Меню

Птиче месо

Птиче месо

По своята хранителна и биологична стойност птичето месо не отстъпва на месото от бозайници. То съдържа по-малко и по-нежна, по-фина и равномерно разпределена съединителна тъкан, отколкото месото на бозайниците, и затова е подходящо за деца.

Има известна разлика в химическия състав на месата от различните видове птици. Месото от кокошки и пуйки е по-светло на цвят, с повече белтъчини и екстрактни вещества, докато месото но водоплаващите птици – патици, гъски – е с по-тъмен цвят и по-богато на мазнини.

Белтъчините на птичето месо са повече в сравнение с това на бозайниците – около 24%, с оптимална балансираност на аминокиселините. Специфичния му вкус се дължи на високото съдържание на глутаминова киселина.

Мазнините са малко – между 2 и 5%, те са с ниска точка на топене и мека консистенция, добре усвоими. Холестеролът е по-малко, отколкото в месото на бозайниците. Това важи за пилешко месо без кожа, както е за предпочитане да се консумира.

Бялото птиче месо е богато на минерални вещества – сяра, фосфор, желязо.

Бульоните от птиче месо се смятат за лечебни, характерният им аромат и вкус се дължи на многото азотни екстрактни вещества – карнозин, ансерин, креатин.

При деца с алергия към белтъка на кравето мляко се препоръчва телешкото, в което има белтъци, подобни на тези в кравето мляко, да се замени с пилешко, заешко, свинско.

 

Още по темата

Публикации

  • Хранителните алергии

    Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е...
  • Месо

    Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на...
  • Течности

    Българските педиатри все още не са единодушни за даването на вода на кърмачетата. При изключително кърмене, когато...
  • Мазнини

    Мазнините са един от основните източници на енергия за организма. Но освен това много важна е структурната им...
  • Белтъчини

    Белтъчините (протеините) имат особено голямо значение за растящия детски организъм. Те имат висока биологична...
  • Пробиотици

    Пробиотиците са жизнеспособни микроорганизми, които допринасят за развитието и функционирането на нормалната чревна...
  • Месо

    Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на...
  • Мляко

    Първата храна, с която новороденото има допир, е майчиното мляко. Най-доброто мляко за бебето, поне до навършване на...
  • Хранителните алергии

    Хранителната алергия представлява повишена чувствителност на организма към определени хранителни вещества. Добре е...
  • Белтъчини

    Белтъчините (протеините) имат особено голямо значение за растящия детски организъм. Те имат висока биологична...
  • Мазнини

    Мазнините са един от основните източници на енергия за организма. Но освен това много важна е структурната им...
  • Течности

    Българските педиатри все още не са единодушни за даването на вода на кърмачетата. При изключително кърмене, когато...

Харесай ни във Facebook