Меню

Солта в храната на децата

Солта в храната на децата


От колко сол се нуждаят бебетата и децата?

Бебетата и децата се нуждаят от много малки количества сол. Тъй като сол се съдържа в много от храните, които купуваме за децата, като например хляба и бисквитите, лесно е да надвишим дневното количество сол.

възраст количество сол дневно обозначава се на етикетите и като:
до 12 месеца по-малко от 1 г  0.4 г натрий
от 1 до 3 г* 2 г  0.8 г натрий
от 4 до 6 г 3 г 1.2 г натрий

 

Бележки на редактора:

В последните си препоръки от 2013 г, Световната Здравна Организация посочва 5 г сол като максимално количество за възрастни над 16 г. Тази актуализация е свързана с последни научни изследвания на организацията, доказващи пряката връзка между високия прием на сол и високото кръвно налягане и позовавайки се на идеята, че "децата с високо кръвно налягане стават възрастни с високо кръвно налягане" цитат.

Цифрите с максималните количества сол включват не само солта от солницата. 2/3 от солта, която по-големите деца приемат, е скрита в храни като бисквити, снаксове, сирена, колбаси, сирене и др.

 

Бебета

Когато приготвяте храна за бебета, не е нужно да добавяте сол: 

 • Кърмените бебета получават правилното количество сол чрез кърмата.
 • В бебешката формула се съдържат подобни на тези в кърмата количества соли (натрий и хлорид). 
 • Когато започнете захранването на бебето, не добавяйте сол към храните, които му предлагате, защото бъбреците все още не могат да се справят с нея. Необходимо е да избягвате и предлагането на храни, които не са специално произведени за бебета, като например зърнени закуски, тъй като те могат да съдържат повече сол. 
Деца

Не е нужно да добавяте сол към храната, която приготвяте за децата. 

 • Много храни, произведени за деца съдържат големи количества сол.
 • Четете хранителната информация на етикетите им, преди да ги купите. 
Съдържанието на сол понякога се представя като стойности натрий:
сол = натрий х 2.5
Можете да изчислите съдържанието на сол в храната като умножите количеството натрий по 2.5. Например, 1 г натрий = 2.5 г сол.  
Четете етикета: повече от 5 г сол на 100 г се счита за високо; под 0.3 г сол на 100 г се счита за ниско съдържание на сол

 

Да се уверите, че детето ви не яде твърде много сол означава също, че му помагате да не развие вкус към солени храни, което пък намалява вероятността да яде твърде много сол и като възрастен. 

Тази статия е преводна, прочетете оригиналната статия тук Последна редакция на текста: 17/04/2015

* Препоръките на СЗО не се отнасят за периода на изключително кърмене (0-6 месеца) или периода на хранене с допълнителни храни с продължаване на кърменето (6–24 месеца), бел.ред.


Какво и е вредното на солта?

Според научните изследвания, високият прием на сол от децата влияе на кръвното налягане и може да увеличи тяхната предразположеност към развитието на заболявания като високо кръвно налягане, остеопороза, респираторни заболявания като астма, рак на стомаха, затлъстяване, увреждане на бъбреците. Тоест, децата, които от малки свикнат на безсолна храна, ще са по-малко предразположени към тези заболявания.

Има ли нещо полезно в солта?

Уницеф и СЗО препоръчват приема само на йодирана сол – като източник на йод. (Хималайската сол не съдържа йод, предпочитана е заради по-чистия си произход). Чистата готварска сол е рафинирана, т.е. пречистена изцяло от полезните й съставки. В био магазините се предлага качествена йодирана, богата на микроелементи, сол.


Къде колко натрий се съдържа?

(за да изчислите колко е солта, умножете по 2.5)

По данни на СЗО, естествен източник на натрий са редица храни, сред които млякото и яйцата. Сол се съдържа и в редица обработени храни като хляба, колбасите, снаксовете и сосовете:

 • мляко и сметана (около 0.05 г натрий на 100 г)
 • яйца (приблизително 0.08 г/100 г)
 • хляб (приблизително 0.25 г/100 г)
 • колбаси като бекон (1.5 г/100 г)
 • закуски като гевреци (бретцели), сиренки и пуканки (около 1.5 г/100 г)
 • подправики като соев сос (приблизително 7 г/100 г)
 • кубчета бульони (приблизително 20 г/100 г).

Богати на натрий са също консервираните храни, туршиите, сиренето, кашкавала – обезсолявайте сиренето за детето, осолените и пушени меса, някои минерални води също са богати на натрий.  За всяка храна съдържанието на сол е описано на етикета.

Как да направим храната вкусна без сол?

С използването на подправки – букет от ароматни подправки може да придаде вкус на ястието. Готвенето с джинджифил, къри, чесън и лук, лимонов сок към салатите също. Съвременните домакински уреди предлагат опции за готвене без сол, при което в храната се запазват естествените й соли. 

 

Още по темата

Харесай ни във Facebook