Мляко
Първата храна, с която новороденото има допир, е майчиното мляко. Най-доброто мляко за бебето, поне до навършване на една година, е майчиното.
Млякото продължава да е незаменима храна за децата от всички възрасти, поради оптимална му балансираност – пълноценни белтъчини, лесноусвоими мазнини и въглехидрати, основен източник на калций, съдържание на фосфор и други минерали и микроелементи.
Според вида на белтъчините млеката се делят на казеинови (краве, овче, козе, биволско) и албуминови (кобилешко, магарешко, майчина кърма). Албуминовите млека са с по-голяма хранителна и биологична стойност, аминокиселините в тях са оптимално балансирани, по-високо е съдържанието на захари (лактоза).
Сравнение на състава на различните видове млека:
Вид мляко |
Белтъци |
Мазнини |
Въглехидрати |
Минерали |
Краве |
3,50% |
3,8% |
4,80% |
0,75% |
Овче |
5,50% |
7,20% |
4,30% |
0,82% |
Козе |
3,00% |
4,20% |
4,50% |
0,70% |
Биволско |
4,00% |
7,50% |
4,50% |
0,80% |
Майчина кърма |
1,25% |
3,60% |
7,50% |
0,20% |
Кравето мляко намира най-широка употреба в целия свят, затова и алергията към него е най-разпространена. Кравето мляко е по–подходящо за децата до 3 години от козето, биволското и овчето.
Детето се захранва най-напред с млечно-кисели продукти – те имат антибактериален ефект, способстват за развитието на „добрите” бактерии в стомашно-чревния тракт, повишват усвояването на желязото от храната, стимулират имунната ситема. Започва се със сирене през седмия месец, след това може да се включи извара. Към 9-10 месец се дава кисело мляко, у нас традиционно за следобедно хранене се използва кисело мляко с бисквити.
Киселото мляко е продукт, получен в резултат на млечно-кисела ферментация, предизвикана основно от лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус. Млечно-киселите бактерии разграждат белтъците до пептиди и свободни аминокиселини, а мазнините – до свободни мастни киселини.
Млечната захар (лактоза) се разгражда до млечна киселина – една от най-важните съставки на киселото мляко с голяма биологична активност. Тя създава оптимални условия за развитие на млечнокиселите бактерии и потиска развитието на гнилостна и патогенна микрофлора в дебелите черва. Киселото мляко подобрява стомашната секреция, нармализира персталтиката, намалява газообразуването, предпазва от запек.
Ако детето приема добре и без признаци на алергия млечно-киселите продукти и адаптираното мляко (ако не е на кърма), прясното мляко може да се включи при навършване на 12-14 месеца. Някои педиатри отлагат включването на прясното мляко до 1,5-годишна възраст.
При деца с алергия към белтъка на кравето мляко също се започва с ферментирали млечни продукти и след тово с прясно мляко, но това става на по-късен етап, след 1,5-2-годишна възраст, според конкретния случай.
Млякото и млечните продукти, които се дават на децата, трябва да са пълномаслени.
Не бива да се прекалява с количествата. Ориентировъчно те са:
за възрастта 1 година
прясно мляко около 1 чаша,
кисело мляко около 250 мл.,
сирене (извара) 15 г;
за възрастта 1,5-3 г.
прясно и кисело мляко 300-350 г,
сирене/извара 15 г,
кашкавал 10 г;
за възрастта 3-6 г.
мляко 400 г.,
сирене/извара 20 г,
кашкавал 15 г.
Още от д-р Мария Русинова