Меню

Режимът на кърменото бебе

Доказано е, че кърмените бебета се развиват най-добре, когато се хранят на поискване. През първите седмици и месеци от развитието на вашето бебе нуждите му се променят много бързо, затова и промените в ритъма на хранене са много големи и може да ви объркват и притесняват.

Феминела Хередитум

ДОПРИНАСЯ ЗА ПОДДЪРЖАНЕТО НА БАЛАНСА НА МИКРОФЛОРАТА В КЪРМАТА
И СПОМАГА  ЗА УДЪЛЖАВАНЕ НА ЛАКТАЦИОННИЯ ПЕРИОД!

Кърмата съдържа физиологично балансирана микрофлора, която включва Lactobacillus Fermentum Lc40.

Лактобацилус ферментум Lc40 (CECT5716) е пробиотик, специфично подбран жив микроорганизъм, който присъства естествено в майчиното мляко.

 

                  
Feminella Hereditum® съдържа Lactobacillus Fermentum Lc40 (CECT5716), 
специфично подбран пробиотик, изолиран от майчиното мляко, който има следното действие:

 • Допринася за поддържането на нормалната микрофлора в майчиното мляко;
 • Благоприятства поддържането на нормална лактация за по-дълъг период и така допринася за оптимална продължителност на кърменето;

 

 

     

Според проведените медицински тестове Феминела Хередитум (L. fermentum Lc 40) спомага за значително намаляване болезненото усещане по време на кърмене още от първата седмица.*

                                                         

                                                                                

ФЕМИНЕЛА® ХЕРЕДИТУМ  съдържа Lactobacillus Fermentum Lc40.
L. Fermentum притежава QPS сертификат от EFSA,
който гарантира безопасността на щама

QPS: Qualified Presumption of Safety

EFSA: European Food Safety Authority

 • QPS статусът на EFSA се предоставя на микроорганизми, за които има достатъчно доказателства за безопасност и тяхната употреба не носи никакви рискове за здравето
 • Всеки микроорганизъм с предоставен QPS статус от EFSA се освобождава от изискването за по-нататъшна оценка  на безопасността!

                                                                                                                                            EFSA Journal, 2007

 

                                                                         


С ФЕМИНЕЛА ХЕРЕДИТУМ ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ БЛИЗО ДО МАМА!

Уникален патентован щам L. Fermentum  Lc40 (CECT5716)

 Естествен произход от човешка кърма (над 40 теста преди селектирането му)

Напълно безопасен (QPS - Qualified Presumption of Safety -  статус от EFSA)

Няма нежелани реакции

Отлична преживяемост в гастроинтестиналния тракт

Високо ниво на адхезия към чревната мукоза

Балансира микрофлората в майчиното мляко 

Престижни сертификати от Vcaps Kosher, Halal, одобрение от Вегетарианските съсловни организации

Не съдържа лактоза и глутен

 

   

ФЕМИНЕЛА® ХЕРЕДИТУМ 

Хранителна добавка

 

Състав: лактобацилус ферментум Lc40 (CECT5716).

Други съставки: малтодекстрин; глазиращ агент хидроксипропил  метилцелулоза; стабилизатор магнезиев стеарат; оцветител титанов диоксид

 

  Средно съдържание

  За 1 капсула

  % РХС*** за 1 капсула

  Лактобацилус ферментум
  Lc40 3x109cfu*

  75 mg

  **)

*cfu: единици образуващи колония

**) РХС не е установена

***РХС: референтна хранителна стойност

 

Опаковка: 21 капсули, нетно тегло: 5,9 g

Препоръчителна доза: 1 капсула дневно, за предпочитане по време на хранене.

Предупреждения: Да се съхранява на място, недостъпно за деца. Да не се използва след изтичане срока на годност, отбелязан върху опаковката.

Да се съхранява на стайна температура.

 

Хранителните добавки не трябва да се използват като заместител на разнообразното и балансирано хранене и здравословен начин на живот.

 

                                                                     

                                                                         

Често задавани въпроси

 

Безопасен ли е този продукт за новородените?

- ДА, L. fermentum се намира в кърмата на здравите жени и фецеса на новородените. Нещо повече – проучванията за безопасност при деца между 1 и 12 месеца демонстрираха абсолютната безопасност на този щам.

Колко дълго би трябвало да се прилага?

- Поне 4 седмици, но може да се прилага по време на целия лактационен период с цел избягване на рецидиви

Може ли да се използва в комбинация с антибиотици?

- L. fermentum не взаимодейства с АБ и не повлиява тяхната активност,  но жизнеспособността на пробиотиците се повлиява в посока намаляване на ефикасността им. Ако бъде предписан антибиотик пробиотикът не бива да се спира, въпреки риска да е по-слабо ефективен. Приложенито на L. fermentum ще подпомогне възстановяването на баланса на микрофлорта в кърмата след нарушаването му от антибиотичното лечение.

Каква е препоръчваната доза?

- 1 капсула на ден

Кога да бъде приемана капсулата?

- Може да се приема по всяко време на деня, като се препоръчва това да става по време на хранене.

Кога започва да се усеща ефекта?

-  Зависи от конкретния случай, при някои жени ефектът се проявява още от 1-ия ден, при други – след няколко дни.

Има ли някакви рискове ако се приеме повече от 1 капсула?

- Не, препоръчваната доза е 1 капсула дневно, но не съществува опасност при предозиране. Не са установени токсични дози при този пробиотик. Не са наблюдавани нежелани лекарствени реакции въпреки прилагането на 10 000 пъти по-високи дози в проучванията при животни.

Приемам продукта от 2-3 дни, но не усещам ефект. Трябва ли да увелича дозата?

- Въпреки, че клиничните проучвания показват, че по-високите дози не осигуряват по-добър ефкт, може да приемате по 2 капсули дневно и след като почувствате подобрение да се върнете към обичайната доза. 

Откъде да купя?

- Търсете в аптеките

 

Производител: Biosearch SA, Camino де Purchil 66, 18004 Granada, Испания


Дистрибутор:

 

 

 

Анджелини Фарма България ЕООД, бул. Асен Йорданов 10, София 1592, България

Feminella® е регистрирана търговска марка от CSC Pharmaceuticals Handels GmbH.

Hereditum® е регистрирана търговска марка на Biosearch life S.A.

 


*  Според изследване "Феминела Хередитум в ранния лактационен период, проведено от А. Мъсева, А. Николов, Л. Джеров, Б. Фръндева, Б. Попова, в УБ "Майчин дом", София, 2015 г

 

Какво да очакваме през първите 5 дни

В идеалния случай, вашето бебе ще бъде поставено на гърдите ви още в първите минути след раждането. На този етап то не е готово да се храни – просто има нужда да ви усети, за да се почувства сигурно. Когато първият плач стихне, бебето се отпуска и започва да разглежда света, сгушено удобно между гърдите ви. Разстоянието от гърдите до лицето му е точно толкова голямо, че то да може да ви види ясно.

Уморено от първите впечатления и унесено от това, че му говорите и го галите, бебето може да поспи 15-20 минути. Когато се събуди, ако е все още върху гърдите ви, ще започне да показва първите признаци за глад – въртене на главичката, изплезване на езичето, поднасяне на ръчичките към устата. Бебето ще започне да търси гърдата с ръчички и бузки. С избутване и наместване то стига самичко до зърното – и след няколко минутни опити, успява без помощ да засуче. Така първото кърмене обикновено е някъде между първия и втория час след раждането.

След това обичайно бебето заспива за дълъг период от време. Ако е отделено от вас, то ще се буди трудно и през големи интервали. Но ако сте заедно и бебето е в ръцете ви, близостта ви и мирисът на млякото го стимулират, така че то ще се буди да си хапва.

През втория-третия ден след раждането е възможно бебето да бъде доста сънливо заради жълтеницата. Някои деца, ако бъдат оставени да се будят сами, може да проспиват по 4-5 часа. На този етап това не е желателно – важно е да помните, че бебето трябва да се храни не по-малко от 8 пъти за 24 ч, за да се улесни извеждането на билирубина от организма му и да може жълтеницата да премине бързо. Това означава да будите бебето, ако то не се буди самичко на 2-3 часа.

Някъде на 3-4-я ден след раждането имате и още една причина да будите детето – количеството на кърмата се увеличава и гърдите ви ще започнат да се напрягат. Понякога „хранене на поискване” означава и хранене при поискване от страна на мама. Няма нищо лошо да събудите бебето за едно допълнително хапване, ако гърдите ви имат нужда от облекчение.

 

Втора – шеста седмица

След прибирането ви у дома, ритъмът на кърмене вероятно ще бъде хаотичен. Нормално е да имате чувството, че по цял ден само кърмите и нямате време за нищо друго. При повечето бебета на този етап храненията са бавни – 40-50 минути. После заспиват и спят около час и малко... и отново трябва да се хранят.

Има няколко различни типа нормален ритъм на хранене при различните бебета.

Режимът „час кърмене – час почивка” е типичен в този период и като че ли е най-често срещан.

Във вечерните часове се наблюдава и един друг тип – бебето може да иска да стои на гърдата в продължение на няколко часа. Суче, уж заспива, но след 15 минути се събужда и отново иска да яде... и така 2-3 часа. Може да се притесните, че млякото ви не е достатъчно и затова детето се буди толкова често. Но ако то ака и пишка обилно, значи се храни добре. Това дълго хранене във вечерните часове вероятно е един вид „запасяване”, тъй като често е последвано от по-дълъг сън – около 3-4 часа.

Някои бебета редовно се хранят по този начин – няколко много чести кърмения, през около половин час в продължение на няколко часа, после един продължителен сън за 3-4 часа и отново чести кърмения.

Срещат се и „образцови” бебета, които се хранят по около 20 минути на всеки 3 часа, като по часовник. Всяко дете е различно – има бебета, чийто вътрешен часовник и нужди отговарят точно на „предписваните” 3 часа. Няма нищо лошо в това, стига този ритъм да е изборът на бебето, без то да е приучвано или принуждавано да чака да мине точно определено време преди следващото хранене.

А какво да кажем за бебетата, които още от родилното сучат 10 мин, спят по 4 часа между храненията и съответно имат едва 5-6 кърмения, но затова пък наддават по килограм и половина на месец? Това митично бебе се среща понякога – за пълно объркване на всички представи на родителите и в противоречие с обичайната информация за това какво да очаквате.

Както виждате, режимът на бебето е доста непредсказуем и може да се променя от ден на ден. За да се допълни докрай картинката, е нужно да споменем и моментите, които обръщат с краката нагоре всичко, за което говорихме дотук.

Тъкмо свиквате с вашето бебе и мислите, че сте разпознали неговия ритъм... и ето че един хубав ден просто не можете да го познаете. Бебето, с което сте свикнала, внезапно е заменено от едно изключително неспокойно дете, което се вкопчва като малка пиявица във вас и иска да суче на всеки половин-един час денонощно.

Паниката „какво се случи с кърмата ми” е първата ви реакция, но всъщност въпросът е по-скоро „какво става с бебето в този период”. А на бебето му се случва нещо хубаво – то преживява първия си период на бърз растеж и съвсем нормално има нужда от много енергия. Ще си я набави от млякото – като суче много често за ден-два.

Затова, когато се случи такава внезапна промяна, просто погледнете календара. При здравите доносени деца тези периоди са в съвсем предвидимо време – някъде около третата седмица и после около шестата седмица след раждането.

Подобни периоди ще има и по-нататък – около третия месец, а после някъде между петия и шестия месец. Колкото по-голямо е бебето, толкова по-дълго може да продължава това учестено кърмене. При големите деца често трае около седмица, но в един момент всичко отново се намества.

Важно е да помните, че такива моменти са нормални – и не трябва да спирате да предлагате гърдата колкото често бебето я иска. Не е приятно да се справяте с неспокойно дете, което дори гърдата не го укротява за дълго – но 1-2 дни се издържат и после отново виждате вашето познато бебе.

Втори-шести месец

Към края на втория месец, някак без да забележите, повечето бебета са започнали редовно да проспиват един по-дълъг интервал от време вечер – около 4-5 часа. Броят кърмения също е намалял – от 8-10 са станали 6-7.

Не е необходимо вие да правите нещо по въпроса – бебето расте, стомахчето му също расте и може да поема повече кърма, така че разреждането на храненията става по естествен път при повечето бебета.

Възможно е при някои деца да се запазят кратките интервали – те зависят не само от бебето, но и от производителността на майчините гърди. Някои гърди произвеждат значителни количества, които бебето лесно поема и които позволяват да прави по-големи паузи между кърменията. Други произвеждат по-малко налично количество на едно хранене, съответно бебето хапва по-често. Това е нормално – важното е, че за 24 ч бебето получава колкото му е необходимо и расте добре.

Около третия-четвъртия месец повечето бебета може да учестят храненията и да се върнат към чести нощни кърмения по много проста причина. Бебето расте и става все по-любопитно! В света има толкова много интересни неща за гледане и слушане, че храненето е някак на доста заден план. Всяко дребно нещо – шум, помръдване някъде в периферното зрение, ярък цвят, неочакван звук – привлича интереса на бебето и е причината то да се пусне от гърдата и да забрави за храненето. Тъй като не се е наяло достатъчно, скоро отново ще започне да мрънка за ядене... и когато го сложите на гърда, ще се повтори абсолютно същото. В тези седмици обикновено само нощните хранения протичат кротко и бебето се наяжда добре – затова е важно да не се опитвате да ги премахвате.

Време е за захранване

Някъде между петия и шестия месец ще дойде моментът, когато бебето ще яде често в продължение на седмица и повече. Въпреки това обаче, сякаш пак няма да му е достатъчно и ще виждате, че има нужда от повече. Точно така – вашето бебе расте и вече има нужда от нещо повече от кърмата. В този период учестеното хранене, което не се оправя за 1-2 седмици, се приема за един от сигналите за готовност за захранване. Той вероятно няма да е единственият – и в съчетание с останалите ще ви подскаже подходящия момент да въведете първите различни от млякото храни.

След захранването честотата на храненията се променя твърде индивидуално, според това колко охотно вашето бебе приема твърди храни и какви количества изяжда. Повечето майки предпочитат да дават твърдите храни в приблизително еднакви часове всеки ден – и така започва изграждането на „истински дневен режим”, който променя и организацията и честотата на кърменията.

Вашите представи и желания за това докога искате да продължите да кърмите определят какви ще са интервалите между храненията и колко кърмения ще запазите. При пълно заместване на хранения интервалите между кърменията се увеличават много – и количеството на кърмата намалява. Ако желаете да кърмите и след годинката на бебето, е добре да не бързате да замествате изцяло кърмения и да продължавате да предлагате на бебето да суче след твърдите храни.

На този етап връзката и разбирателството ви с бебето са затвърдени отдавна – и това ще ви позволи лесно да се нагодите към новите промени и новият дневен режим.

Още по темата

 • Не се отказвайте от кърменето заради проблеми

  Току-що сте родили, за първи път ви е, но ви дават детето, за да го нахраните. Дават ви и бебешка бутилка с адаптирано мляко и друга с вода и глюкоза – така е в...

 • Захранване

  Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. Това е актуализираният текст от книжното издание "Дневникът на мама и татко",...

 • Захранване на недоносеното - кога да започнем

  Кога е най-подходящият момент за захранване на бебетата продължава да е доста оспорвана тема както сред медицинските специалисти, така и сред майките. Въпросът е още...

 • Естествено родителство

  „Естественото“ покрива всички аспекти на родителството – от раждането през храненето и здравето до възпитанието на децата. Терминът е много широк, но в най-общи линии...

 • Безплатен възрастов бюлетин подпомага кърменето

  В рамките на Световната седмица на кърменето 2017, Дневникът на мама и татко представя първия по рода си онлайн ВЪЗРАСТОВ БЮЛЕТИН с успешни практики от международно...

 • Кърмене на недоносено бебе - началото

  След всяко раждане емоциите може да са много силни и различни. След неочаквано преждевременно раждане, освен силните чувства, може да има и голяма доза объркване и...

 • В първия час след раждането – здравей бебе!

  Какво да очакваме от себе си и бебето си и какво може да ни помогне.

 • Бактериите нямат шанс пред кърмата!!!

  Тази снимка и текст на Вики Грийн се разпространи по целия свят благодарение на социалните мрежи. Вероятно причината толкова много хора да я споделят, е ясното показване и...

 • Кърменето – ключ към устойчиво развитие

  УНИЦЕФ: Kърменето е един от най-ефективните и евтини начини да спасим и подобрим живота на децата навсякъде по света, което води до дългосрочни ползи за здравето както на...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook