Меню

Глутен

Глутен

Какво е глутен?

Глутен наричат протеините в пшеница, ръж, ечемик, лимец, спелта, овес. Глутенът помага на храните да запазят своята форма, действайки като лепило. Има го в много храни, дори в такива, в които не очакваме.* Повечето видове хляб и хлебни изделия се приготвят от глутен-съдържащи зърнени храни – пшеница, лимец, спелта, овес, ечемик, ръж. Предлагаме го на малките деца и под формата на каша, попара, паста (макарони, спагети и др.). 


Непоносимост към глутен

Някои деца могат да развият непоносимост към глутен – целиакия. Ако баща, майка, брат или сестра е с диагностицирано заболяване, счита се, че детето също е с висок риск от целиакия. Консултирайте се с лекаря, преди да започнете захранване. Ако детето вече има диагноза целиакия, няма да може да се храни с глутен-съдържащи храни. 

 

Захранване с глутен

При децата, които не са с висок риск за целиакия, хляб можете да въведете още след първите храни (но не по-рано от 6-месечна възраст) – започва се с малко количество и постепенно се достига до 1 филийка в рамките на 1-2 месеца. Изследванията показват, че включването на глутен след 8-ия месец увеличава риска от развитие на непоносимост също толкова, колкото и въвеждането му преди 4-месечна възраст – последното становище на ESPGHAN, което излезе по този въпрос през 2016, е че няма значение по кое време между 6 и 12 месец се включва глутена. Затова, след като бъде захранено с първата си храна,  може да му връчите изпитания от поколенията начин за въвеждане на глутенови храни – дайте му коричка хляб, която да опитва да дъвче и смуче. Това ще бъде и първата от серия забавни “храни за ядене с пръсти” (finger foods), които можете да предлагате от тук нататък.

В някои зърнени количеството глутен е по-малко. Такива са например лимеца и овеса. Можете да започнете с тях и постепенно да въведете всички. Добро начало е например овесената каша. 

Как се приготвят каши и попара – прочетете.

По време на захранването с глутен не предлагайте други нови храни. Глутенът и храните алергени се въвеждат една по една. След като предложите една от тях, изчакайте три дни преди въвеждане на друга храна-алерген. Водете си дневник като записвате в него кога каква храна е въведена и каква е била реакцията на детето към нея. Ако всичко е наред, след 3 дни можете да въведете следваща храна-алерген.

 

 

celiac.org

Още по темата

  • Хранителните алергии

    Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е при захранването на алергичните деца да се подхожда...

  • Готовност и начало на захранване

    Можете да четете тези редове, когато искате да се подготвите за захранването на бебето или вече сте опитали да захраните детето, но сте срещнали някои...

  • Захранване

    Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. 

  • Видео - Първи стъпки в захранването

    УНИЦЕФ предлага съветите за захранване на д-р Ружа Панчева, педиатър и специалист по хранене и диететика с над 20 години опит.

  • Следете месец по месец важните моменти, свързани с развитието, храненето, здравето и възпитанието. 

  • Колики

    Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

  • Повръщане при бебетата

    Бебетата повръщат лесно. При повръщането, храната излиза с по-голямо или по-малко усилие от устата, често и от носа на бебето. То става неспокойно, плачливо и уплашено.

  • Оригване и връщане на храна

    След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

  • Гастроезофагеален рефлукс

    Необясним плач и раздразнимост, хълцане и нарушение в съня, увреждане на зъбния емайл могат да са свързани с гастроезофагеален рефлукс. Какви са причините, симптомите и...

Харесай ни във Facebook