Меню

Белтъчини

Белтъчини

Белтъчините (протеините) имат особено голямо значение за растящия детски организъм. Те имат висока биологична стойност, която идва от аминокиселинния им състав и степента им на усвояемост.

Животинските протеини (месо, риба, мляко, яйца) са висококачествени и пълноценни, те съдържат всички незаменими (незаменими означава, че организмът не може да ги произвежда и следва да се набавят чрез храната, бел. ред.) аминокиселини. Осем аминокиселини се смятат за незаменими при възрастните хора, а в детската възраст може се добавят още две – аргинин и таурин.

Повечето растителни храни имат недостатъчно съдържание на една или повече незаменими (есенциални) аминокиселини. В зърнените храни и техните производни това е лизинът, в царевицата – триптофан, в картофи и варива – метионин и цистеин. Ако се комбинират правилно обаче, растителните храни също биха осигурили балансираност на аминокиселините. Например макарони със сирене; ядки плюс бобови (боб, леща, соя), плюс зърнени храни: боб с хляб, грах с ориз или леща с ориз.

В храненето на децата е желателно да преобладават животинските белтъци.

Продължителният дефицит на белтъчини в храната води до забавяне на растежа и развитието в ранната детска възраст, намалява интензивността на основната обмяна, отслабват имунозащитните механизми, намаляват серумните белтъци.

Недостигът на белтъчини влошава усвояването и на другите основните хранителни вещества, на витамините и минералите, и се задълбочават недоимъчните състояния.

Децата са особено чувствителни и на прехранването с белтъци, особено от животински произход. Това затруднява храносмилането им, усилва гнилостните процеси в червата, води до натрупване на пурини и крайни продукти от азотния метаболизъм, натоварва черния дроб и бъбреците.

Препоръчителния хранителен прием на пълноценен белтък за ранната детска възраст е:

за възрастта 6-12 мес.:
1,5 г/кг телесна маса или 12-13 г на ден,

за възрастта 1-3 г.:
1,1 г/кг телесна маса или 13,5-14,5 г на ден.

Белтъчините трябва да представляват 10-15% от общата енергийна стойност на храната.

Още по темата

Публикации

  • Хранителните алергии

    Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е...
  • Месо

    Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на...
  • Птиче месо

    По своята хранителна и биологична стойност птичето месо не отстъпва на месото от бозайници. То съдържа по-малко и...
  • Течности

    Българските педиатри все още не са единодушни за даването на вода на кърмачетата. При изключително кърмене, когато...
  • Мазнини

    Мазнините са един от основните източници на енергия за организма. Но освен това много важна е структурната им...
  • Пробиотици

    Пробиотиците са жизнеспособни микроорганизми, които допринасят за развитието и функционирането на нормалната чревна...
  • Месо

    Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на...
  • Мляко

    Първата храна, с която новороденото има допир, е майчиното мляко. Най-доброто мляко за бебето, поне до навършване на...
  • Хранителните алергии

    Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е...
  • Мазнини

    Мазнините са един от основните източници на енергия за организма. Но освен това много важна е структурната им...
  • Птиче месо

    По своята хранителна и биологична стойност птичето месо не отстъпва на месото от бозайници. То съдържа по-малко и...
  • Течности

    Българските педиатри все още не са единодушни за даването на вода на кърмачетата. При изключително кърмене, когато...

Харесай ни във Facebook