Меню

Как да накърмим хипотоничното бебе

Как да накърмим хипотоничното бебе


Хипотонично е детето с намален мускулен тонус. Състоянието се нарича още синдром на отпуснатото дете. Може да се установи веднага след раждането или по-късно.

Причините могат да бъдат различни. Синдромът може да е резултат на сериозно заболяване – например,  на нервната система или на мускулната тъкан. Но може да се дължи и на преходни причини –  например, преходна отпуснатост поради някои от медикаментите прилагани при раждането на детето, поради жълтеница, незрялост на новороденото и др.  Нерядко това състояние може да продължи няколко седмици или месеци и да премине след това. Възможно е детето да е хипотонично и по време на остра инфекция.

Обичайно хипотоничното кърмаче е с намалено съпротивление в ставите и мускулите при натиск (т.е. при т.нар пасивни движения), заема странни и наглед неудобни пози, увеличен е обемът на ставните движения


Какво да направите

Независимо от причината е важно детето

да се сложи на гърда възможно най-рано след раждането,

когато то е в стабилно състояние.

Контактът кожа-до-кожа (слагането на голото дете върху голата гръд, между гърдите или на корема на майката) е от особено голямо значение, тъй като той подобрява активността, възбужда вродени инстинкти при детето, а и спомага за по-бързото увеличаване на кърмата. По-продължителното му държане по този начин благоприятства по-честите възможности за сукане. Докосването, галенето и разтриването на ръчичките (без ръкавички) и крачетата е също препоръчително, поради засилването на сукателния рефлекс. Сменянето на памперса, смяната на гърдата за сукане са също подходящи техники за разбуждане на детето.

Добре е на детето да се даде възможност да суче по-често –

поне 10-12 пъти в денонощието.
В тези случаи не бива да се оставя кърмачето да има пауза от сукане повече от 3 часа (измерена от началото на поредното сукане) по причина, че уж „сънят храни”.   Може да му се помогне особено успешно, ако майката заеме възможно най-стабилната позиция за кърмене с допълнително подкрепяне на главата и тялото на детето с възглавница или слинг. По този начин се пестят силите му единствено и само за сукане. Смята се, че ако детето е с по-силно свити и опрени в твърда подложка крачета сукателният рефлекс също се засилва.

След слагането на детето на гърдата,

майката може да „компресира” гърдата

Това става като се постави палеца над ареолата, а останалите пръсти под нея и се притисне като по този начин се подпомага  изцеждането на кърма в устичката на детето, докато то суче.  Понякога се прибягва и до помощта на силиконово зърно, което има специален начин на слагане (с леко обръщане обратно, като ръкавица), за да може зърното на майката да достигне поне до половината на силиконовото зърно и да подпомогне, а не да възпрепятства сукането.

След появата на преходното мляко – 2-3 дни след раждането, могат да се правят

Компресия на гърдата или как да помогнем на бебето да получава повече мляко

В тази статия:

Кога е нужна компресия на гърдата?
Как работи компресията?
Как се прави?

 

Зад доста техническото наименование „компресия“ се крие всъщност нещо, което вероятно инстинктивно сте правили – просто да притискате гърдата, за да помогнете на вашето бебе по-лесно да получи млякото. Тази „техника“ е стара колкото света, но ето няколко обяснения, които ще ви помогнат да я прилагате съзнателно и по-успешно.

 В какви ситуации компресията е много полезна?

  • Слабо наддаващо бебе
  • Бебе, което непрекъснато иска да суче
  • Сънливо бебе
  • Бебе с по-тежка жълтеница
  • Бебе с нисък мускулен тонус
  • Повтарящи се запушвания и мастити (компресията помага за по-добро изпразване на гърдата)
  • Голямо бебе, което бързо започва да се дразни, когато струята намалее

 

Как работи компресията?

Повечето хора погрешно смятат, че компресията представлява изцеждане на мляко в устата на бебето – и се изненадват, че ако притиснат гърдата без бебе на нея, не излиза никакво мляко.

Начинът, по който компресията работи, е всъщност прост физичен принцип. Когато притискате, се намалява вътрешния обем на каналчетата – и млякото усилва скоростта си. Компресията не изцежда – тя просто подпомага да се усили струята при мляко, което вече тече. А бебетата обичат силната струя!
 

Как точно се прави компресия на гърдата?

Когато бебето засуче, първоначално то суче с кратки бързи посуквания, докато рефлексът на потичане се задейства и млякото потече. Следва дълбоко и ритмично сукане, с гълтане на всеки 1-2 засуквания. Това е първият рефлекс на потичане, когато млякото тече бързо и силно в продължение на 2-3 минути. Не е добра идея да използвате компресия в тези моменти – вероятно детето ще се задави или ще се стресира от твърде силната струя.

Скоро след това първоначално потичане струята намалява и бебето започва да прави 5-6 суквания, преди да преглътне и започва да задрямва. Това е моментът, в който компресията може да помогне детето да продължи да суче активно.

Захващане отстрани

За да можете успешно да притискате гърдата, е нужно да я обхванете с ръка, така че палецът и останалите пръсти да са на противоположни места (страничният захват - „палецът отгоре, пръстите отдолу“- е най-лесният и най-често използван вариант). Има множество разнообразни захвати според това какво ви е удобно – гърдата може да бъде обхваната с ръка отгоре или отдолу, или отстрани. Нужно е просто пръстите и палецът да са противоположни, така че да може да притиснете по-голяма част от гърдата между тях. Опитайте различни възможности, за да видите кой захват работи най-добре при вас.

Важно е пръстите да са далече от ареолата, за да не се променя формата й при притискането – затова компресия се прави по-лесно на големи гърди. Ако пръстите са близо до ареолата и притиснете гърдата, е възможно зърното да изскочи от устата на бебето – или засукването да стане плитко и да усещате болка при сукане.

Притискане

Сега остава само да притиснете осезаемо, така че да виждате промяна в гърдата и да усещате стабилен натиск, но не и болка.Не плъзгайте пръстите надолу по гърдата – не е нужно да променяте позицията им. Достатъчно е само да редувате натискане и отпускане, за да може компресията да си върши работата.


Кога да стискам и кога да отпускам?

Притиснете, когато бебето започне да суче – нали помните, компресията не изцежда мляко в устата му, а действа, докато детето върши работа на гърдата. Задръжте гърдата притисната стабилно, докато детето суче с гълтане.

Когато бебето спре да суче и си почива, е важно вие също да отпуснете натиска. Каналчетата на гърдата са разположени плитко под кожата и ако държите непрекъснато притиснато, това затруднява новата порция мляко да слезе надолу. Затова е важно да следите как суче бебето и да притискате и отпускате в неговия ритъм.

Някои майки забелязват, че ако бебето дреме на гърдата и прави дълги паузи между отделните изблици на сукане, притискането на гърдата е начин да го накарат да се задейства и да започне да суче. Ако при вас това върши работа – чудесно, използвайте го и по този начин.

 

снимки: Рада Стефанова

пробни кърмения

Това означава теглене на детето на електронна везна преди и след сукане, като при това се отчита какво количество мляко е изсукало. За да е информативен резултатът, тегленето трябва да става поне 4-5 пъти в денонощието.

Може млякото да му се даде с

чашка, лъжица, спринцовка, пипета или в краен случай с шише с биберон с широка основа

Това се прави, ако въпреки всички усилия, детето не може да изсуче необходимото количество кърма.  При това е важно майката да изцежда кърмата от гърдите си на всеки 2-3 часа (включително нощем) и, ако количеството мляко не е достатъчно за  детето, би могла да изцежда още няколко минути след спиране на кърмата – т.нар. изцеждане „на сухо”. Това ще стимулира лактацията и ще спомогне за по-лесното сукане на  сънливото дете.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook