Меню

Най-важните хранителни вещества за децата

Най-важните хранителни вещества за децата

След 6-тия месец, майчината кърма и изкуственото мляко не могат да задоволят нуждите на детето от хранителни вещества. То се нуждае от храна, която включва основните хранителни вещества, най-вече:

  1. Висококачествени белтъчини (протеини) – важни са за растежа на тялото и му доставят енергия. В храненето на децата е желателно да преобладават животинските белтъци. 

Къде се съдържат: 

  • месо и риба, (около 20%)
  • яйца, 14%,
  • мляко, 3-5%.
  • бобови (грах, леща, нахут и зрял фасул), 23%,
  • ядки, 14-26%,
  • зърнени храни, 7-12%. * 

Прехранването с белтъци, особено от животински произход затруднява храносмилането им, усилва гнилостните процеси в червата, натоварва черния дроб, сърцето и бъбреците. Продължителният недостиг на белтъчини в храната води до забавяне на растежа и развитието в ранната детска възраст, отслабва имунозащитните механизми, води до анемия и др. 

  1. Незаменими мастни киселини (полезни мазнини) – повишават съпротивителните сили на организма при настинки и грип, за умственото развитие и познавателните процеси, при алергии и атопичен дерматит. Дефицитът на незаменими мастни киселини при децата може да затрудни растежа и развитието.

Къде се съдържат:

  • майчино мляко
  • млека за кърмачета и преходните млека – но се различават структурно от тези в кърмата
  • растителни мазнини – зехтин, рапично олио, сусамово масло, орехово масло 
  • риба

Най-важните незаменими мастни киселини са омега-3 и омега-6. Балансът помежду ми следва да бъде от 1:1 до 1:4. Причината в храненето ни да липсва не само добрия баланс, но и изобщо есенциални мастни киселини, е в консумацията на предимно рафинирани растителни мазнини като слънчогледовото олио.

Подпомагат усвояването на витамин Д.

  1. Витамин А – укрепва устойчивостта на детето към болести, подпомага здравето на кожата, както и зрението при здрач.

Къде се съдържа: 

  • майчино мляко
  • черен дроб от риба (моруна, тон),
  • птиче месо и бозайници
  • по-малко в яйца, масло, краве мляко и месо.

Провитамин А се съдържа в морковите, листните, кайсийте, пъпешите, тиквите, червените чушки и доматите.

Липсата му води до забавяне на растежа и развитието, влошена устойчивост към инфекции, промени в епитела на кожата и лигавиците. С витамин А не бива и да се прекалява (над 100 мг при деца) – симптоми за това са повръщане, болки в корема, главоболие и др. 

 

  1. Йод – осигурява безпроблемното развитие на мозъка на детето, подпомага имунитета. Недостигът му предизвиква нарушение в обмяната на веществата, понижение на имунитета и др. Недостигът на йод по време на израстването води до забавяне в развитието (физическото, психическото и познавателното развитие). Лек недостиг на йод може да намали способността за учене и общата интелигентност на детето.

 Къде се съдържа:

  • йодирана сол
  • рибата
  • мляко
  • яйца
  • спанак
  • вода
     
  1. Желязо – за умствените и психическите способности на детето. 

Желязото е необходимо за правилния растеж и развитие на бебето, особено през първата година от живота му. 

Къде се съдържа:

  • майчина кърма – под формата на лесно усвоимо за детския организъм желязо
  • млека за кърмачета, преходни млека и други бебешки храни, обогатени с желязо (четете етикета)
  • черен дроб
  • яйца
  • червено месо
  • пълнозърнести храни
  • тъмно-зелени зеленчуци
  • бобови (грах, леща, нахут и зрял фасул) 

Около 6-месечна възраст започват да се изчерпват запасите от желязо. Според препоръките на експертните организации, ранното въвеждане на месни продукти и храни, обогатени на желязо (каши), са важна превенция на дефицити на желязо и желязно-дефицитни анемии при децата.

Желязото от растителни храни не се усвоява добре от тялото, затова месото е най-добрият източник на желязо за децата. За по-добро усвояване на желязото от растителните храни се препоръчва да се дават с храни, богати на витамин C (например плодове като десерт след обяда).

  1. Витамин C – подсилва имунитета и помага за усвояването на желязото

Къде се съдържа: 

  • портокали
  • киви
  • ягоди
  • дини
  • пъпеши
  • броколи
  • домати
  • червени чушки
  • листни зеленчуци
  • магданоз
  • копър

Важно е захранването с плодове, защото съдържащият се в тях Витамин C подпомага усвояването на желязото, което детето ще започне да приема със  зеленчуците (най-вече зелените). Храненето може да завърши с 1-2 лъжички плодово пюре „за десерт“.

Според последните проучвания, месо може да се предложи на детето почти веднага след първата храна, но не преди навършването на 6 м., когато храносмилателната система все още не е готова за усвояването му. След тази възраст то е лесно усвоимо и важно заради съдържащото се в него желязо и пълноценни белтъчини. 

 

* Митове и истината за храните, храненето и диетите, проф. д-р Божидар Попов

Още по темата

Харесай ни във Facebook