Меню

Трябва ли децата да пият нискомаслено мляко след 2-3 г.

Трябва ли децата да пият нискомаслено мляко след 2-3 г.

Канадско проучване опровергава препоръките след 2-3 г децата да пият нискомаслено мляко, за да се намали риска от затлъстяване и наднормено тегло.

Според официалните препоръки в много страни, сред които Канада, Америка, включително и България, децата след 2 или 3 годишна възраст е по-добре да пият нискомаслено (1.5%–2%) краве мляко, за да намалят риска от наднормено тегло. Канадски учени от St. Michael's Hospital* в Торонто опровергават това твърдение. Дори напротив, те установяват, че при 40% от децата, които са пили пълномаслено мляко има по-нисък, а не по-висок риск от наднормено тегло и затлъстяване. 

Канадските учени търсят проучване, което да оправдава препоръките за преминаване към нискомаслено мляко, но откриват, че такова няма. Те анализират 28 изследвания от 7 страни, покриващи общо 21 000 деца между 1 и 18 годишна възраст, в които е търсена връзката между пиенето на краве мляко и риска от наднормено тегло и затлъстяване. В нито едно от тях не откриват децата, пили мляко с намалена масленост да са имали по-нисък риск от наднормено тегло и затлъстяване, а в 18 от тези изследвания дори се предполага обратното. 

В исторически план, изследванията в областта на детското хранене са били фокусирани върху превенцията от недохранване и състояния на дефицити. С развитието на икономиките все по-важно става да се предпазване от затлъстяване, което води след себе си и други заболявания. Препоръките за това се базират повече на наблюдения, отколкото на реални научни доказателства от проведени изследвания. Такива са и препоръките в областта на допълващото хранене (което включва всичко, с изключение на кърмата и адаптираните млека). В публикация на ESPHGAN от 2007 година се посочва, че те не са базирани на доказателства. Докладът на канадските учени и към днешна дата показва същото по отношение на кравето мляко. Изследването на д-р Магуайър не открива изследване, което да обясни връзката между консумацията на пълномаслено мляко и по-ниския риск от затлъстяване, но се очаква самият той да проведе такова проучване. 

 

*Изследването, ръководено от педиатъра д-р Джонатан Магуайър, е публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition.

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook