Меню

Как да поддържаме носната лигавица

Лигавиците на дихателния и храносмилателния тракт са първата бариера срещу микробите. Затова и първото условие детето ни да е здраво, е да поддържаме в добро и функционално състояние носната лигавица: 

Това може да се постигне чрез:

 1. Ежедневна грижа за достъп до чист въздух. 
  Проветряване на стаите и повече време навън. Чистият въздух изпълва носните кухини, затопля се, осигурява оптимално кръвоснабдяване на носната лигавица и поддържа оптимален състав на секрета.
 2. Ежедневна грижа за влажността на въздуха.
  Влажният въздух поддържа оптимален слой на секрета върху епителните клетки. Когато въздухът е сух, водата от секрета се изпарява и слоят се втвърдява и изтънява. При попадане на патоген в „суха“ носна лигавица се увеличава възможността той да се задържи и директно да увреди епителните клетки.
 3. Овлажняване на носната лигавица
  Носната лигавица може да се овлажни с няколко капки стерилен физиологичен разтвор. Може да се използват и апарати-овлажнители, както и обикновена купа с вода, поставена върху радиатора. Необходимо е обаче водата да се сменя всеки ден, да е чиста и прясна, за да няма растеж на плесени и гъби в нея. 
 4. Ограничаване на продължителен престой в помещения с голяма концентрация на хора
  Например магазини, особено в „сезона“ на грипните инфекции. Установено е, че при кихане вирусът се разпространява в голям радиус около нас или попада върcху различни повърхности. Вирусите от грипен или SARS-Cov2 са силно инвазивни. Причината за това е, че те не се повлияват от антибактериалните пептиди в секрета и използва „трикове“ за бързо проникване през носната лигавица, като се свързват бързо за специфични молекули на повърхността на епителните клетки и прониват в тях. При инфекция с COVID-19 се засягат и инфектират т.нар. goblet кретки, които произвеждат мукозния секрет.
 5. Спазване на лична хигиена след продължителен престой на обществени места
  Редовно измиване на ръцете и лицето. Сапунът може да свърши чудеса, тъй като той има така наречените детергентни свойства и възпрепятства задържането на бактерии и вируси върху кожата, които по случаен начин могат да попаднат в носа или устата. 
 6. Избягване и ограничаване на възможността за разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце
  В условията на извънредна ситуация, такава мярка е носенето на предпазни маски и очила и ограничаване на допир с ръце на всички части на лицето.
 7. Носене на предпазна маска
  Маска може да носи както болен, така и здрав човек. Тя възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Предпазва ни от пипането на устата и носа. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа. В противен случай овлажняването от издишания въздух я прави пропусклива. За съжаление, носенето на маска от децата може да бъде предизвикателство.
 8. Проветряване и поддържане на добра хигиена в помещенията
  Често миене на повърхностите (включително електрически ключове, телефонни апарати, парапети на стълби). Една от особеностите на SARS-CoV-2 е, че е чуствителен на детергенти. Това прави миещите и перилните препарати достатъчно ефективни, защото разрушават вируса. Разредената белина убива вируса, като осигурява и дълготраен дезинфекционен ефект, но тя дразни дихателните пътища (дори и след като изсъхне) и е възможно да дразни болното дете. За щастие наскоро СЗО прибави към тях и препарати с високо или с ниско PH – тоест разтвори на киселини и основи (каквато е комбинацията от оцет и сода бикарбонат). SARS-CoV2 е чувствителен на повишаване на pH.
 9. Избягване на тютюневия дим  – той нарушава защитните функции на дихателната система и така тя става по-лесен вход за всякакъв вид инфекции; освен това при пушачи се увеличават рецепторите за SARS-CoV2 върху епителните клетки в белия дроб, което може да влоши състоянието на вече болни с COVID инфекция.

 10. Здравословно хранене
  Ако не се храним правилно, нашите имунни клетки също не се хранят правилно. Ако не получаваме чрез храната нужната енергия и градивни вещества, нашите имунни клетки също не я получават. Затова поддържането на питателен режим на хранене е важна част от силния имунитет и преболедуването без усложнения. Повече по темата четете в раздел Имунитет.
 11. В периоди на опасност от зараза
  Прилагане на допълващи препарати, съобразени с възрастта като черен бъз, клеева тинктура, коластра, вит. С и др. са подходящо допълнение към здравословното меню с цел профилактика. При подлежащи заболявания – автоимунни, астма, дихателни проблеми или недостатъчност в резултат на COVID-19, всякакви имуностимулиращи средства трябва да се избягват и да се спазват стриктно съветите на лекуващия лекар. Причината е че с прогресия на инфекцията имунитетът се свръхактивира. Във фазата на дихателна недостатъчност имунният отговор става патологичен. Други решения за профилактика са хомеопатията, както и приемът на витамин Д, чието ниво намалява през зимните месеци, поради по-слабото излагане на зареждащите ни с него слънчеви лъчи. Този витамин регулира ефективно  имунитета и поддържа функциите на имунните клетки.

* вижте препоръчаната от СЗО техника за измиване на ръце тук

Още по темата

 • Имунитет и хрема

  Как работи имунната ни система при среща с патогени? Какво точно се случва, когато имаме хрема, подути лимфни възли, температура? Защо трябва да поддържаме лигавицата на...

 • Прогнозен поленов календар на България за 2023 година

  За какво може да послужи: насочва лекаря към евентуалния алерген; предупреждава ви за предстоящ старт в цъфтежа на вашия алерген; помага ви да изберете най-доброто...

 • Дезифенктантите – опасни за детските очи

  До 4 г окото все още се развива и такива инциденти могат да оставят трайни увреждания. Кои са те, как да предпазите детето и какво да направите при дезинфектант в окото на...

 • Мерки за по-добро здраве и по-добре функционираща имунната система

  Някои елементарни, но в същото време ефикасни мерки за по-добро здраве и по-добре функционираща имунната система

 • Готовност и начало на захранване

  Можете да четете тези редове, когато искате да се подготвите за захранването на бебето или вече сте опитали да захраните детето, но сте срещнали някои...

 • За ученето от вкъщи

  Дистанционното он-лайн обучение е вече факт и тези чуждици трайно навлизат в речника ни. Но все пак вече може да влезнем в детайлите и да си кажем честно, че има много...

Публикации

Харесай ни във Facebook