Меню

Видео: Тоалетът на бебето

Козметика за всекидневна грижа KLORANE bebe

Грижа с Невен

Всекидневна защита и хидратация

Чувствителната кожа на Вашето бебе изисква извънредни грижи. Благодарение на хидратиращите или подхранващи продукти с невен със защитни свойства, неговата кожа е подхранена, успокоена и защитена. Ден след ден.

 

Хидратиращ крем с PhysioCalenduline®

Calendula officinalis L.

Хидратиращият крем за лице и тяло е идеален за всекидневно хидратиране на кожата на кърмачето и бебето. Хидратира ефикасно и трайно и защитава кожата от изсушаване. Флуидната му текстура осигурява бъзро проникване, без лепнене.

Ефикасност: 97%: хидратира ефикасно и трайно * 97%: кожата е защитена от изсушаване и малки раздразнения.* *Тест за употреба при 32 кърмачета след 21 дни употреба. % удовлетвореност на родителите.

Туба 40 ml и 200 ml

 

 

Подхранващ крем с Cold Cream

Calendula officinalis L.

Подхранващия крем с Cold Cream за лице и тяло ефикасно и трайно подхранва сухата и много суха кожа, успокоява и профилактира зачервяванията, свързани с агресивните външни въздействия, подсилва естествената защита на кожата* благодарение на PhysioCalenduline®. Кожата е защитена от изсушаване и малки раздразнения.

Ефикасност: 100%: ефикасно и трайно подхранва, защитава кожата от изсушаване** 100%: успокоява и профилактира зачервяванията, дължащи се на агресивни външни въздействия.**

*Тест, реализиран ин витро. **Тест за употреба с 29 участника. % удовлетвореност на родителите след 21 дни употреба.

Tуба 40 ml и 125 ml

 

Балсам за тяло с Cold Cream

Calendula officinalis L.

Балсамът за тяло с Cold Cream и PhysioCalenduline® ефикасно и трайно подхранва и най-сухата кожа. Кожата е защитена от изсушаване и външни агресивни въздействия. Неговата богата, немазна текстура, оставя кожата на бебето нежно парфюмирана.

Ефикасност: 97%: ефикасно и трайно подхранва*, 97%: успокоява и защитава кожата от сухота и агресивни външни въздействия*

*% на удовлетвореност. Изследване за поносимост под медицински контрол при 38 кърмачета в продължение на 21 дни.

Tуба 200 ml

 

Масажно масло с невен

Calendula officinalis L.

Масажното масло с екстракт от невен подхранва и хидратира деликатната кожа на бебето. Неговата немазна формула улеснява масажа и кожата не лепне след употреба.

Ефикасност: 100%: подхранена кожа* 100%: лесен и приятен масаж*

*% удовлетвореност след 21 дни употреба при 31 участника.

Флакон 100 ml

 

 

Повече за продуктите на Klorane bebe тук.

 

Производител: "Laboratories Klorane", Франция, подбранд Клоран бебе, част от групата „Пиер Фабр“

           

Вносител: „Пиер Фабр Дермо-козметик България“ ЕООД

София, гр. София 1404
бул. България №49
Бизнес център Витоша, ет. 6
02 803 43 00
e-mail: office.bg@pierre-fabre.com

Това е вторият от поредицата Обучителни филмчета от раздел Основни грижи. В него ще видите как да се грижите за зоната около пелената, ингвиналните гънки,  кожата на бебето; как да почиствате очи, нос, уши; как да изрязвате ноктите на бебето;

Благодарим на участниците в него: акушерката Роза Юрукова, Мила Георгиева и нейното бебе.

В допълнение, вижте списъка с нещата, които са ви необходими за къпането и тоалета на бебето:

Подготовка за къпане и тоалет

Списък с продукти за банята и тоалета на бебето и препоръки за избора или използването им. От ваничката, която трябва да закупите, през обработката на пъпчето, до съвети за ежедневния тоалет на бебето. Статията е свързана с видео клиповете за къпане и тоалет, които предстои да ви споделим.
 

Ваничка

Освен класическите ванички, на пазара се предлагат анатомични поставки или анатомични ванички, благодарение на които не е необходимо да придържаме бебето с едната ръка по време на къпане. Подобни ванички ви спестяват и необходимостта от поставянето на хавлиена кърпа на дъното - "за да не се хлъзга бебето", защото имат ограничители, които пречат бебето да отиде надолу.

Нивото на водата във ваничката на новороденото бебе трябва да бъде 4 пръста.

Внимание: преди отпадане на пъпния остатък бебето не се къпе във ваничка, а само под течаща вода!

 

Термометър за ваничката

Температурата на водата трябва да бъде 37˚ C. Предвидете и това, че колкото повече се забавите със събличането и слагането на бебето във ваничката, толкова повече ще изстине водата - т.е. ако сте по-бавни, напълнете с малкопо-топла водичка. Не е грешка температурата по време на къпане да стигне или да бъде и 34˚ C.

Температурата на помещението, в което къпете бебенцето трябва да бъде около 24˚ C. Някои специалисти препоръчват 26˚ C, но последните тенденции са в посока намаляване на градусите (свързано е с идеята за закаляване).

 

Съд с чиста топла вода

Това е водата, с която ще облеете вече изкъпаното във ваничката бебе. Тя трябва да бъде също топла (37˚ C) по време на обливането. Особено в началото, когато къпането на бебето все още не се е превърнало в забавна игра, а родителите са напрегнати и бързат с банята, подготвената предварително водичка е улеснение.

Вариант винаги си остава душ-слушалката, където водата трябва да бъде нагласена до нужната температура и проверена с лакът. При поливането на бебето е добре  течащата вода трябва да пада върху ръката ви, за да избегнете опарване или изстудяване при случайна промяна в температурата.

 

Хавлийка

Хавлийката трябва да бъде непосредствено до вас - особено ако къпете детето без чужда помощ. Макар и клише, съветът да не оставяте бебето без надзор в банята носи своя смисъл, защото именно в тази ситуация това може наистина да се случи.

 

Място за повиване и чисто чаршафче за постелка

Удобни са повивалниците, а ако имате възможност, може да се снабдите с цял шкаф за повиване. Удобството е във височината - особено когато започнете с масажа и гимнастиката, наличието на удобно място да ги правите може да ви спести болки в кръста.

Внимание: винаги трябва да внимавате бебето да не падне от повивалника, ако той е поставен на високо.

 

Чисти дрешки

Приготвянето им близо до повивалника ви спестява притесненията да оставите бебето без надзор (или да го помъкнете със себе си),  за да търсите в шкафа дрешки. Удобство е ако шкафът или чекмеджето с чисти дрешки са в непосредствена близост до мястото за повиване.

 

Измиващо средство

Бебешки душ гел, шампоан или пяна. Бебешките продукти имат специална формула, която не дразни очите. Повечето от тях са универсални - за измиване и на главата, и на тялото. Предлагат се продукти за водата във ваничката, които имат и овлажняващо кожата действие. За бебета с проблемна кожа се предлагат серии без парабени и оцветители, някои - без парфюми и парафини.


 

Спирт и антибиотична пудра

Преди отпадане на пъпния остатък, използвайте 95-градусов спирт. Той подсушава и помага за по-бързото отпадане на пъпния остатък. Пъпчето се обтрива много добре с напоеното тампонче, пристяга се лигатурата под клампата. Това се прави при всяка смяна на памперса. Колкото по-често се прави, толкова по-бързо ще падне пъпчето.

В първите 2-3 дни след отпадане на пъпния остатък, почиствайте пъпната раничка с памуче или марличка, напоена със спирт. После поставяйте антибиотична пудра.

Внимание: 70-градусовият спирт дезинфекцира (след отпадане на пъпния остатък), а 95-градусовият изсушава (преди отпадане на пъпния остатък).

 

Бебешко олио, мляко или лосион

Бебешкото олио се използва предимно за масаж, някои специалисти препоръчват омазняването с олио през първия месец. За бебета с проблемна кожа има специално разработени серии - емолиенти.

Бебешкото олио се използва и като част от тоалета на половите органи при момичета и момчета - прочети тук:

 

Крем против подсичане

Количество колкото едно грахово зърно се нанася върху седалището на бебето с цел предпазване от възпаления. Особено при новороденото гънките често се разраняват и грижата за тях може да ви спести редица проблеми. Затова след нанасяне на крема против подсичане, не пропускайте да почистите гънките на крачетата от остатъците от него като използвате тампонче, напоено с бебешко олио.


 

Пелена

Могат да бъдат еднократни бебешки пелени, или многократни пелени – за привържениците на Естествената бебешка хигиена (ЕБХ). За склонни към кожни алергии бебета се препоръчват био-пелени – за намаляване вероятността от кожни алергии в зоната на пелената. Когато се постави, между тялото на бебето и памперса трябва да има един пръст разстояние.
 


Физиологичен разтвор (серум)
  • За почистване на очичките - почистват се от външния към вътрешния ъгъл;
  • За нослето - много удобни са стерилните единични дози физиологичен разтвор (или изотоничен разтвор на морска вода). Използват се като капкомерче, с което особено през първия месец (когато по-често бебето може да върне храна поради рефлукс) се почиства нослето.
  • За външните полови органи при момиченцата – с напоено тампонче се почиства от горе надолу количеството, събрано от крема.

 

Тампончета памук

За почистване на пъпния остатък или пъпната раничка (със спирт), очичките (с физиологичен разтвор) и кремчето в ингвинаните гънки (с омазнено тампонче). За всяко око се използва ново тампонче!

 

Бебешки клечки за уши

За почистване на ушичките – напоени с физиологичен разтвор (до 4-5 месец месечна възраст се почиства само външната ушна мида) и нослето. За всяко ушенце или ноздра се използва нова клечка!

 

Ножичка или нокторезачка

Нокътчетата на ръцете се изрязват след 20-тия ден, веднъж седмично. Нокътчетата на крачетата се режат веднъж на две седмици. Докато бебето е малко, рязането на нокътчетата може да се прави докато бебето спи. Използвайте индивидуални ножичка или нокторезачка,  използването на чужди може да пренесе гъбички под ноктите на бебето!
Филмът е продукция на Римембранд ЕООД за Дневникът на мама - всички права запазени.

 

Още по темата

Публикации


Пишете ни във facebook или по e-mail. Ще потърсим различни мнения сред специалисти и родители и ще публикуваме събраните гледни точки в нашия сайт, запазвайки вашата анонимност. С ваше съгласие, ще публикуваме вашите въпроси  ►►►

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook