Меню

Нарушен баланс на мастните киселини

Нарушен баланс на мастните киселини

Цитат от книгата "Здраве от природата за най-малките"

В Първа глава подробно разгледахме ролята на различните хранителни мазнини за здравето. По-точно се спряхме на полезните ефекти на т.нар. полиненаситени мазнини, които са два основни вида мастни киселини: омега-3 и омега-6. Основната мастна киселина омега-6 в храната е линоловата киселина, която се съдържа в изобилие в растителните масла: конопено, тиквено, слънчогледово, шафраново, сусамово, царевично, орехово и соево. Основните мастни киселини от вида омега-3 са алфа-линоленова киселина (намира се в растителни източници, например ленено масло), ейкозапентаенова киселина (ЕПК, англ. EPA) и докосахексаенова киселина (ДХК, англ. DHA), които се съдържат предимно в мазните риби. Линоловата, алфа-линоленовата, ейкозапентаеновата и докосахексаеновата киселина често се обединяват под названието незаменими (есенциални) мастни киселини (НМК).

Както омега-3, така и омега-6 играят важна роля за здравето, макар че имат общо взето противоположно действие. Изводът е, че от съществено значение е съотношението им в организма. Някои учени смятат, че идеалното съотношение между мастните киселини омега-3 и омега-6 в храната е 1:1. Вижда се обаче, че много деца страдат от недостиг на НМК - и по-конкретно на омега-3 (в сравнение с омега-6), което може да има сериозни последствия за здравето им.

 

Страда ли детето ви от недостиг на омега-3?

Освен обучителни и поведенчески проблеми, като дислексия и хиперактивност, дефицитът на омега-3 се проявява и с други симптоми. Целта на този въпросник е да ви помогне да прецените дали детето ви страда от недостиг на този вид НМК. 
 

Какви проблеми се свързват с недостига на омега-3 мастни киселини?

Една от основните функции на омега-3 мастни киселини е свързана със структурата и работата на мозъка. Смята се, че докосахексаеновата киселина има голямо значение за изграждането на мозъка в майчината утроба, както и за растежа и развитието му след раждането. Ейкозапентаеновата киселина също е важна и изглежда, играе роля в ежедневната работа на мозъка.

Дефицитът на омега-3 мастни киселини може да се прояви по най-различни начини, включително дислексия (вж. Втора част, Дислексия и диспраксия) и дефицит на вниманието (пак там, Дефицит на вниманието и хиперактивност). В дългосрочен план недостигът на омега-3 мастни киселини може да доведе до възпаления (например артрит) и повишен риск от сърдечносъдови проблеми, като сърдечни заболявания и инсулт.

 

Какво предизвиква нарушаване на баланса на незаменимите мастни киселини?

Дисбалансът на незаменими мастни киселини изглежда сравнително ново явление, което може би отразява промените в производството на храните, методите за отглеждане на животните и начините на хранене. През последния половин век станахме свидетели на бум в употребата на частично хидрогенирани мазнини и трансмастни киселини в преработените храни (вж. Първа глава). Те не само са нездравословни сами по себе си, но и явно пречат на организма да усвои полезните НМК.

Широко разпространените начини за отглеждане на животни в наши дни също не спомагат за приема на НМК. Дивите животни и тези, които се хранят с трева, са богати на омега-3, но в месото на интензивно отглежданите и хранените със зърно се съдържат много по-малко омега-3 и повече омега-6 мастни киселини. Рибите от рибните ферми също имат по-малко омега-3 от живеещите в естествени условия.

Друга постепенна, но сериозна промяна в начина ни на хранене през последните десетилетия е намаляването на консумацията на храни, богати на омега-3 (като мазни риби например), и значителното повишаване на храните с високо съдържание на омега-6 (включително бързи и силно преработени продукти). Важен фактор за баланса на НМК в детския организъм е и храненето в най-ранна кърмаческа възраст. Майчиното мляко е богато на омега-3 мастни киселини, за разлика от адаптираното. Понякога проблемите са заложени още вътреутробно, ако например майката приема прекалено малко омега-3 мастни киселини по време на бременността (за повече информация вж. Пета и Шеста глава).


Проверете с ВЪПРОСНИКА Страда ли детето ви от недостниг на омега-3?

 

Препоръчваме ви книгата на д-р Джон Брифа "Здраве от природата за най-малките", от която поискахме тези цитати. 

За повече информация посетете и нашите рубрики Основни храни и Основни хранителни вещества.

Още по темата

Още от ИК "Хермес"

Публикации

Харесай ни във Facebook