Меню

Подготовка за къпане и тоалет

Подготовка за къпане и тоалет

Списък с продукти за банята и тоалета на бебето и препоръки за избора или използването им. От ваничката, която трябва да закупите, през обработката на пъпчето, до съвети за ежедневния тоалет на бебето.


Ваничка

Освен класическите ванички, на пазара се предлагат анатомични поставки или анатомични ванички,

благодарение на които не е необходимо да придържаме бебето с едната ръка по време на къпане. Подобни ванички ви спестяват и необходимостта от поставянето на хавлиена кърпа на дъното – "за да не се хлъзга бебето", защото имат ограничители, които пречат бебето да отиде надолу.

Нивото на водата във ваничката на новороденото бебе трябва да бъде 4 пръста.

Внимание: преди отпадане на пъпния остатък бебето не се къпе във ваничка, а само под течаща вода!

Термометър за ваничката

Температурата на водата трябва да бъде 37˚ C. Предвидете и това, че колкото повече се забавите със събличането и слагането на бебето във ваничката, толкова повече ще изстине водата – т.е. ако сте по-бавни, напълнете с малкопо-топла водичка. Не е грешка температурата по време на къпане да стигне или да бъде и 34˚ C.

Температурата на помещението, в което къпете бебенцето трябва да бъде около 24˚ C. Някои специалисти препоръчват 26˚ C, но последните тенденции са в посока намаляване на градусите (свързано е с идеята за закаляване).
 

Съд с чиста топла вода

Това е водата, с която ще облеете вече изкъпаното във ваничката бебе. Тя трябва да бъде също топла (37˚ C) по време на обливането. Особено в началото, когато къпането на бебето все още не се е превърнало в забавна игра, а родителите са напрегнати и бързат с банята, подготвената предварително водичка е улеснение.

Вариант винаги си остава душ-слушалката, където водата трябва да бъде нагласена до нужната температура и проверена с лакът. При поливането на бебето е добре течащата вода трябва да пада върху ръката ви, за да избегнете опарване или изстудяване при случайна промяна в температурата.
 

Хавлийка

Хавлийката трябва да бъде непосредствено до вас – особено ако къпете детето без чужда помощ. Макар и клише, съветът да не оставяте бебето без надзор в банята носи своя смисъл, защото именно в тази ситуация това може наистина да се случи.
 

Място за повиване и чисто чаршафче за постелка

Удобни са повивалниците, а ако имате възможност, може да се снабдите с цял шкаф за повиване. Удобството е във височината – особено когато започнете с масажа и гимнастиката, наличието на удобно място да ги правите може да ви спести болки в кръста.

Внимание: винаги трябва да внимавате бебето да не падне от повивалника, ако той е поставен на високо.


Чисти дрешки

Приготвянето им близо до повивалника ви спестява притесненията да оставите бебето без надзор (или да го помъкнете със себе си), за да търсите в шкафа дрешки. Удобство е ако шкафът или чекмеджето с чисти дрешки са в непосредствена близост до мястото за повиване.
 

Измиващо средство

Бебешки душ гел, шампоан или пяна. Бебешките продукти имат специална формула, която не дразни очите. Повечето от тях са универсални – за измиване и на главата, и на тялото. Предлагат се продукти за водата във ваничката, които имат и овлажняващо кожата действие. За бебета с проблемна кожа се предлагат серии без парабени и оцветители, някои – без парфюми и парафини.


Спирт и антибиотична пудра

Преди отпадане на пъпния остатък, използвайте 95-градусов спирт. Той подсушава и помага за по-бързото отпадане на пъпния остатък. Пъпчето се обтрива много добре с напоеното тампонче, пристяга се лигатурата под клампата. Това се прави при всяка смяна на памперса. Колкото по-често се прави, толкова по-бързо ще падне пъпчето.

В първите 2-3 дни след отпадане на пъпния остатък, почиствайте пъпната раничка с памуче или марличка, напоена със спирт. После поставяйте антибиотична пудра.

Внимание: 70-градусовият спирт дезинфекцира (след отпадане на пъпния остатък), а 95-градусовият изсушава (преди отпадане на пъпния остатък).
 

Бебешко олио, мляко или лосион

Бебешкото олио се използва предимно за масаж, някои специалисти препоръчват омазняването с олио през първия месец. За бебета с проблемна кожа има специално разработени серии –  емолиенти.

Бебешкото олио се използва и като част от тоалета на половите органи при момичета и момчета –  прочети тук.


Крем против подсичане

Количество колкото едно грахово зърно се нанася върху седалището на бебето с цел предпазване от възпаления. Особено при новороденото гънките често се разраняват и грижата за тях може да ви спести редица проблеми. Затова след нанасяне на крема против подсичане, не пропускайте да почистите гънките на крачетата от остатъците от него като използвате тампонче, напоено с бебешко олио.
 

Пелена

Могат да бъдат еднократни бебешки пелени, или многократни пелени – за привържениците на Естествената бебешка хигиена (ЕБХ). За склонни към кожни алергии бебета се препоръчват био-пелени – за намаляване вероятността от кожни алергии в зоната на пелената. Когато се постави, между тялото на бебето и памперса трябва да има един пръст разстояние.

Физиологичен разтвор (серум)
  • За почистване на очичките – почистват се от външния към вътрешния ъгъл;
  • За нослето – много удобни са стерилните единични дози физиологичен разтвор (или изотоничен разтвор на морска вода). Използват се като капкомерче, с което особено през първия месец (когато по-често бебето може да върне храна поради рефлукс) се почиства нослето.
  • За външните полови органи при момиченцата – с напоено тампонче се почиства от горе надолу количеството, събрано от крема.
     
Тампончета памук

За почистване на пъпния остатък или пъпната раничка (със спирт), очичките (с физиологичен разтвор) и кремчето в ингвинаните гънки (с омазнено тампонче). За всяко око се използва ново тампонче!
 

Бебешки клечки за уши

За почистване на ушичките – напоени с физиологичен разтвор (до 4-5 месец месечна възраст се почиства само външната ушна мида) и нослето. За всяко ушенце или ноздра се използва нова клечка!
 

Ножичка или нокторезачка

Нокътчетата на ръцете се изрязват след 20-тия ден, веднъж седмично. Нокътчетата на крачетата се режат веднъж на две седмици. Докато бебето е малко, рязането на нокътчетата може да се прави докато бебето спи. Използвайте индивидуални ножичка или нокторезачка, използването на чужди може да пренесе гъбички под ноктите на бебето!
 


След като подготвите всичко от списъка може да видите нашите видео клипове за къпане и тоалет:

Видео: Къпане на бебето - първи стъпки

Видео: Къпане на бебето – първи стъпки
С този кратък филм искаме да улесним начинаещите родители още от първите дни с бебето у дома. С помощта на акушерката Роза Юрукова, Мила Георгиева и нейното бебе, заснехме основните моменти по подготовката за баня, както и най-важните моменти по време на къпането на бебето. В клипа ще намерите и отговор на въпроса за къпането преди отпадане на пъпния остатък.

 

Видео: Тоалетът на бебето

Видео: Тоалетът на бебето
Това е вторият от поредицата Обучителни филмчета от раздел Основни грижи. В него ще видите как да се грижите за зоната около пелената, ингвиналните гънки, кожата на бебето; как да почиствате очи, нос, уши; как да изрязвате ноктите на бебето

 


 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook