Меню

Кои бенки могат да се трансформират в меланома?

На снимката: нормална бенка по рождение

Какво е меланома?

Това е най-малко разпространената форма на рак на кожата, но също така и най-опасната. Тя може да засегне хора от всички възрасти, за разлика от другите типове, които са по-разпространени сред по-възрастни хора. Представлява петно, което се оцветява в тъмни цветове, или с времето очертанията му стават неравни или се оцветява в различни цветове, или е бързо растяща розова или червена бучка. Може да се разпространи вътрешно, ето защо се налага назабавно лечение.*

Как можете да разберете дали една бенка може да се изроди в меланома? 

По-податливи са бенки с по-голям размер, цветът на които прелива от светло към тъмно кафяво, ръбовете са неправилни, а повърхността – неравна. Много често светлите хора имат множество такива бенки. Други имат както нормални, така и атипични бенки. Хората с такива бенки спадат към високо рисковата група за развитие на меланома ("диспластичен невусен синдром”) и за тях важат следните три характеристики:

  •  100 или повече бенки 
  •  една или повече бенки с 8 мм или по-голям диаметър
  •  една или повече атипични бенки 

Когато детето има бенка по рождение, има по-голяма вероятност тя да се трансформира в меланома, ако кожата изгаря редовно на слънце. 

Най-голям риск от развитие на меланома имат хора  с "диспластичен невусен синдром” и първа или втора линия роднини с диагноза меланома.

Меланомата може да започне като плоско петно, което да се надигне. В редки случаи дори няма пигмент. Има асиметрична форма и съчетание на различни цветове в лезията. Размерът на петното нараства. Това е най-смъртоносната форма на кожен рак. 

ПРЕДПАЗВАНЕТО ОТ ИЗЛАГАНЕ НА ВРЕДНОТО UV- ЛЪЧЕНИЕ Е КЛЮЧЪТ КЪМ НАМАЛЯВАНЕ НА ШАНСОВЕТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНЕ ОТ РАК НА КОЖАТА.

Българското дерматологично дружество всяка година провежда кампанията „Евромеланома“, част от паневропейската инициатива. В нея дерматолозите консултират родителите как да предпазят кожата на децата от слънцето, кои са подходящите фотофилтри за деца, от каква възраст започва фотопротекцията за деца и други важни съвети.

Изтеглете брошурата от кампанията с полезна и нагледна информация по темата и посетете сайта www.euromelanoma.org. 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Текстът е от приложената брошура на кампанията „Детска Евромеланома“ от 2016 г.

 

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook