Меню

Таблица - избор и грижи за бебешки и детски дрешки

Дрешките трябва да бъдат удобни, меки, достатъчно свободни и съобразени с възрастта и заниманието на детето. Особено при бебетата, закопчаването е добре да бъде отстрани или отпред, но не и на гърба. Отворът за главата трябва да позволява свободното й преминаване. За най-малките до 3-4 месеца е подходящо пълното прихлупване, при което се мушкат само ръчичките. Двете крачета на бебето трябва безпрепятствено да могат да се отпуснат настрани. В противен случай, не му обличайте тази дрешка – отесняла му е.

 

Материи

Най-добрите материи за бебешките дрешки са естествените – памук или вълна и комбинации от тях. Допирът на кожата с изкуствени материи може да предизвика алергични реакции. Затова за предпочитане е дрешките, особено бельото, да са от памук или бамбукова вискоза. В процеса на обработката и оцветяването на памука могат да бъдат използвани и вещества, потенциално опасни за бебешката кожа. Затова добрите фирми за детско и бебешко облекло изискват от производителите на тъкани за деца сертификат за обработка на материалите. Напоследък и у нас навлиза понятието "еко текстил"– текстил, сертифициран за чист произход.

 

Потенциални опасности

Щамповането, боядисването или апликациите са потенциални причинители на кожни алергии, особено ако са в пряк досег с нежната кожа на детето. За щампите се използват бои, които понякога могат да бъдат опасни. Ако при пране цветната дрешка пусне боя при спазени изисквания за температура, вероятно има проблем с боята. При апликиране, от опаката страна обикновено се подлага изкуствена материя, затова не е добре да обличате такива дрешки на голо. Етикетите носят важна информация, на която трябва да се обърне внимание, но от друга страна, за предпочитане е още с купуването на дрешката да ги изрежете. Дрешките за бебета не бива да имат каквито и да било висящи или подвижни шнурове или връзки, които биха могли да бъдат погълнати. Същото се отнася и за други декорации – копчета, висящи пластмасови накрайници на шнуровете и т.н.

 

Грижа за дрешките

 

 1. Сортиране

Освен по тъкани и цветове (съответно според указанията за пране върху етикета), при пране сортирайте детските дрешки и по степен на замърсяване. По-хигиенично е пелените и бельото да се перат отделно от връхните дрехи.

 

 1. Пране

Преди първото обличане на всяка дрешка тя трябва задължително да се изпере. Избирайте прах за пране и омекотител, предназначени специално за бебета и деца. Те са без агресивни съставки като консерванти, оцветители и ароматизатори, които могат да раздразнят нежната кожа. При смяна на препаратите за пране наблюдавайте реакцията на детето – понякога могат да се появят обриви или зачервявания.

 

 

 1. Гладене

Препоръчва се да гладите всички пелени, бельо и връхни дрешки на бебето поне до 6-месечна възраст не само с естетична цел, но и с цел дезинфекция. Съвременните перилни препарати с добро качество дезинфекцират дрехите достатъчно добре и могат да ви спестят гладенето.

 

 1. Основни символи

 

 

Още по темата

 • Перилни препарати и алергии

  Какво трябва да знаем, за да намалим вероятността за поява на алергия при деца към перилен препарат.

 • Облеклото през студените месеци

  До около 2 годишна възраст, децата трябва да се обличат малко повече от нас. Причината за това е, че дотогава терморегулацията на тяхното тяло не е съвършена. Претоплянето...

Публикации

 • Захранване

  Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. Това е актуализираният текст...
 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим,...
 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар....
 • Таблица - от хрема до пневмония

  Симптоми, за които да следите + какво да направите, когато видите, че детето има хрема, кашлица, температура, общо...
 • Диария

  Диарията е многократно отделяне на рядко-кашави воднисти изпражнения, с повече слуз, белезникави ядки и неприятна...
 • Кога детето не диша добре?

  Как точно дишаме, кога не използваме пълния потенциал на белите дробове и кръвоносните съдове и защо притокът на...

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook