Меню

Перилни препарати и алергии

Перилни препарати и алергии

В тази статия:
Какво трябва да знаем, за да намалим вероятността за поява на алергия при деца към перилен препарат:

Що е то перилен препарат?
При каква температура да перете?
Коя е най-важната съставка за добро изпиране?
Неблагоприятни реакции за кожата 
6 съвета за избор на  перилен препарат за вашето дете 

Що е то перилен препарат?

Прахът за пране е смес от вещества, които помагат до поддържаме дрехите си чисти без петна и мръсотия.

Съставки Предназначение
Активен детергент Почистване
Омекотител за вода Омекотява твърдата вода
Белина Дезинфектант и избелващ агент
Вещества за ефект „по-бяло” Изсветляване
Ензими Премахват петна от храна, кал и други
Парфюми Приятна миризма
Оцветители Добър търговски вид
Алкохол и други органични вещества Помагат за разтварянето на мазнините (мазните петна) във водата 
Катиони Отнасят мръсотията
Фосфати Влияят върху твърдостта на водата


 

При каква температура да перете?

Повечето замърсявания се отстраняват най-добре от комбинацията перилен препарат и много топла вода. Но в препаратите се добавят и ензими в по-голямо или по-малко количество. Ензимите дават възможност за изпиране и на по-ниска температура. Ензимите се деактивират при високи температури и действието им намалява. Затова, четете на етикетите за условията и температурата на пране.

Пране при ниски температури изисква по-малко енергия, по-щадящо е към дрехите и е по-икономично от това при високи температури. 

Коя е най-важната съставка за добро изпиране?

  1. Детергенти

Детергентите са соли, получени чрез неутрализирането на киселини с основи. Молекулите на детергента са дълги и тънки. Единият край е хидрофилен – обича вода, но мрази мазнините. Другият край е хидрофобен – харесва мазнини, но мрази водата. Хидрофобните краища на детергентните молекули се задръжат към повърхността на мръсотията и петната (мазнините), хидрофилните са причината да изтеглят мръсотията към водата – т.е. да я разтворят във водата. Катийоните също имат детергентни свойства.

  1. Ензими

Ензимите са протеини, които могат да разграждат белтъци (протеази), въглехидрати (амилаза) и мазнини (липаза) чрез химична реакция на окисление или редукция. В праховете за пране се добавят малко – около 0.5%–2%. Те могат да са:

  • произведени синтетично;
  • изолирани от микроорганизми;
  • растителни екстракти – например екстракт от ананас, съдържа протеази.

Праховете за пране обикновено съдържат само един вид ензим, въпреки че някои от тях могат да съдържат и трите.

Останалите съставки подобряват качеството на изпирането.

Неблагоприятни реакции за кожата 

Два вида реакции:

  1. Дразнене със зачервяване

Този червен, сърбящ обрив обикновено се случва веднага щом детето ви сложи вълнен пуловер, например. Раздразнението изчезва доста бързо, когато се премахне дразнещото вещество.

  1. Алергичен контактен дерматит

Това е също червен, сърбящ обрив, но обикновено не се забелязва зачервяване или сърбеж до една седмица, защото е необходимо време да се „засече” алергена. При този случай сте изложени на действието ва веществото многократно, преди да започне отговор към него.

Дерматитът протича в две фази – първа фаза на сенсибилизация. По време на тази фаза алергенът прониква в кожата и се прикрепя към специфични имунни клетки, наречени клетки на Лангерханс, които носят алергена към лимфните възли. В този момент друг тип имунни клетки, наречени Т-лимфоцити, се активират и се развива постепенно памет за алергена. Фазата на сенсибилизация се появява само веднъж и обикновено не предизвиква никакви физически симптоми. Следващата фаза е фазата на реакция. Следващия път, когато се изложите на алергена, Т-лимфоцитите се активират бързо и започва възпалителен процес в кожата - възниква видима алергична реакция. 

 

Бебетата и децата, особено тези, предразположени или имащи екзема или атопичен дерматит, са много по-чувствителни към съставките на перилните препарати. Затова специализираните препарати за бебешки дрешки са изчистени от вещества, които дразнят и използването им намалява значително и вероятността от кожни раздразнения. Освен това, трябва да се спазват упътванията върху етикета – важно е и да не се предозира.

Съставка Действие въху кожата  Съдържат ли се в бебешките препарати за пране?
Детергенти В по-големи дози, могат да дразнят директно кожата чрез промяна на нейната киселинност (pH) и състава на себума* да
Ензими В по-големи дози, могат да се активират и да разрушат здравата връзка между клетките на кожата.** да
Белина Може директно да увреди повърхността на кожата. не
Парфюми и оцветители Най-честите aтопични алергени, които предизвикват алергичен контактен дерматит. не

 

*Себумът е смазка или секрет, който не дава възможност кожата да изсъхва. Той поддържа и баланс на киселинност на нашата кожа – като защитен елемент срещу микроорганизми. Микроорганизмите не оцеляват в киселинна среда.

** При липса на здрава връзка между клетките на кожата започва бавно нарушаване на нейната структура и след кратък период започва възпаление и реакция срещу ензима. 

Сред химикалите, които не трябва да се съдържат в специализираните препарати са: Butylphenyl methylpropional (вид парфюм), Alpha-isomethyl Ionone, Linalool, Hexyl cinnamal, Citronellol.

6 съвета за избор на  перилен препарат за вашето дете 

1. Използвайте само специализирани перилни препарати за бебешки и детски дрехи и тъкани

2.  Дозирайте според упътванията на опаковката.

3. Пускайте програма, която има повече изплакване или повторете изплакването.

4. Накисвайте дрехите на бебето предварително с малко перилен препарат и после изперете само с вода

5. Използвайте перилни препарати с по-малко съставки – например слабо ароматизирани, с ниско съдържание на ензими, без оцветители и опасни химикали.

6. Избирайте хипоалергенни перилни препрарати. В тях няма известни алергени като парфюми, белина, оцветители, алкохол, органични разтворители и др. 

 

 

 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook