Меню

Перилни препарати и алергии

Перилни препарати и алергии

В тази статия:
Какво трябва да знаем, за да намалим вероятността за поява на алергия при деца към перилен прерарат:

Що е то перилен препарат?
При каква температура да перете?
Коя е най-важната съставка за добро изпиране?
Неблагоприятни реакции за кожата 
6 съвета за избор на  перилен препарат за вашето дете 

Що е то перилен препарат?

Прахът за пране е смес от вещества, които помагат до поддържаме дрехите си чисти без петна и мръсотия.

Съставки Предназначение
Активен детергент Почистване
Омекотител за вода Омекотява твърдата вода
Белина Дезинфектант и избелващ агент
Вещества за ефект „по-бяло” Изсветляване
Ензими Премахват петна от храна, кал и други
Парфюми Приятна миризма
Оцветители Добър търговски вид
Алкохол и други органични вещества Помагат за разтварянето на мазнините (мазните петна) във водата 
Катиони Отнасят мръсотията
Фосфати Влияят върху твърдостта на водата


 

При каква температура да перете?

Повечето замърсявания се отстраняват най-добре от комбинацията перилен препарат и много топла вода. Но в препаратите се добавят и ензими в по-голямо или по-малко количество. Ензимите дават възможност за изпиране и на по-ниска температура. Ензимите се деактивират при високи температури и действието им намалява. Затова, четете на етикетите за условията и температурата на пране.

Пране при ниски температури изисква по-малко енергия, по-щадящо е към дрехите и е по-икономично от това при високи температури. 

Коя е най-важната съставка за добро изпиране?

  1. Детергенти

Детергентите са соли, получени чрез неутрализирането на киселини с основи. Молекулите на детергента са дълги и тънки. Единият край е хидрофилен – обича вода, но мрази мазнините. Другият край е хидрофобен – харесва мазнини, но мрази водата. Хидрофобните краища на детергентните молекули се задръжат към повърхността на мръсотията и петната (мазнините), хидрофилните са причината да изтеглят мръсотията към водата – т.е. да я разтворят във водата. Катийоните също имат детергентни свойства.

  1. Ензими

Ензимите са протеини, които могат да разграждат белтъци (протеази), въглехидрати (амилаза) и мазнини (липаза) чрез химична реакция на окисление или редукция. В праховете за пране се добавят малко – около 0.5%–2%. Те могат да са:

  • произведени синтетично;
  • изолирани от микроорганизми;
  • растителни екстракти – например екстракт от ананас, съдържа протеази.

Праховете за пране обикновено съдържат само един вид ензим, въпреки че някои от тях могат да съдържат и трите.

Останалите съставки подобряват качеството на изпирането.

Неблагоприятни реакции за кожата 

Два вида реакции:

  1. Дразнене със зачервяване

Този червен, сърбящ обрив обикновено се случва веднага щом детето ви сложи вълнен пуловер, например. Раздразнението изчезва доста бързо, когато се премахне дразнещото вещество.

  1. Алергичен контактен дерматит

Това е също червен, сърбящ обрив, но обикновено не се забелязва зачервяване или сърбеж до една седмица, защото е необходимо време да се „засече” алергена. При този случай сте изложени на действието ва веществото многократно, преди да започне отговор към него.

Дерматитът протича в две фази – първа фаза на сенсибилизация. По време на тази фаза алергенът прониква в кожата и се прикрепя към специфични имунни клетки, наречени клетки на Лангерханс, които носят алергена към лимфните възли. В този момент друг тип имунни клетки, наречени Т-лимфоцити, се активират и се развива постепенно памет за алергена. Фазата на сенсибилизация се появява само веднъж и обикновено не предизвиква никакви физически симптоми. Следващата фаза е фазата на реакция. Следващия път, когато се изложите на алергена, Т-лимфоцитите се активират бързо и започва възпалителен процес в кожата - възниква видима алергична реакция. 

 

Бебетата и децата, особено тези, предразположени или имащи екзема или атопичен дерматит, са много по-чувствителни към съставките на перилните препарати. Затова специализираните препарати за бебешки дрешки са изчистени от вещества, които дразнят и използването им намалява значително и вероятността от кожни раздразнения. Освен това, трябва да се спазват упътванията върху етикета – важно е и да не се предозира.

Перилен препарат Teo bebe

 

 

Течен перилен препарат Сладка Лавандула

Течният препарат за пране Teo bebe Sweet Lavender е със специално разработена формула, съобразена изцяло със спецификите на бебешката кожа. Разтваря се напълно във вода и не оставя никакви следи по тъканите. Екстракт от лавандула в комбинация с натурален сапун осигуряват мек и нежен допир до чувствителната кожа на бебето и чист и сигурен резултат, дори при упорити петна. Хипоалергенен, клинично тестван продукт, подходящ за употреба от първия ден. Препоръчва се и за хора с чувствителна кожа.

