Меню

Трябва ли децата да пият нискомаслено мляко след 2-3 г.

Трябва ли децата да пият нискомаслено мляко след 2-3 г.

Канадско проучване опровергава препоръките след 2-3 г децата да пият нискомаслено мляко, за да се намали риска от затлъстяване и наднормено тегло.

Според официалните препоръки в много страни, сред които Канада, Америка, включително и България, децата след 2 или 3 годишна възраст е по-добре да пият нискомаслено (1.5%–2%) краве мляко, за да намалят риска от наднормено тегло. Канадски учени от St. Michael's Hospital* в Торонто опровергават това твърдение. Дори напротив, те установяват, че при 40% от децата, които са пили пълномаслено мляко има по-нисък, а не по-висок риск от наднормено тегло и затлъстяване. 

Канадските учени търсят проучване, което да оправдава препоръките за преминаване към нискомаслено мляко, но откриват, че такова няма. Те анализират 28 изследвания от 7 страни, покриващи общо 21 000 деца между 1 и 18 годишна възраст, в които е търсена връзката между пиенето на краве мляко и риска от наднормено тегло и затлъстяване. В нито едно от тях не откриват децата, пили мляко с намалена масленост да са имали по-нисък риск от наднормено тегло и затлъстяване, а в 18 от тези изследвания дори се предполага обратното. 

В исторически план, изследванията в областта на детското хранене са били фокусирани върху превенцията от недохранване и състояния на дефицити. С развитието на икономиките все по-важно става да се предпазване от затлъстяване, което води след себе си и други заболявания. Препоръките за това се базират повече на наблюдения, отколкото на реални научни доказателства от проведени изследвания. Такива са и препоръките в областта на допълващото хранене (което включва всичко, с изключение на кърмата и адаптираните млека). В публикация на ESPHGAN от 2007 година се посочва, че те не са базирани на доказателства. Докладът на канадските учени и към днешна дата показва същото по отношение на кравето мляко. Изследването на д-р Магуайър не открива изследване, което да обясни връзката между консумацията на пълномаслено мляко и по-ниския риск от затлъстяване, но се очаква самият той да проведе такова проучване. 

 

*Изследването, ръководено от педиатъра д-р Джонатан Магуайър, е публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition.

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook