Меню

Семена и ядки

Семена и ядки

Семена и ядки – смляни!

Вероятно сте попадали, включително и при нас, на препоръката да не предлагате ядки на малки деца, поради опасност от задавяне. Това може да е оставило у вас усещането, че ядки не се предлагат на деца. Това е валидно само за цели ядки – не се препоръчват до 5 годишна възраст. В детските заведения и кухни също не се предлагат ядки. Причината там обаче е, че трудно може да се проследи начина на съхранението им, а то е изключително важно. Ядките съдържат мазнини, поради което гранясват лесно. Затова трябва да се съхраняват на тъмно, хладно и сухо място. Може и във фризера. В затворени кутии. При всички случаи, не точно в горния кухненски шкаф, затоплен от лампите под него или от печката :-). Когато ги купувате, също избирайте внимателно. По-добрият избор са затворените пакети. Ако ли пък имате на разположение голямо количество ядки от село - замразете ги във фризера. Ядките и семената издържат във фризер до 1 година.

Другата причина ядки да се препоръчват с внимание е опасността от алергии към тях.

Затова, въвеждайте ги в малки количества, една по една, като изчаквате 2 дни преди да предложите следваща нова храна на детето. Ако има алергия, до 48-ия час тя ще се прояви – под формата на обрив, зачервяване, сърбеж, повръщане, диария. Не подминавайте и още една група симптоми на хранителните алергии – хрема, кихане, кашлица, задух. Ако детето често има такива симптоми и си мислите, че е вирус, обърнете внимание на храната, която му предлагате.

Ново изследване* показа, че при децата с повишен риск от алергия към фъстъците ранното им въвеждане (около 6 г фъстъков протеин седмично, при деца между 4 и 11 м) намалява риска от развитие на алергия към фъстъците с до 70-80%. Прочетете в статията Ранното въвеждане на фъстъци намалява риска от алергия.

Ядките (и семената) са ценен източник на противо-възпалителните омега 3 мастни киселини, на витамин Е и витамини от група B, минерали и фибри (растителни влакнини). Подобно на зехтина, за който знаем, че не трябва да се подлага на топлинна обработка, и който съдържа омега 3 мастни киселини, така и ядките губят тази ценна съставка при печене. Витаминът B9, известен ни като фолиева киселина, също се губи при печене. Затова ядките се препоръчват в суров вид.

Избор за децата са орехи, лешници, бадеми, кашу, белени тиквени и слънчогледови семки и др.

Най-подходящи са сурови. И задъжително - смляни.

Да изкисвате ли?

За хората, които не ядат месо, се препоръчва ядките да се накисват с цел намаляване на антинутриентите фитинова киселина и ензимни инхибитори, след което да се измиват и консумират веднага. Ако детето ви се храни пълноценно и разнообразно, влючително с месо, не е необходимо да накисвате ядките. Антинутриентите подтискат абсорбцията на хранителни вещества, но това се компенсира от ползите, които имат съдържащите ги храни.*

Ако временно или постоянно детето не се храни с месо (което не се препоръчва за децата), или изберете да накисвате ядките, ето времето за накисване на някои от тях: 

Лененото семе и чията не се изкисват, ако ги смилате.

Орехите се изкисват 4-6 часа.
Бадемите – 8-12 часа

Тиквеното семе – 6-8 часа
Слънчогледовото семе – 2-3 часа

Смлени ядки, смлени семена, смлени сушени плодове, можете да добавяте към млечните и млечно-плодовите каши, към киселото мляко, към смути - вижте рецепти. Препоръчва се и консумацията им под формата на тахани (внимавайте със сусамовия тахан!) и песто.


* Становище на проф. Стефка Петрова, април 2017 г

Още по темата

  • Как да замразяваме и размразяваме правилно храните

    Замразяването е един от най-добрите начини за съхранение на храна. Как да замразявате различните храни, как да бланширате зеленчуците, до кога да ги държите във фризера,...

  • Фрешове – ползи, недостатъци, рецепти

    Защо фрешовете не са по-добри от целите плодове и зеленчуци, кога наистина са ни нужни и как да ги приготвяме. Няколко примерни рецепти и повече за усвояване на желязото...

  • Хранене в различните етапи на настинка или грип

    При вирусни инфекции – настинка или грип, нашият организъм има различни потребности в различните етапи на имунния отговор. Какви са те и как да помогнете на...

  • Метаболизъм, хранене и боледуване

    Какво е метаболизъм и от каква храна имаме нужда по време на заболяване, за да помогнем на клетките да изпълняват своите фукции правилно и в същото време да им осигурим...

  • Смути – ползи, недостатъци, рецепти

    Блендираните пресни плодове и зеленчуци и комбинирането им с мляко, смлени ядки, смлени сушени плодове и други добавки наричаме смути. Под формата на смути се...

  • Риба

    Рибата често е подценявана като хранителен продукт. Необходимо е да се консумира риба поне веднъж седмично.

  • Месо

    Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на съединителна тъкан и мазнини меса от млади животни и птици...

  • Птиче месо

    По своята хранителна и биологична стойност птичето месо не отстъпва на месото от бозайници. То съдържа по-малко и по-нежна, по-фина и равномерно разпределена съединителна...

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Харесай ни във Facebook