Меню

Кога детето не диша добре?

Кога детето не диша добре?

С дишането си набавяме кислород. Той е гориво за клетките – благодарение на него, приетите с храната хранителни вещества се превръщат в енергия (вижте как в метаболизъм). Ако не получават достатъчно кислород чрез вдишания въздух, в клетките няма да се отделя достатъчно енергия и те няма да работят добре. Имунните клетки например няма да ни защитават ефективно срещу болестите, мозъчните клетки няма да позволят на мозъка да ни служи добре и т.н. Неслучайно, един от успешните методи за лечение на деца с проблеми в ранното развитие е дишането на кислород в специална барокамера.

Джуниър-Ангин за деца

 

Джуниър-Ангин предоставя комплексно 2в1 решение при болки в гърлото и суха кашлица - пастили за възпалено гърло и сироп за суха кашлица и възпалено гърло.

И двата продукта имат приятен плодов вкус, които децата обичат, а благодарение на природния си състав се справят успешно с възпалението на лигавицата и болките в гърлото.

Комбинацията от слез и исландски лишей в Джуниър Ангин предпазва и успокоява лигавицата на гърлото и устата при инфекции с възпалено гърло и суха кашлица.

Слезът съдържа муцини и укрепва защитния слой, който се образува върху лигавиците. Билката има и има успокояващ ефект, като намалява възпалението.

 

Джуниър-Ангин сироп за деца 100 мл.

Успокоява възпалената лигавица, образува защитен слой върху лигавицата и осигурява естествена помощ срещу проникване на микробите. Той е с приятен плодов вкус на череша и се използва при:

 1. суха, непродуктивна кашлица;
 2. болки в гърлото и възпаление на лигавицата на устата и гърлото, възникнало вследствие на настинка.

 

Джуниър Ангин таблетки за смучене

Те са с приятен плодов вкус на ягода и са за деца над 4г. Създават защитно покритие за устната и фарингеална лигавица, като успокояват болките в гърлото.

 

ЛИСТОВКА Джуниър ангин сироп 100 мл: Информация за потребител

ЛИСТОВКА Джуниър ангин таблетки за смучене: Информация за потребител

 

Производител: KLOSTERFRAU

Вносител: Phoenixpharma      

Централен офис София
ул. Околовръстен път 199А
тел: 02 9658 100
факс: 02 9658 172
напиши e-mail
www.phoenixpharma.bg

Офис Варна
ул. Света Ирина 19
ет. 2, ап. 3
тел: 052 389901
факс: 052 389900

Как точно дишаме, кога не използваме пълния потенциал на белите дробове и кръвоносните съдове и защо притокът на кислород е затруднен при заболявания на дихателната система – от хрема, до бронхит и пневмония, прочетете...

Целта на тази статия е да помогне в разбирането за това колко важно е детето да диша добре и колко важни са навременните мерки – като подсилване на имунитета, справяне с хремата, следене на симптомите и преглед от лекар.

Как дишаме?

Дишането е процес, при който поемаме и издишваме въздух. Важна задача при този процес е 1) да се усвои кислородът от въздуха, да се обогати кръвта на кислород, и да достигне до всички наши клетки и 2) да се отдели ненужния въглеродния диоксид от венозната кръв, идваща от органите чрез издишване. Процесът дишане се осъществява в белия дроб. Въздухът достига до него през трахеята и бронхите. След бронхите попада в бронхиолите, разклоняващи се като клоните на дърво, по върховете на които са разположени алвеолите. (прочетете подробно в статията Как дишаме)

Алвеолите са "пристанището", през което трябва да премине въздуха на път за нашите клетки и обратно – от там минава освободеният от клетките въглероден диоксид, за да го издишаме. В белите дробове има много алвеоли, всяка от които чака да поеме полагащата й се глътка въздух, за да я насочи към кръвоносните съдове, до клетките на нашите органи. В кръвоносните съдове пък има определен брой молекули хемоглобин, които, подобно на куриери, очакват да получат своята пратка “кислород”, за да я занесат на клетките. Забелязвате ли – всяка алвеола трябва да се изпълни с въздух. И всяка молекула хемоглобин трябва да има кислород, който да пренесе. По една или друга причина обаче, не винаги всички алвеоли се изпълват с въздух и не всички молекули хемоглобин са натоварен с кислород, който да отнесат до клетките. Това се случва, когато не вдишваме достатъчно кислород, т.е. не дишаме добре.  

 

 

Кога детето не диша добре?

 1. Когато повърхностното дишане се е превърнало в навик

Забелязали ли сте колко дълбоко поемате въздух, след като сте тичали например? Това е една от причините движението и спортът да са толкова важни за здравето и имунитета ни.  При движение дишането става дълбоко, Циркулацията на кръвта се засилва и разнася по-голямото количество кислород по-ефективно. Има различни упражнения  и практики да научим децата си да дишат дълбоко, за които ще пишем в следващи материали.


 1. Когато носът е запушен

Носът има важна задача – той отговаря за това до белите дробове да стигне само чист въздух. Той е естествен "филтър" за прах, частици, вируси, бактерии, затопля и овлажнява въздуха, който вдишваме, като за тези цели отделя слуз. Когато обаче не може да се справи, той реагира като се запушва и количеството слуз се засилва и задържа – създава се среда за развитие и на бактерии.

Така затрудненото дишане означава не само по-малко кислород и енергия за тялото ни, което се бори с болестта, но и отворен за секретите, бактериите и вирусите път надолу, към белия дроб. В тази ситуация, отпушващите носа спрейове са добро решение за симптоматичното лечение, стига да се използват правилно, защото осигуряват път на въздуха, а с това засилват шанса на организма да се справи с инфекцията.

 

 1. Когато носните секрети се задържат и стичат надолу

За да стигне до алвеолите в белите дробове, въздухът преминава последователно през носа (понякога устата), гърлото (фаринкса и ларинкса), трахеята, бронхите и техните разклонения – бронхиолите. Това са пътищата, през които той би следвало да мине безпрепятствено. Това не е така, когато има стичаща се надолу слуз. Тя затруднява преминаването на въздуха, като може да предизика и възпаления по дихателните пътища. Според засегнатото място, диагнозата може да бъде синузит, фарингит (с болки в гърлото), трахеит (кашлицата е болезнена), ларингит, ларинготрахеит (лаеща кашлица). 

Секретът предизвиква механично дразнене и задейства един важен рефлекс – кашлицата. Едновременно с това, тя е и симптом, сигнал за това, което се случва.

Първи симптоми за проблем с дишането – кашлица и учестено дишане

Ако кашлицата е продуктивна, тя може да придвижи секрета обратно. Ако не, секретът може да продължи пътя си надолу, през лигавицата на бронхеолите и алвеолите. Подложена на дразнене, в нея се развива възпалителна реакция. Може да се възпали и външната обвивка на белия дроб – плеврата. Стига се до диагнози като бронхит, бронхиолит, пневмония, плевро-пневмония. Появява се още един важен симптом – учестеното дишане. Недостигът на кислород води до още по-ниско ниво на енергия, недостатъчна на организма да се справи сам. Детето е отпаднало и сънливо, дори вяло. При силно възпаление на повърхностния слой на алвеолната торбичка се развива пневмония.

 

 1. Когато дихателните пътища са стеснени.

Лигавицата, покриваща дихателните пътища, постоянно произвежда секрет, който я предпазва от нараняване и спира преминаването на твърди тела и частици. При постоянното ú дразнене, секрът се увеличава, започва възпаление и се запушват дихателните пътища. Подобен процес се наблюдава при астма. Симптомите и лечението по пътя на хремата са описани накратко в нашата таблица “От хрема до пневномия”

 1. Когато въздухът не е чист


Замърсеният с изгорели газове или пушек от твърдо гориво в комините въздух носи в себе си миниатюрни частици, които не винаги носът успява да филтрира. Те изминават целия този път до алвеолите ни заедно с кислорода. Кислородът е по-малко и недостатъчно. По пътя си, тези частици също дразнят дихателните пътища. Особено тежко е в мъгливите есенни дни, когато мъглата задържа замърсителите и ние ги вдишваме. Пречиствателите за въздух и избягването на разходки навън са добър избор в тези периоди. 

 

 1. Когато в дихателните пътища има чужд предмет

 

Колко вдишвания и издишвания са нормални?

За една минута децата до 6 месеца правят средно между 40 и 50 вдишвания, в периода 6-12 месеца – между 30 и 40, в периода 1-3 г – между 20 и 30, в периода 3-8 г – между 20 и 25, след което намаляват до 15 на 18 годишна възраст. Тъй като по света има различни референтни стойности, изследването*, което цитираме тук е обобщило всички и дава средната на тях стойност.

Когато детето е болно, родителят лесно може да забележи повърхностното дишане, а с помощта на часовник, може да засече броя вдишвания в минута. При отклонение, нуждата от лекар е спешна, като вземете обаче под внимание, че при покачване на телесната температура също има учестено дишане.

Когато има съмнения, че дишането не е пълноценно, се отчита и нивото на хемоглобина в кръвта. Ако то е ниско, това означава, че до клетките ни не достига достатъчно кислород.


Когато детето кашля

Когато детето кашля, е нужно да се провери какво се случва по описания по-горе път на дишането. За целта е важно да бъде прегледано от лекар. Той ще го преслуша, за да чуе дали въздухът преминава безпрепятствено през дихателните пътища до белите дробове и дали няма шумове, дължащи се на наличието на течност в алвеолите. Добре е да можете да му отговорите на следните въпроси:

Какво ще ви попита лекарят:

 • От колко време кашля детето
 • Колко интензивно кашля
 • Когато кашля, успява ли детето да изкашля храчки
 • Какъв е видът на храчките – цвят, гъстота
 • Кога кашля най-много – сутрин, нощем и т.н
 • Има ли други симптоми – например температура, хрема и т.н.
 • От какво се облекчава кашлицата – например 
 • Има ли конкретни дразнители, при които се усилва
 • Има ли в семейството ви болни с астма, екзема, уртикария, малабсорбционен синдром или муковисцидоза.

Още по темата

 • Таблица - от хрема до пневмония

  Симптоми, за които да следите + какво да направите, когато видите, че детето има хрема, кашлица, температура, общо неразположение. Ако навреме откриете някои симптоми,...

 • Кои пробиотици са подходящи за деца?

  Всеки пробиотик съдържа различни полезни бактерии. Много е важно те да бъдат подбрани правилно. Водещите организации в областта на гастроентерологията са направили обстоен...

 • Грип 2018: Каква е вероятността децата да се заразят?

  Миналата година у нас и в Европа доминираше грипен вирус от тип A, щам H3N2 (в 95% от случаите), предходната година – подтип A щам H1N1pdm09 (данните са от месец...

 • Сезонът на грипа 2017-2018

  На тази страница по традиция следим разпространението на грипа и oстрите респираторни заболявания (ОРЗ) в Европа и у нас, както и обявите на Министерството на...

 • Инфографика "Хранене в различните етапи на настинка и грип"

  Как да помогнете на имунната система да си свърши работата при настинка и грип, когато вашето иначе здраво дете трябва да пребори вируса? Тази инфографика има за цел...

 • Хранене в различните етапи на настинка или грип

  При вирусни инфекции – настинка или грип, нашият организъм има различни потребности в различните етапи на имунния отговор. Какви са те и как да помогнете на...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook