Меню

Кашкавалът в менюто на децата

Кашкавалът в менюто на децата

В процеса на храносмилане хранителните вещества се разграждат до вид, в който могат да бъдат усвоени от клетките. Белтъците (=протеини) – до аминокиселини, въглехидратите – до глюкоза, мазнините – до мастни киселини. При ферментирането, някои бактерии могат частично да направят това вместо нас още в самата храна. Затова ферментиралите храни се усвояват по-лесно и пълноценно от организма ни. За ферментирането на мляко към него се добавя закваска от определени щамове млечно-кисели бактерии. Крайният резултат може да бъде кисело мляко, сирене или кашкавал (в него се добавя и ензим под формата на мая) и др. Благодарение на ферментацията, млечната захар (лактоза) се разгражда до млечна киселина. Млечнокиселите бактерии, така да се каже, я „изяждат“, а отпадният продукт е млечната киселина.От белтъците на млякото се отделят пептиди, важни за имунитета на децата. Технологията на естествено зреене на кашкавала, което продължава над 45 дни позволява  по-голяма част от белтъците да се разградят до аминокиселини. Всичко това прави кашкавала продукт с висока хранителна стойност.
 

Предлагане на кашкавал на детето

Кашкавалът се въвежда последен

Кашкавалът се предлага на децата след навършване на една година и половина. Преди въвеждането му детето трябва да е захранено с няколко традиционни твърди храни (зърнени, месо, зеленчуци и плодове) без проява на алергична реакция.* Преди кашкавала, в менюто постепенно се въвеждат киселото, прясното мляко и сиренето, както следва:

  1. В състава на други ястия, можете да включите в много малки количества квасено мляко след навършването на 7 месеца и прясно мляко след навършването на 10 месеца. 
  2. След една годинка, постепенно можете да въведете като отделна напитка прясно и квасено мляко, после обезсолено сирене и най-накрая кашкавал. Вижте препоръките за количество. 


Не прекалявайте с количествата 

Кашкавалът се въвежда последен, тъй като не може да бъде обезсолен както сиренето. Количествата кашкавал трябва да са съобразени с допустимите максимални количества сол за възрастта: 2 грама (1-3 години) и 3 грама (3-6 години). В препоръчителната дневна порция кашкавал за деца до 3 г, която е 25 грама, се съдържат 0,5 г сол при посочено на етикета съдържание от 2 г  сол на 100 г продукт. Вижте препоръките за количество сол.

на снимката: препоръчителното дневно количество кашкавал (25 грама) за дете от 1 до 3 години – върху половин филийка хляб.


Избирайте пълномаслени продукти

В ранна детска възраст се препоръчва консумация на пълномаслено мляко и млечни продукти, които отговарят на по-големите енергийни потребности на растящите деца и доставят достатъчно количество незаменими мастни киселини за развитието на нервната им система.**


Внимавайте за алергии

Към кравето мляко има много чести алергични прояви.

  1. Ако детето е проявявало алергична реакция към други храни, особено мляко, или има екзема, консултирайте се с лекаря преди да му предложите кашкавал.
  2. Ако има близки на детето, страдащи от хранителна алергия, има вероятност детето ви също да прояви такава. В тези случаи, преди въвеждане на млечни, се консултирайте с лекар. Вижте повече за хранителните алергии. 

Някои деца не могат да усвояват напълно лактозата в прясното мляко, поради недостатъчност на нужния за това ензим. Тъй като в кашкавала, произведен при спазване на технологията за зреене, няма лактоза, той е предпочитан вариант в тези случаи.


Съвети при избор на кашкавал 

Има различни видове кашкавали – по форма, тегло, вид на използваното мляко, масленост на сиренето и др., без да има принципни различия в технологията. По БДС кашкавалът се произвежда само от овче или краве мляко, или от смес между двете млека. При спазване на технологията на производство, кашкавалът е ценен източник на аминокиселини, калций, витамин В12, фосфор и селен, протеини, мазнини.

Търсете натурални продукти – внимавайте за палмово масло, изкуствени овкусители, силни подправки. На етикета трябва да е посочен ясно състава и хранителните стойности на продукта. 

Кашкавалът трябва да зрее минимум 45 дни. При по-кратки срокове на зреене има риск от наличие на патогенни бактерии и непълно разграждане на белтъците, което носи здравни рискове. Ако кашкавалът не е напълно узрял, той се лепи по острието на ножа при рязане. 

Предпочитайте продукти, произведени според Българския държавен стандарт, носещи съответния знак БДС 14:2010. Това гарантира спазването на рецептата, технологията и санитаро-хигиенните изисквания при производството. Ако кашкавалът има дупки – това означава, че не са спазени санитарно-хигиенните норми при производството.


*Според препоръки на Американската педиатрична асоциация
**Основни на здравословното хранене на деца до 3 г възраст, Петрова, Дулева, Рангелов

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook