Меню

Таблица - избор и грижи за бебешки и детски дрешки

Дрешките трябва да бъдат удобни, меки, достатъчно свободни и съобразени с възрастта и заниманието на детето. Особено при бебетата, закопчаването е добре да бъде отстрани или отпред, но не и на гърба. Отворът за главата трябва да позволява свободното й преминаване. За най-малките до 3-4 месеца е подходящо пълното прихлупване, при което се мушкат само ръчичките. Двете крачета на бебето трябва безпрепятствено да могат да се отпуснат настрани. В противен случай, не му обличайте тази дрешка – отесняла му е.

 

Материи

Най-добрите материи за бебешките дрешки са естествените – памук или вълна и комбинации от тях. Допирът на кожата с изкуствени материи може да предизвика алергични реакции. Затова за предпочитане е дрешките, особено бельото, да са от памук или бамбукова вискоза. В процеса на обработката и оцветяването на памука могат да бъдат използвани и вещества, потенциално опасни за бебешката кожа. Затова добрите фирми за детско и бебешко облекло изискват от производителите на тъкани за деца сертификат за обработка на материалите. Напоследък и у нас навлиза понятието "еко текстил"– текстил, сертифициран за чист произход.

 

Потенциални опасности

Щамповането, боядисването или апликациите са потенциални причинители на кожни алергии, особено ако са в пряк досег с нежната кожа на детето. За щампите се използват бои, които понякога могат да бъдат опасни. Ако при пране цветната дрешка пусне боя при спазени изисквания за температура, вероятно има проблем с боята. При апликиране, от опаката страна обикновено се подлага изкуствена материя, затова не е добре да обличате такива дрешки на голо. Етикетите носят важна информация, на която трябва да се обърне внимание, но от друга страна, за предпочитане е още с купуването на дрешката да ги изрежете. Дрешките за бебета не бива да имат каквито и да било висящи или подвижни шнурове или връзки, които биха могли да бъдат погълнати. Същото се отнася и за други декорации – копчета, висящи пластмасови накрайници на шнуровете и т.н.

 

Грижа за дрешките

 

 1. Сортиране

Освен по тъкани и цветове (съответно според указанията за пране върху етикета), при пране сортирайте детските дрешки и по степен на замърсяване. По-хигиенично е пелените и бельото да се перат отделно от връхните дрехи.

 

 1. Пране

Преди първото обличане на всяка дрешка тя трябва задължително да се изпере. Избирайте прах за пране и омекотител, предназначени специално за бебета и деца. Те са без агресивни съставки като консерванти, оцветители и ароматизатори, които могат да раздразнят нежната кожа. При смяна на препаратите за пране наблюдавайте реакцията на детето – понякога могат да се появят обриви или зачервявания.

 

 

 1. Гладене

Препоръчва се да гладите всички пелени, бельо и връхни дрешки на бебето поне до 6-месечна възраст не само с естетична цел, но и с цел дезинфекция. Съвременните перилни препарати с добро качество дезинфекцират дрехите достатъчно добре и могат да ви спестят гладенето.

 

 1. Основни символи

 

 

Още по темата

Публикации

 • Използване на инхалатор при хрема, кашлица и задух

  Симптоми на състояния, при които може да се използва инхалатор, са хрема и кашлица, спадане на...
 • Захранване

  Първите храни – подходящи първи храни, схеми на захранване, примерни количества. 
 • Варицела

  Кой може да се разболее, как става заразяването, какво представлява обрива, за колко време минава, какво да правим,...
 • Таблица - от хрема до пневмония

  Симптоми, за които да следите + какво да направите, когато видите, че детето има хрема, кашлица, температура, общо...
 • Бактерии и бактериални инфекции

  Огромното множество бактерии, които живеят в човека, са безвредни или дори полезни. Но в тялото ни има и т.нар....
 • Кога детето не диша добре?

  Как точно дишаме, кога не използваме пълния потенциал на белите дробове и кръвоносните съдове и защо притокът на...

Харесай ни във Facebook