следенето на стикерите за тегло в електронния ни дневник ще ви помогне да го правите по-ефективно като четете за нормите и препоръките месец по месец и отбелязвате измерванията. При проблем с наддаването, в първите месеци можете да използвате и допълнителната серия тракери, включващи храненето и наддаването по дни. Те са особено ценни за специалистите, с които консултирате този проблем, защото им дава по-пълна информация за състоянието на детето.

 

Таблици за момичета и момчета до 1 г

Можете да видите референтните стойности на СЗО за дължина към ръст в таблиците по-долу или директно да ги нанасяте върху кривите на растежа на СЗО.

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook