Меню

Грижа за сухата кожа в първите месеци. Профилактика на дерматити

Грижа за сухата кожа в първите месеци. Профилактика на дерматити

След раждането защитният липиден слой на бебето е подобен на възрастния, но се променя след няколко седмици. Промяната продължава в първите няколко месеца на бебето - това е период на адаптация от вътреутробна среда към извънутробна среда. Има четири основни разлики между кожата на бебето в този период и тази при възрастните (над 18 г). Те могат да послужат за по-доброто разбиране как и защо да се грижим за бебешката кожа, както при наличие, така и за профилактика на атопичен дерматит и дерматити в зоната на пелената. 
 

1. Различен начин на възстановяване

Бебешката кожа заздравява по-бързозащото е в период на постоянен растеж. Например, при тийнейджър отстраняване на бенка или родилно петно ще остави белег, но не и при бебе. Кожата на бебето расте по-бързо, защото то наддава на ръст и тегло и има по-усилено работещи клетки. Но раните на бебетата също имат нужда от грижи. Въпреки че заздряват по-бързо, детската имунна система не познава множеството микроорганизми и токсични субстанции, т.е. няма имунитет срещу тях.

Бебешката кожа има по-тънък повърхностен слойТова означава, че онази част, която попада под пелената е по-склонна към развитие на дерматит. Там има ожулване на кожата, урина, изпражнения, кожни бактерии, които я възпаляват. Възможно е и наслагване и на гъбична инфекция - единствено там кожата на бебето е по-влажна.

Бебешката кожа е по-суха (с изключение на зоната под пелените). Сухата кожа се свързва с по-висока честота на атопичен дерматит, която се преодолява с възрастта в 90% от случаите.
 

Съвети към родителите:

Засушаването на кожата на детето е естествен феномен. Ако поради наследственост или други причини вие или лекарят прецените, че детето е склонно към развитие на атопичен дерматит или екзема, или ако желаете да намалите риска от появата им, съветът е да правите цялостна баня на бебето (къпане и коса) два или три пъти седмично, както и да избягвате използването на крем и емолиенти (препарати, омекотяващи кожата) през първите две до четири седмици от живота. 

Сменяйте пелените на бебето често, за предпочитане е хигиената на дупето да се извършва само с вода и един път дневно с измивно средство с pH 5,5, за да се поддържа характерната за бебешката кожа киселинност – тази киселинност има анти-бактериален ефект. Ако се налага обтриване с мокри кърпички, да се прави без търкане, поради по-тънкия повърностен слой на кожата. Детските пудри и кремове са подходящи за успокояване на леки зачервявания, но ако се развие дерматит от пелената, се налага приложението на багрила, антибактериални и антимикотични кремове. 
 

2. Различна кожна пропускливост

Една от функциите на кожата е бариерна. Бебешката кожа прилича повече на едро сито т.е. има структура, която позволява повече външни субстанции да преминат през нея. Съдържа по-малко еластични влакна, т.е. по-отпусната е спрямо възрастната, която е по-плътна и с по-гъста влакнеста структура. Най-горният слой е по-слабо прикрепен към долния, влакнест слой. Двата слоя имат по-малко връзки по между си, поради което най-горният слой на кожата на бебето лесно се отлющва. Бебето има повече подкожна мазнина в сравнение с възрастен човек, следователно някои мастно разтворими лекарства като кортикостероиди, по-лесно се разтварят.
 

Съвети към родителите:

Тъй като дразнещите субстанции преминават по-лесно през бебешката кожа, избягвайте такива, които изсушават или дразнят (напр. химични слънцезащитни кремове). Използвайте такива, които блокират UV лъчите физикално (минерални слънцезащитни кремове). Активните им съставки съдържат само минерални филтри: zinc oxide, titanium dioxide или и двата.
 

3. Различна реакция при прегряване и преохлаждане

Бебетата  не могат да се охлаждат чрез потене, защото имат недоразвити и по-малко на брой потни жлези. Когато възрастен човек спортува, тялото придвижва кръвта към кръвоносните съдове, разположени в повърхностния слой на кожата и той се зачервява с цел да се изпоти и охлади.  Обратно, когато ни е студено, кръвоносните съдове в повърхностния слой се свиват, с цел да насочат кръвта към жизнено важни органи и да ги затоплят. При бебетата тази мрежа от кръвоносни съдове не е напълно развита, докато не достигнат четири месеца.
 

Съвети към родителите:
  1. Продължителността на къпането трябва да бъде кратка – не повече от пет минути. Температурата на водата да не надвишава 37C. Обикновено първо се измива лицето и главата на детето, които може да се подсушат преди да се измие тялото, с цел да се намали загубата на телесна температура.
  2. През лятото коприната е най-подходящата тъкан, защото има най-слабо триене с кожата (особено важно за деца с атопичен дерматит) и осигурява най-добро проветрение на тялото (всяко изпотяване засилва сърбежа на децата с атопичен дерматит). Недостатък е по-високата цена на дрехите.
  3. През зимата носенето на шапка е задължително, тъй като отдаването на топлина през главата е значително. 
     

4. Различна реакция при слънчево изгаряне

Бебетата са по-чувствителни към слънчево увреждане в сравнение с възрастните. Причината е във възможностите за самозащита на кожата. Повечето хора, в зависимост от възрастта, образуват пигмент, наречен меланин, който предпазва кожната ДНК от ултравиолетовите лъчи. Кожата на бебетата образува по-малко количество меланин, в сравнение с възрастните, така че техните клетки могат да бъдат увредени на слънце за по-кратко време. Когато увреждането е налице, бебетата и възрастните реагират по един и същи начин – с изгаряне, зачервяване, отток и болка. Бебето трябва да избягва изгарянето повече от възрастните.

За някои карциноми на кожата като меланом, основно значение имат изгарянията в бебешка и детска възраст.

Бебета с лошо защитена кожа могат да бъдат изложени на по-висок риск от меланом в училищна възраст.
 

Съвети към родителите:

По време на плаж, освен минералните слънцезащитни средства, които след намазване действат в рамките 45-60 минути, използвайте дрехи за допълнителна защита на кожата на бебето, с цел да избегнете изгаряне. Водата и пясъкът на плажа силно отразяват слънчевата светлина и това увеличава площта на влияние на слънцето. Тъмните по цвят дрешки (синьо, тъмно зелено, червено, черно) имат 10-15 фактор на UV защита (т.е 85%-90% на UV защита). Обикновена бяла тениска има 7 фактор на UV защита. И все пак, трябва да се има предвид, че бебето има нужда от производство на витамин Д, поради което е необходимо да има контакт с дневната светлина без да се допуска изгаряне и прегряване.

Кожата на всеки човек, преминаващ през различни възрастови периоди, трябва правилно да заздравява, да контролира телесната температура и да го предпазва от външната среда (вкл. и слънце). Правилната грижа още от раждането може да помогне за достигането на тези функции.

 
 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook