Меню

Рубрики

Изворната вода - здравословният избор за добра хидратация от първия ден на бебето

Изворната вода - здравословният избор за добра хидратация от първия ден на бебето

28.09.2023 г.

Всички знаем, че хидратацията и пиенето на достатъчно натурална вода е ключът към здравето ни, но рядко си даваме сметка колко важно е правилно да разбираме нуждите на най-малките и значението на водата за тяхното нормалното развитие, за да растат здрави и енергични. DEVIN Изворна е посветена на мисията да помага именно на бебетата и децата за изграждането на добри навици за пиене на чиста натурална вода, като споделя полезна информация и съвети от уважавани специалисти, с цел да подкрепи децата и родителите още от първия ден на бебето.

Част от образователната програма на бранда бяха две онлайн събития, които събраха широка аудитория в началото на лятото. Те поставиха акцент върху теми, насочени към бременните, младите майки и кърмещите жени, като гост-специалист на събитията беше членът на Българската педиатрична асоциация д-р Боряна Георгиева, докато в ролята на модератор се включи популярната инфлуенсърка и майка на две деца Венета Романски.


Бебето и водата

По време на първото онлайн събитие д-р Георгиева обърна специално внимание на препоръките на Световната здравна организация, свързани с храненето на бебето през първите 6 месеца. Според специалистите новороденото трябва да приема само майчина кърма (или адаптирано мляко), тъй като тя е най-подходящата и балансирана течност за бебето, съставена от над 80% вода. На следващия етап, със започване на захранването, е уместно да се дава допълнително вода, като е препоръчително тя да бъде изворна, тъй като има изключително ниска минерализация, не натоварва организма и не води до електролитен дисбаланс.

Този тип вода може да се използва и без преваряване, но при желание може да се преварява, което не влошава качествата ѝ. Подходяща е също и за приготвяне на храна за кърмачета. В никакъв случай не препоръчвам прием на трапезна вода от бебетата и малките деца, тъй като не е естествено добита, а подлежи на механична или химична обработка“, сподели д-р Георгиева и посъветва по възможност да се избягва и чешмяната вода, която дори и филтрирана, е хлорирана.

В тази връзка, за да бъдат различени видовете вода в магазина, специалистът припомни, че на всяка опаковка задължително се посочва категорията й. Това дава възможност да се направи информиран избор. Също така на етикета изрично трябва да е указано дали водата е подходяща за кърмачета и малки деца. При DEVIN Изворна специалистите от Българската педиатрична асоциация са единодушни в препоръката си да се използва за бебета и малки деца.


Кърмене или адаптирано мляко

По време на второто онлайн събитие д-р Боряна Георгиева постави на фокус благотворното влияние на кърменето от първите часове на раждането. „То е особено важно не само заради изключително ценния състав на кърмата с идеален за бебето баланс на хранителни вещества и антитела, но и заради емоционалната връзка на майката с детенцето“, сподели д-р Георгиева, като отдели специално внимание на режима на хранене на кърмачката. Тя изтъкна потребността от пълноценен прием на макронутриенти (протеини, въглехидрати, мазнини и вода) и микронутриенти (витамини и минерали). „И понеже 80% от състава на кърмата е вода, кърмещата майка трябва да полага усилия за своята добра хидратация, като потребността от вода нараства и може да надхвърли с един литър обичайното количество. Препоръката ми е кърмачките да приемат предимно чиста вода, с ясен произход и постоянен състав, а добър избор в тази връзка е DEVIN“, изтъкна педиатъра.

В унисон с поставената тема на събитието д-р Георгиева насърчи майките да изберат кърменето, като не се притесняват да търсят помощ в случай на възникнали проблеми. „Стресът е един от главните фактори за намаляването на кърмата. В тази връзка при недостатъчно продуциране на кърма майките трябва да опитат кърмене по-често – на два вместо на три часа, преди прибързано да се откажат от кърменето. Макар че храненето на бебето с адаптирано мляко може да се наложи по различни причини и е безопасна алтернатива, ползите от кърменето за детето в дългосрочен план са свързани с намаляване на риска от развитие на диабет, затлъстяване, метаболитен синдром, както и по-добри резултати на тестовете за интелигентност и по-добра житейска реализация“, добави специалистът.

По отношение на самото хранене с адаптирано мляко специалистът подчерта важността на приготвянето на храната според инструкциите за оптимално съотношение на вода и хранителни вещества. „Препоръчвам да се използва чиста изворна вода. В крайна сметка изборът между кърмене и бебешка формула е лично решение на майката и семейството. Важно е да се обръща внимание на собствените нужди и способности, да се събира информация от надеждни източници и да се търси съвет от лекар с цел вземането на оптималното решение“, завърши д-р Георгиева, която отговори на различни въпроси на участниците по време на онлайн събитията.

Още по темата

Още от Девин АД

Публикации

Харесай ни във Facebook