Меню

Белтъчини

Белтъчини

Белтъчините (протеините) имат особено голямо значение за растящия детски организъм. Те имат висока биологична стойност, която идва от аминокиселинния им състав и степента им на усвояемост.

Животинските протеини (месо, риба, мляко, яйца) са висококачествени и пълноценни, те съдържат всички незаменими (незаменими означава, че организмът не може да ги произвежда и следва да се набавят чрез храната, бел. ред.) аминокиселини. Осем аминокиселини се смятат за незаменими при възрастните хора, а в детската възраст може се добавят още две – аргинин и таурин.

Повечето растителни храни имат недостатъчно съдържание на една или повече незаменими (есенциални) аминокиселини. В зърнените храни и техните производни това е лизинът, в царевицата – триптофан, в картофи и варива – метионин и цистеин. Ако се комбинират правилно обаче, растителните храни също биха осигурили балансираност на аминокиселините. Например макарони със сирене; ядки плюс бобови (боб, леща, соя), плюс зърнени храни: боб с хляб, грах с ориз или леща с ориз.

В храненето на децата е желателно да преобладават животинските белтъци.

Продължителният дефицит на белтъчини в храната води до забавяне на растежа и развитието в ранната детска възраст, намалява интензивността на основната обмяна, отслабват имунозащитните механизми, намаляват серумните белтъци.

Недостигът на белтъчини влошава усвояването и на другите основните хранителни вещества, на витамините и минералите, и се задълбочават недоимъчните състояния.

Децата са особено чувствителни и на прехранването с белтъци, особено от животински произход. Това затруднява храносмилането им, усилва гнилостните процеси в червата, води до натрупване на пурини и крайни продукти от азотния метаболизъм, натоварва черния дроб и бъбреците.

Препоръчителния хранителен прием на пълноценен белтък за ранната детска възраст е:

за възрастта 6-12 мес.:
1,5 г/кг телесна маса или 12-13 г на ден,

за възрастта 1-3 г.:
1,1 г/кг телесна маса или 13,5-14,5 г на ден.

Белтъчините трябва да представляват 10-15% от общата енергийна стойност на храната.

Още по темата

Публикации

  • Хранителните алергии

    Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е...
  • Месо

    Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на...
  • Птиче месо

    По своята хранителна и биологична стойност птичето месо не отстъпва на месото от бозайници. То съдържа по-малко и...
  • Течности

    Българските педиатри все още не са единодушни за даването на вода на кърмачетата. При изключително кърмене, когато...
  • Мазнини

    Мазнините са един от основните източници на енергия за организма. Но освен това много важна е структурната им...
  • Пробиотици

    Пробиотиците са жизнеспособни микроорганизми, които допринасят за развитието и функционирането на нормалната чревна...
  • Месо

    Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на...
  • Мляко

    Първата храна, с която новороденото има допир, е майчиното мляко. Най-доброто мляко за бебето, поне до навършване на...
  • Хранителните алергии

    Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е...
  • Мазнини

    Мазнините са един от основните източници на енергия за организма. Но освен това много важна е структурната им...
  • Птиче месо

    По своята хранителна и биологична стойност птичето месо не отстъпва на месото от бозайници. То съдържа по-малко и...
  • Течности

    Българските педиатри все още не са единодушни за даването на вода на кърмачетата. При изключително кърмене, когато...

 

Какви обувки да опаковате за лагера на детето? Подсказваме веднага!

платена публикация

Харесай ни във Facebook