Меню

Не се отказвайте от кърменето заради проблеми

Не се отказвайте от кърменето заради проблеми

Току-що сте родили, за първи път ви е, но ви дават детето, за да го нахраните. Дават ви и бебешка бутилка с адаптирано мляко и друга с вода и глюкоза – така е в болниците в днешно време. Ако имате късмет, акушерката ще успее да ви отдели малко време, за да ви обясни какво точно да правите, за да накърмите новороденото.

Не разчитайте обаче на това – медицинските работници в родилното отделение са много заети хора. По-добре още преди раждането да се подготвите за този момент – не само с информация, но и с твърдо намерение детето ви да яде специално „приготвената“ от природата естествена за него храна.

Ако преодолеете момента на изкушението да пъхнете биберона с адаптираното мляко в устата на бебето, значи сте се справили и с първия проблем на кърменето. Вторият е точно това първо кърмене. Ако това ви успокоява, трябва да знаете, че то в повечето случаи не е съвсем успешно – та вие сега се опознавате с малкия човек. Важното е да не се отказвате. Помолете персонала детето да остане по-дълго с вас, опитвайте отново и отново. Не се стряскайте от евентуалната първа болка от захапването на зърното или от думите на лекаря, че зърната ви не са „съвсем подходящи“.

Всяка здрава жена може не само да даде живот, но и да храни малкото новородено. Докато детето порасне, вие сте „фабрика за мляко“ и това е най-важната ви функция. Може да се откажете от нея – много майки го правят, – но това означава да се откажете и от възможно най-пълноценната храна за него, да се откажете от възможно най-естественото му развитие и от желанието си то да расте здраво и умно.

Разбира се, съществуват и много трудности, с които майката трябва да се справи, за да осигури най-доброто за детето си. При някои жени зърната остават болезнени по-дълго време, при други са направо хлътнали и бебето не може да ги засмуче, трети наистина имат прекалено малко кърма, или прекалено много. За всеки от тези проблеми ще стане дума в подробен текст. Засега помнете, че всички те са преодолими. И не са причина да се отказвате да кърмите.

Някои проблеми може да дойдат и от страна на бебето. Ако е недоносено, например, то по-трудно ще намери пътя си до майчината гръд, а е възможно и да няма достъп до майка си (ако например е в кувиоз). Майчината кърма обаче е особено важна за недоносените деца, така че и в такива случаи може да се намери решение. Има вяли и сънливи деца, които сякаш не се интересуват от храната, има други толкова неспокойни, че трудно остават на гърдата необходимото за засищане време. Възможно е бебето да има физиологичен проблем в устната кухина. Възможно е да има здравословен проблем.

Какъвто и да е вашият случай обаче, никога не поставяйте под съмнение факта, че вашето мляко е най-добро за детето ви. И не се отказвайте от кърменето. Ако ви трябва помощ, потърсете я – кърмещите майки са един от възможните източници на информация.

За безплатни консултации по кърмене може да се обърнете към сертифицираните доброволни консултанти по кърмене:

Национална Асоциация "Подкрепа за кърмене" - 0896 418 488

Ла Лече Лига България - 0888 555 385

 

Вижте повече в подраздел Проблеми при кърмене

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с вашия термин или възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook