Меню

Кои бенки могат да се трансформират в меланома?

На снимката: нормална бенка по рождение

Какво е меланома?

Това е най-малко разпространената форма на рак на кожата, но също така и най-опасната. Тя може да засегне хора от всички възрасти, за разлика от другите типове, които са по-разпространени сред по-възрастни хора. Представлява петно, което се оцветява в тъмни цветове, или с времето очертанията му стават неравни или се оцветява в различни цветове, или е бързо растяща розова или червена бучка. Може да се разпространи вътрешно, ето защо се налага назабавно лечение.*

Как можете да разберете дали една бенка може да се изроди в меланома? 

По-податливи са бенки с по-голям размер, цветът на които прелива от светло към тъмно кафяво, ръбовете са неправилни, а повърхността – неравна. Много често светлите хора имат множество такива бенки. Други имат както нормални, така и атипични бенки. Хората с такива бенки спадат към високо рисковата група за развитие на меланома ("диспластичен невусен синдром”) и за тях важат следните три характеристики:

  •  100 или повече бенки 
  •  една или повече бенки с 8 мм или по-голям диаметър
  •  една или повече атипични бенки 

Когато детето има бенка по рождение, има по-голяма вероятност тя да се трансформира в меланома, ако кожата изгаря редовно на слънце. 

Най-голям риск от развитие на меланома имат хора  с "диспластичен невусен синдром” и първа или втора линия роднини с диагноза меланома.

Меланомата може да започне като плоско петно, което да се надигне. В редки случаи дори няма пигмент. Има асиметрична форма и съчетание на различни цветове в лезията. Размерът на петното нараства. Това е най-смъртоносната форма на кожен рак. 

ПРЕДПАЗВАНЕТО ОТ ИЗЛАГАНЕ НА ВРЕДНОТО UV- ЛЪЧЕНИЕ Е КЛЮЧЪТ КЪМ НАМАЛЯВАНЕ НА ШАНСОВЕТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНЕ ОТ РАК НА КОЖАТА.


Слънцето – ползи, вреди, защита

Слънцето – ползи, вреди, защита

Как да се защитим от слънцето? Необходимо ли е това? Кои лъчи са вредни и кои полезни? Какви слънцезащитни средства да използваме?


 

Българското дерматологично дружество всяка година провежда кампанията „Евромеланома“, част от паневропейската инициатива. В нея дерматолозите консултират родителите как да предпазят кожата на децата от слънцето, кои са подходящите фотофилтри за деца, от каква възраст започва фотопротекцията за деца и други важни съвети.

Изтеглете брошурата от кампанията с полезна и нагледна информация по темата и посетете сайта www.euromelanoma.org. 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Текстът е от приложената брошура на кампанията „Детска Евромеланома“ от 2016 г.

 

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook