Меню

Риба

Риба

Рибата често е подценявана като хранителен продукт. Въпреки че се смята за наша традиционна храна, в последните години консумацията на риба е под препоръчваните от специалистите количества. Необходимо е да се консумира риба поне веднъж седмично.

Препоръчителни количества риба, които трябва да се консумират седмично (разделени на един или два приема) за различните възрасти са:

1-1,5 г. минимум 60-70 г
1,5-3 г. минимум 80-90 г
3-6 г. минимум 120-140 г

Рибата съдържа между 15 и 24% пълноценни белтъчини, които не отстъпват на тези на месото. Поради съдържанието на нежна съединителна тъкан, тя дори превъзхожда някои меса – лесно смилаема е, има висока усвояемост и често се предпочита в диетичното хранене.

Съединителната тъкан при рибите е между 0,6 и 5% и е пет пъти по-малко, отколкото в месото на бозайниците, по-нежна е и е разположена равномерно между мускулите; не съдържа еластан, а предимно колаген, който при кулинарна обработка се превръща в желатин.

Мазнините на рибата са между 0,3 и 28% – по-малко, по-лесно усвоими и с ниска температура на топене, в сравнение с повечето меса. Рибните мазнини са най-богати на омега 3 полиненаситени мастни киселини – с висока биологична стойност, намаляват риска от атеросклероза, образуване на тромби и предпазват от сърдечно-съдови заболявания.

Рибата съдържа в достатъчни количества и важните за организма витамини – А, Д, Е, К, В1, В2, В6, В12, РР. Богато е и съдържанието на минерали (фосфор, калций, сяра, калий, магнезий) и микроелементи (йод, кобалт, манган, флуор, цинк).

Характерният мирис на сурова риба се дължи на ароматното вещество триметил амино оксид. Специфичният вкус на рибата се дължи на екстрактните вещества (креатинин, хипоксантин, свободни аминокиселини, летливи амини, амоняк). Те са в по-малко количество, отколкото в месото от бозайници, но са по-лесно разтворими и бързо преминават в сосовете и бульона.

Рибите се делят на :
 • тлъсти: паламуд есенен, карагьоз, сьомга, тон
 • умерено тлъсти: шаран, пъстърва, попчета, копърка, сафрид, сом, есетра, скумрия
 • нетлъсти: амур, треска, акула, хек, калкан, пъстърва, мерлуза

Най-подходящо при захранване на детето е да се започне с „постни” риби като бяла риба, треска, хек, но може да използвате и риба тон, сьомга, скумрия. Освен това да се предпочете прясна, а не замразена риба.

Според последните препоръки, захранването с риба не бива да се отлага. Риба може да се предложи още на 6-7 месечна възраст, след въвеждането на месо. Прочетете.

Имайте предвид, че рибата е сред продуктите, които често предизвикват хранителна алергия или непоносимост при децата. Ако вашият случай е такъв и има проявена алергия или непоносимост, отложете включването до 1,5-2-годишна възраст, в зависимост от състоянието на детето.

Рибата е бързо развалящ се продукт, трябва да се съхранява правилно – задължително в хладилник или фризер, не се допуска повторно замразяване. Децата е по-добре да ядат варена във вода или на пара риба, след което се пасира. Внимава се за отстраняване на всички костици.

Още по темата

 • Готовност и начало на захранване

  Можете да четете тези редове, когато искате да се подготвите за захранването на бебето или вече сте опитали да захраните детето, но сте срещнали някои...

 • Смути – ползи, недостатъци, рецепти

  Блендираните пресни плодове и зеленчуци и комбинирането им с мляко, смлени ядки, смлени сушени плодове и други добавки наричаме смути. Под формата на смути се...

 • Защо витамин D e толкова важен и как да си го набавим?

  Защо витамин D e толкова важен за нашият организъм? До какво води недостига му? Кои са най-застрашени от дефицит и как да си го набавим?

  На тези и още важни въпроси...

 • Бобови храни

  Бобовите храни (грах, леща, нахут и зрял фасул) са препоръчителна растителна атернатива на животинските белтъчни храни, защото са богати на растителен белтък, на минерали...

 • Атопичен дерматит - причини и алтернативни методи за лечение

  Повече за причините, както и резултати от клинични проучвания при алтернативни методи на лечение: чрез билки, минерали и пробиотици. Ролята на храненето по време на кърмене.

 • Семена и ядки

  Защо ядки и семена могат да се дават още преди навършването на 1 годинка? Под каква форма и трябва ли да се изкисват? Прочетете.

 • Фрешове – ползи, недостатъци, рецепти

  Защо фрешовете не са по-добри от целите плодове и зеленчуци, кога наистина са ни нужни и как да ги приготвяме. Няколко примерни рецепти и повече за усвояване на желязото...

 • Месо

  Месото е основен източник на пълноценен белтък. За децата в ранна детска възраст се препоръчват бедните на съединителна тъкан и мазнини меса от млади животни и птици...

Харесай ни във Facebook