Храненето от 1 до 3 годинки
Във възрастта между 10 м. и 1.5 г. детето се храни с преходна храна. Това е общата храна, пригодена за дъвкателните му възможности. В този период пасирайте или намачквайте с вилица по-едрите парченца месо и зеленчук, а варивата с по-груби ципи прекарвайте през цедка. Постепенно детето трябва да премине към обща храна с по-едри частици.
Примерно дневно меню:
- Сутрин: 1–1,5 г. – попара със сирене, млечно-плодова каша, млечно-нишестен крем, мляко с ориз, кифла, кекс, макаронени изделия, 1,5–3 г. – към гореизброените може да добавите в менюто: филийка с масло и сирене или кашкавал, пресен зеленчук, баница, зърнена закуска с мляко; напитки: мляко, айран, чай, плодов или зеленчуков сок – прясно изцеден;
- В 10 ч. – плод, зеленчук;
- Обяд: 70-90 мл супа, 180-200 г основно месно-зеленчуково ястие, веднъж седмично риба и веднъж – постно ястие, пресен зеленчук (салата) 40 г, за десерт – пресен плод
- Следобяд: млечно-плодов (млечно-нишестен) крем или каша с пресен плод, плодово кисело мляко с бисквита, банан и др., грис, мляко с ориз и др.;
- Вечер: постно зеленч. ястие (може със сирене, кашкавал, яйце), десерт – кисело мляко или плод.
Неправилна е практиката храната от детската кухня да се разделя на две – супата за обяд, а основното – за вечеря. Менюто на детските кухни е съобразено с хранителните потребности на детето в рамките на едно хранене. Това, което детето не пожелае да изяде, можете да предложите отделно.
Препоръчителни количества
За възрастта 12-23 месеца: една порция твърда храна = 3/4 или цяла чаена чаша на всяко хранене при 3-4 основни хранения на ден и дневен прием на средно 400 мл мляко (кърма).
Всеки ден предлагайте поне една от храните във всяка от изброените групи – нерафинирани, непреработени:
Хранителна група | Храна/средно количество |
---|---|
Зърнени храни | предимно пълнозърнести хляб, макаронени изделия, кафяв ориз, нерафинирани зърнени закуски, овесена каша, овесено мюсли |
Зеленчуци и плодове |
сезонни пресни – цели, настъргани, нарязани – около 200 г всеки ден. |
Мляко и млечни | средно-дневно 400 мл мляко и 25 г млечни (сирене, кашкавал, извара) |
Храни, богати на белтъци (протеини): | Месо – 5 дни в седмицата Риба – поне веднъж в седмицата Яйца – около 3 яйца седмично Бобови – лющен зрял боб, леща, нахут, грах – поне 1-2 пъти седмично по 25 г Ядки – около 1 детска шепа на ден – смляни, добавени към млека, каши, пюрета, смути, под формата на тахани и масла за мазане |
Мазнини за готвене | олио, зехтин, слънчогледово, рапично, соево, орехово, гроздови семки. Студено пресованите са най-полезни като добавка към салата или други храни без термична обработка. |
Кашкавал
Имате предвид, че кашкавалът се предлага на децата след навършване на една година и половина. Преди въвеждането му детето трябва да е захранено с няколко традиционни твърди храни (зърнени, месо, зеленчуци и плодове) без проява на алергична реакция.* Причината да бъде въведен след сиренето е, че е съдържа повече сол и не може да бъде обезсолен.
*Според препоръки на Американската педиатрична асоциация