 

 

 

Течен перилен препарат Нежно Алое

Течният препарат за пране Teo bebe Tender Aloe е създаден специално за изпиране на бебешки и детски дрешки. Внимателно подбраните съставки осигуряват сигурна грижа и нежен допир до фината кожа на бебето. Екстракт от алое вера в комбинация с натурален сапун осигуряват чист и сигурен резултат, дори при упорити петна. 100% разтворим във вода, не оставя следи по тъканите. Хипоалергенен, клинично тестван продукт, подходящ за употреба от първия ден. Препоръчителен и за хора с чувствителна кожа.

 

 

Прах за пране Сладка Лавандула

Прахът за пране Teo bebe Sweet Lavender е специално създаден за изпиране на бебешки и детски дрешки. Съдържа само най-необходимите и важни съставки, осигуряващи нежно изпиране на дрешките и комфорт на деликатната бебешка кожа.
Почистващите и релаксиращи свойства на екстракта от лавандула, в комбинация с грижовната мекота на натуралния сапун, гарантират чист и сигурен резултат, дори при упорити петна. Teo bebe не дразни нежната бебешка кожа. Хипоалергенен и клинично тестван, този продукт е подходящ за употреба от първия ден.

 

Прах за пране Нежно Алое

Прахът за пране Teo bebe Нежно Алое съдържа най-важните и необходими съставки за ефективно изпиране на петната от бебешките дрешки.
Грижовната мекота на натуралния сапун в комбинация с естествените антибактериални свойства на алое вера екстракт гарантират чист и сигурен резултат, дори при упорити петна. Teo bebe осигурява комфорт на деликатната бебешка кожа, не предизвиква раздразнения и е подходящ за употреба от първия ден.

 

 

Омекотител Сладка Лавандула

Омекотител Teo bebe Sweet Lavender е подходящ за бебешки и детски дрешки, като осигурява мек и нежен допир на тъканите и комфорт на деликатната бебешка кожа. Съдържа екстракт от лавандула с успокояващо действие и грижовен аромат, който не предизвиква раздразнения. Хипоалергенен, клинично тестван продукт, подходящ и за хора с чувствителна кожа. Teo bebe е точно това, от което се нуждае вашето бебе!

 

Научете повече за продуктите Teo bebe тук.

 

 
Перилните препарати Teo bebe са препоръчани
от
Българската Педиатрична Асоциация 

 

 

 

Производител: Фикосота 

1680 София, бул. България 102,
Белисимо Бизнес Център
офис No 47 (4 етаж)
+359 700 123 456
office@ficosota.com
www.ficosota.com

Съставка Действие въху кожата  Съдържат ли се в бебешките препарати за пране?
Детергенти В по-големи дози, могат да дразнят директно кожата чрез промяна на нейната киселинност (pH) и състава на себума* да
Ензими В по-големи дози, могат да се активират и да разрушат здравата връзка между клетките на кожата.** да
Белина Може директно да увреди повърхността на кожата. не
Парфюми и оцветители Най-честите aтопични алергени, които предизвикват алергичен контактен дерматит. не

 

*Себумът е смазка или секрет, който не дава възможност кожата да изсъхва. Той поддържа и баланс на киселинност на нашата кожа – като защитен елемент срещу микроорганизми. Микроорганизмите не оцеляват в киселинна среда.

** При липса на здрава връзка между клетките на кожата започва бавно нарушаване на нейната структура и след кратък период започва възпаление и реакция срещу ензима. 

Сред химикалите, които не трябва да се съдържат в специализираните препарати са: Butylphenyl methylpropional (вид парфюм), Alpha-isomethyl Ionone, Linalool, Hexyl cinnamal, Citronellol.

6 съвета за избор на  перилен препарат за вашето дете 

1. Използвайте само специализирани перилни препарати за бебешки и детски дрехи и тъкани

2.  Дозирайте според упътванията на опаковката.

3. Пускайте програма, която има повече изплакване или повторете изплакването.

4. Накисвайте дрехите на бебето предварително с малко перилен препарат и после изперете само с вода

5. Използвайте перилни препарати с по-малко съставки – например слабо ароматизирани, с ниско съдържание на ензими, без оцветители и опасни химикали.

6. Избирайте хипоалергенни перилни препрарати. В тях няма известни алергени като парфюми, белина, оцветители, алкохол, органични разтворители и др. 

 

 

 

Още по темата

Публикации


Пишете ни във facebook или по e-mail. Ще потърсим различни мнения сред специалисти и родители и ще публикуваме събраните гледни точки в нашия сайт, запазвайки вашата анонимност. С ваше съгласие, ще публикуваме вашите въпроси  ►►►

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook