Меню

Как се изчислява Индекс на телесна маса

Как се изчислява Индекс на телесна маса

Както показва формулата, ИТМ представлява съотношението между теглото и ръста. Нормите за ИТМ са зададени от Световната здравна организация.

Изчисляването на индекса на телесна маса (ИТМ) помага да разберете дали детето ви има здравословно тегло спрямо възрастта и ръста му, тоест, дали се храни и движи здравословно. Тези стойности имат значение най-вече след навършването на 2 г, а дотогава препоръчително е да следите дали теглото и обиколката на главата му са в норма спрямо възрастта, а също дали теглото му е адекватно за ръста му. Някои деца може да са по-ниски или по-високи от посочените за възрастта, защото ръстът до голяма степен е наследствен.

Чрез храната всички ние си осигурявме енергия. От колко енергия имаме нужда зависи от възрастта, пола, теглото и ръста ни, но и от това за какво я изразходваме – като например от физическата ни активност. Децата обаче изразходват енергия и за своя растеж и развитие. Затова нормите за ИТМ при тях са различни от тези при възрастните. Те отчитат и възрастта на детето – и съответстващата на нея фаза на развитие и растежен скок. Отчитат и пола на детето, защото има разлика в израстването на момичетата и момчетата – тя е най-осезаема през пубертета, в който момичетата навлизат с около 2 години по-рано от момчетата. Затова има отделни норми за ИТМ при децата до 12 г и отделни – за тийнейджърите. Тъй като всяко дете се развива индивидуално, някои деца все пак имат по-високи потребности от енергия, а други – по-малки (което проличава и от апетита им). Важно е обаче да има здравословен баланс между приетата чрез храната и изразходената енергия. Знак за това е теглото да е в норма. Индексът на телесна маса (ИТМ) помага да следим теглото и да разпознаем потенциални рискове за здравето и развитието на детето, каквито са по-ниското тегло, наднорменото тегло или затлъстяването.

Можете да изчислите ИТМ на ръка чрез горната формула или като ползвате готови Калкулатори за ИТМ.

Можете да видите референтрните стойности в нашите таблици до 3 г и таблици от 3 до 5 г.

Ако се окаже, че детето ви е под или над нормата, консултирайте се с личния му лекар.  Повече за наднормено тегло и затлъстявне прочетете повече тук. 


Източници: 
Стандарти на СЗО – http://www.who.int/childgrowth/standards/en
Основи на здравословното хранене на деца до 3-годишна възраст, проф. д-р Стефка Петрова, дм, доц. д-р Веселка Дулева, дм, д-р Лалка Рангелова, дм

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook