Пробиотици
Пробиотиците са жизнеспособни микроорганизми, които допринасят за развитието и функционирането на нормалната чревна флора (микробиом) и по този начин оказват благоприятен ефект върху организма.
В храносмилателния тракт на човека има около 400 вида бактерии, както „полезни”, така и патогенни, от съществено значение е съотношението между тях.
Пробиотичните млечно-кисели бактерии са били използвани още от древността за съхранение на хранителните продукти. Смята се, че дълголетието на нашия народ се дължи на редовната употреба на ферментирали млечни продукти.
Пробиотичните бактерии се приемат с определени храни или под формата на хранителни добавки и запазват своята висока жизнеспособност в храносмилателния тракт, като подсилват действието на „добрите” местни бактерии. Затова е необходимо те да са от същата групата като нормалните чревни бактери, да са достатъчно жизнени, за да оцелеят в киселата среда на стомаха и да стигнат до червата, да са безопасни и безвредни.
Пробиотичните култури се добавят към определен хранителен продукт, в който бактериите могат да преживяват, както и да се развиват и размножават. В храносмилателния тракт те не се размножават и, за да имат значително въздействие, трябва да са във висока концентрация. Пробиотични храни са млечно-киселите продукти, някои подложени на млечно-кисела ферментация зеленчуци (кисело зеле) и соеви храни.
Пробиотичните храни имат многократно по-голямо благоприятно въздействие върху здравето, в сравнение с обичайните хранителни продукти. Те имат по-висока биологична стойност от обикновените храни – разграждат се по-лесно в организма, а съдържащите се в тях витамини, минерали и млечната захар се усвояват по-пълноценно.
Полезни ефекти на пробиотиците:
-
стимулират храносмилането като цяло,
- стимулират перисталтиката и моториката на стомашно-чревния тракт, повлияват благоприятно запека,
- подобряват смилането на млечните продукти и другите протеини,
- подпомагат абсорбцията на лактозата, особено при хора с лактазен дефицит
- подобряват усвояването на калция,
- подтискат размножаването на болестотварни бактерии в храносмилателния тракт,
- възстановяват нормалната чревна флора (напр. след прием на антибиотици, лъчетерапия и др.),
- намаляват гнилостните процеси в червата,
- предотвратяват дефицита на витамини от група В,
- предпазват от диария и спомагат за по-бързото ѝ излекуване,
- намаляват риска от стомашни болести,
- стимулират имунния отговор,
- намаляват риска от алергии,
- превантивен ефект върху някои видове рак, неутрализират токсичните продукти, получени при процесите на детоксикация в бъбреците и черния дроб.
Препоръчително е пробиотиците да се приемат редовно за да поддържат доброто състояние на стомашно-чревния тракт и здравето на организма като цяло. Повечето пробиотични бактерии не се размножават в червата и за да имат ефект, те трябва да бъдат набавяни ежедневно и в достатъчно количество за поддържане на оптимално чревно равновесие.
Още от д-р Мария Русинова