Меню

0 месеца

Режим и грижи

Възраст: 0 месеца

Сън, плач, къпане, тоалет, масаж, по корем, спешни случаи

Сън

Първите 3 месеца са период, в който бебето постепенно се нагажда към околната среда. В същото време, ако главата му не порастваше толкова много, то щеше да си седи в утробата поне още 3 месеца, за да "узрее" за външния живот. Тези 3 месеца са известни като "Липсващият четвърти триместър". С други думи, тясното и уютно местенце за сън, близостта до вас, постоянният достъп до храна, люшкането, му напомнят за утробата. Затова целта е да ги наподобим, за да му помогнем да се адаптира по-лесно.

Най-важното:

 1. Стаята

Най-безопасно е бебето да спи във вашата стая. Кошчето или леглото на бебето може да сложите до вашето легло. Температурата на стаята нощем – около 20 градуса. Денем – около 22 градуса. Ако бебето е недоносено – с 1-2 градуса повече. Проветрявайте често. Когато не сте в стаята – бебефонът е незаменим помощник.

 1. Мястото за сън

Легло или кошче. Както вече казахме, бебетата обичат да им е тясно като в утробата, затова помагат кошчетата за спане. Не се притеснявайте, че бебешките матраци са твърди – бебетата трябва да спят на твърда основа. Завивки – за новородените бебешките чувалчета са незаменими – не се притеснявате, че бебето ще се захлупи, а по-нататък – и че ще се развие. Има зимни и летни чувалчета. Ако предпочитате одеалце – да стига до кръста на бебето, подпъхнато под матрачето. Дрехи, спални чували, чаршафчета, завивки – от естествени материи. За прането им също избирайте най-нежните препарати за бебешки дрехи.

 1. Спане по гръб, без възглавница

Изследванията показаха, че по гръб е най-безопасната поза за сън. Все пак, нашите консултанти и много лекари препоръчват, ако детето връща храна, да се сложи в първите месеци леко настрани (може гръбчето да се подпре с навита на руло хавлиена кърпа), за да се избегне опасността от задавяне.

След като през 1992 г., Американската Педиатрична Асоциация излиза с тази препоръка, синдромът на внезапна детска смъртност намалява с над 40%. Новородените бебета трябва да спят в креватче или в „гнездо“ в леглото на родителите, най-добре в бебешки спален чувал, без допълнителни играчки, възглавници или свободни краища, в които могат да се заплетат или да затруднят дишането си. До около 4-ия -5-ия месец, бебето не може да се обръща самостоятелно.

 

 1. Дали да будите бебето нощем

Ако е здраво, наддава добре и се кърми 7-8 пъти в денонощието, не. За изкуствено хранените здрави бебета, 6- часовата пауза нощем е подходяща. Недоносените обаче имат нужда и от нощно хранене.

 1. Ритуал преди лягане

Къпане, тоалет, масажче, песен, ударите на вашето сърце, които бебето е свикнало да чува още в утробата, му помагат постепенно да изгради своя ритъм на сън и будуване. В детството се оформя вътрешният биологичен часовник, именно чрез създаването на рутинно повтарящи се действия.

 1. Биберон-залъгалка

Едно от златните правила за успешно кърмене гласи: Не използвайте биберон или биберон-залъгалка, особено през първия месец. 
 

Плач и синдром на раздрусаното бебе

Съвсем нормално е бебето да плаче, понякога дори нетърпимо. Нормално е вие да се изнервяте. Опасно е да не можете да овладеете нервите си и в опита да го успокоите, да го раздрусвате силно. Вратните мускули на бебето все още не са укрепнали и не държат главата – ако го раздусате силно, тя стремглаво се движи напред-назад, което може да доведе до сериозно нараняване на мозъка, а от там – до парализа, загуба на зрение, умствено изоставане, епилепсия и др.

Как да овладеете нервите си? Американската Асоциация на невролозите-хирурзи съветва:

 • Поемете дълбоко въздух и бройте до 10
 • Оставете бебето да плаче и се отдалечете или излезте
 • Обадете се на някого за емоционална подкрепа
 • Обадете се на педиатъра – възможна е медицинска причина за плача на бебето
 • Никога не оставяйте детето само с гледачи, близки и други хора, на които нямате пълно доверие
 • Проверявайте внимателно препоръките за детегледачката, на която оставяте детето


Техники за успокояване

Един от най-големите привърженици на идеята за четвъртия триместър е педиатър д-р Харви Карп, известен с техниките за успокояване на бебета. Според него чрез тях можем да активираме успокояващия рефлекс. Техниките могат да започнат да се прилагат около 3-тата седмица след раждането, когато сученето/храненето е тръгнало добре и са най-успешни до около 3-ия месец:

 1. Повиване

Повиването излиза от мода през 17-18 век, а преди това предците ни са повивали бебетата си от палеолитния период, от около 4-4500 години. Повиването основно се е критикувало, заради дойките, които повивали бебетата и ги оставяли по цял ден без гушкане и смяна на пелените, както и с идеите, че след 9 месеца, бебето иска вече свобода на крайниците.

В днешно време повиването се завръща, като средство за успокояване на бебето, удължаването на съня му и предотвратяването на стрясканията по време на сън, заради рефлекса на Моро. Така бебето се чувства гушкано и по-лесно се адаптира от тясната среда на утробата в широкия бял свят. Дори да не ги повивате, сами ще забележите как бебетата обичат тесни пространства и често се сгушват в крайчеца на кошарата си.

При повиването е важно да знаем, че стегнато се повиват ръчичките, но крачетата, трябва да могат да се движат свободно. Внимание: Педиатрите и ортопедите абсолютно забраняват повиването на новородени бебета с изпънати крачета, особено ако това се прави стегнато. Причината е да се предпази детето от дисплазия на тазобедрената става, което е състояние срещащо се едва при 0,4% от новородените.

Повиваме ръцете на бебето, стегнато и не оставяме никакви свободни краища, които могат да разтворят пелената за повиване или да омотаят бебето. Повече за повиването тук

 1. Гушкане настрани или през корема

Често бебетата имат тремори, на някои трепери брадичката при плач, стряскат се от собствените си ръце или когато ги поставяме по гръб. Заради това най-успешната поза за успокояване на бебето е да го гушнем настрани или през корема. Така деактивираме рефлекса на Моро, който е известен още като рефлекс на стряскането. Проявява се, когато „изпуснете“ врата и главичката на бебето. Ръчичките му се разперват и после сякаш се прегръщат, като пръстчетата се свиват. Този рефлекс продължава до 2-рия месец. За сън, обаче, най-подходящата поза е по гръб.

 1. Бял шум

Белият шум или звукът „шшш“ действа изключително успокояващо на бебето, тъй като то е свикнало в утробата на силния звук от шуртенето на кръвта в артериите на майката и бумтенето на сърцето ѝ. Шушка се близо до ухото на бебето, със силата на неговия плач, иначе то няма да Ви чува. Когато то започне да намалява децибелите, намалявате и Вие интензитета на звука. Водещо е бебето. Можете да ползвате и запис на бял шум.

 1. Люлеене

Люлеенето и поклащането са отдавна познати форми за успокояване на бебето. То е било люляно в топлите води на утробата през цялото си вътре-маточно развитие и люшкането, задейства успокояващия му рефлекс. Винаги люшкайте бебето внимателно, като придържате главата и шията му. Люшкането трябва да е енергично и колкото по-разстроено е бебето, толкова по-бързи са движенията. Като започне да се успокоява, намалете интензитета. Никога не люшкайте бебето когато сте разстроени или гневни. Оставете бебето на безопасно място и потърсете помощ.

 1. Сучене

Черешката на тортата е сученето. Когато бебето е разстроено едно от най-добрите средства за успокоение е сученето. Няма нищо лошо също в това бебето да заспива на гърдата Ви. Когато го слагате в креватчето, ако то е заспало на гърдата, съвсем леко го разбудете, за да усети, че е в леглото и заспива само. Ако се разбуди твърде много и се разстрои, поставете го отново на гърдата докато се успокои и се унесе и отново го върнете в креватчето му, като съвсем леко го разбудите. Когато не искате да давате зърното, можете да подадете на бебето добре измития си палец, който то да посмуче за успокояване. Oколо 2-3-ия месец, бебето може вече да използва собствения си палец, за успокояване. Няма повод за притеснение ако детето Ви използва често палеца си, до около две-три годинки се отказват сами. Ако след третата година, детето Ви все още използва палец за успокоение, трябва да потърсите емоционални или други причини. Около 4-5-тата година, трябва да откажете детето от смученето, преди появата на постоянните зъбки.

Можете да съчетаете 5-те техники заедно, за най-добри резултати. Винаги се консултирайте с педиатър, ако не можете да успокоите бебето, дори и след като сте приложили 5-те успокояващи техники. Пълната статия на Вероника де Буур за съветите на д-р Карп през първия месец прочетете тук 


Къпане и тоалет

Какво ще ви трябва: ваничка, термометър за ваничката, съд с чиста топла вода, хавлийка, място за повиване и чисто чаршафче за постелка, чисти дрешки, измиващо средство, спирт и антибиотична пудра, бебешко олио, мляко или лосион, крем против подсичане, пелена, физиологичен разтвор (серум), тампончета памук, бебешки клечки за уши, ножичка или нокторезачка. 

Как да използвате всички тези "принадлежности" за къпане и тоалет вижте тук:

Подготовка за къпане и тоалет

Подготовка 

Видео: Тоалетът на бебето

Видео: Тоалет

Видео: Къпане на бебето - първи стъпки

Видео: Къпане


Най-важното:

 1. Първото къпане можете да направите още на първия ден след изписването.

Не къпете детето веднага след хранене. Изчакайте поне половин час. Ако пъпчето не е паднало, това не е пречка да изкъпете детето. 

 1. Можете да къпете бебето всеки ден или – до два-три пъти седмично

Няма странични реакции от ежедневно къпане на здраво бебе, родено в термин, с телесна температура над 36.5oC (MacGillivray, 1996). Предполага се, че ако къпането се ограничи до два-три пъти седмично, намалява рискът от възпаление на кожата, абсорбцията на химикали и промени в кожно-киселинното равновесие (Kuller et al, 2002).

 1. Можете да го къпете само с вода или да използвате pH неутрален продукт, специално разработен за новородени.

Като цяло има две течения за най-добър метод при къпане и хидратиране на новороденото. Според Trotter (2004) за къпане трябва да се използва само вода в първите две до четири седмици от живота на детето, а след това могат да се използват pH неутрално почистващи продукти за бебета. Според Hopkin (2004) е безопасно да се използват лек, pH неутрален продукт, специално разработен за новородени в първите две до четири седмици от живота на детето. Специално разработените измивни средства за бебешка кожа са с pH 5,5 или pH неутрални и много леки, с цел да избегне контактен и алергичен дерматит. (Hopkins, 2004).

Редуването на бани, с и без почистващо средство се препоръчва от Американската Асоциация по женско здраве и неонатални сестри (Lund et al, 2001). Препоръките са базирани върху доказателства, получени от две проучвания, в които са включени преждевременно родени бебета. (Nopper et al, 1996; Lane and Drost, 1993).

Ако вашето бебе е недоносено, не го къпете всеки ден: При проучване относно къпане на недоносени бебета се съобщава за странични физиологични и  поведенчески реакции, така че ежедневното къпане на недоносените бебета не се препоръчва. (Peters, 1998). В САЩ се приема, че не трябва да се използват бебешки продукти при недоносени. (Lund et al, 2001).

Прочетете пълния текст от д-р Анастасия Миланова за къпането на новороденото, основан на доказателства и проучвания. 

 1. Обърнете специално внимание на почистването на половите органи и не оставяйте детето с пълна пелена.
  В урината има амоняк, който дразни кожата и може да доведе до подсичане, а във фекалиите има бактерии, които могат да доведат до инфекции на пикочните пътища.
Бактериите от поаканите пелени се задържат върху секретите, които се събират под кожичката на членчето и между големите срамни устни. Затова почистването им след всяко къпане е важно. Прочетете как. Рискът е да се стигне до бъбречни инфекции, за които може да не разберете. Те протичат без симптоми, но след години могат да се окажат причина за сериозни бъбречни заболявания. Хигиената, прегледа на коремни органи на 6 месечна възраст и редовното изследване на урина са превенция срещу скритите бъбречни заболявания.


Масаж

След изписването от родилния дом и възвръщането на теглото на бебето от раждането, можете да започнете с масажа. Ако детето има здравословни проблеми – преди началото му се консултирайте с лекаря. Последните световни проучвания показват, че масажът и гимнастиката са профилактика на затлъстяването, подсилват имунитета, подобряват психо-моторното и емоционалното им развитие. Прочетете за масажа в книжката "Дневникът на мама и татко".

Поставяне по корем

Започнете да поставяте бебето по корем поне 2-3 пъти на ден, след като навърши 2 седмици. Удобно е да го сложите върху корема си, върху коленете си или на пода (килимче) с ръце пред гърдичките. По корем то задържа главата вдигната, което развива мускулатурата на гърба. Мускулите му обаче са все още слаби, затова не бива да го задържате повече от 30 секунди. Ако случайно заспи, обърнете го по гръб. Ако плаче, не се отказвайте и опитайте отново след известно време. Поставянето по корем е първата стъпка към прохождането и опознаването на тялото. То е много важно, затова сме подготвили за вас отделна статия по темата. Прочетете я.

Първата разходка:

Между 1 и 3 седмична възраст, в зависимост от сезона. Ако е топло - можете да изведете детето още на 1 седмица. Ако е студено – помогнете му да свикне с ниските температури, като го облечете добре и всеки ден го оставяте навън (на терасата) по малко  – първият ден 5 минути, следващият - 10 минути и така след 20 минутен престой, можете да преминете към официална разходка като постепенно му доставите поне 2 часа навън. Условието е бебето да е здраво, нахранено и подходящо облечено – според сезона. Разходката е част от закаляването.

Спешни случаи

Има ситуации, които изискват бързата ви реакция. Добре е предварително да сте подготвени за тях, така че да успеете да ги овладеете правилно и навреме.

 1. Когато бебето повърне

Обърнете го настрани, за да не се задави. Почистете го и му дайте вода на малки глътки с лъжичка или биберон. Не го хранете в рамките на следващия час (виж раздел Функционални нарушения при хранене). Имайте предвид, че при бебетата и малките деца бързо може да настъпи дехидратация от няколко поредни повръщания в рамките на кратко време.

 1. Когато бебето падне

Ако бебето или детето падне от височина по-голяма от ръста му или претърпи силен сблъсък или удар по главата и не се разплаче скоро след това или е неадекватно, не го размествайте, придържайте главата му стабилна и повикайте линейка. Ако след подобен инцидент бебето започне да повръща обилно, ако е сънливо и апатично или прекалено възбудено и неспокойно, отведете го в спешен кабинет. При съмнения за нараняване на кости и стави, когато детето отказва да движи крайник и/или той е подут и посинял, отведете го в спешен кабинет.

 1. Бебето се задави

Ако бебето се задави, но кашля и издава звуци или се разплаква, изправете го и го успокоявайте, докато започне да диша нормално. Ако не успява да се изкашля или не може да диша и издава звуци, хванете го стабилно върху едната си ръка по корем и направете до 5 удара между плешките. При положение, че това не даде резултат, обърнете го върху другата си ръка по гръб и направете до 5 извънгръдни притискания в средата на гърдите. Редувайте до 5 удара по гърба с до 5 извънгръдни притискания до успешното освобождаване на дихателните пътища. Ако в рамките на три цикъла не успеете да помогнете на бебето, повикайте линейка и продължете. 
За дете, което вече може да стои изправено, ударите по гърба се извършват като детето е леко приведено напред, а вместо извънгръдни притискания се предприемат притискания в областта на корема между пъпа и края на гръдната кост.

Прочетете всичко от Реакция при спешни случаи

Обратно към начална страница - "0 месеца".

Харесай ни във Facebook