Меню

От какво се влияе хиперактивното поведение

От какво се влияе хиперактивното поведение

Вероятно някои прояви на вашето дете са ви накарали да мислите, че то е хиперактивно. Важно е да знаете, че има разлика между хиперактивно поведение и диагнозата Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ). Причина за импулсивно, хиперактивно поведение, може да бъде родителския стил на възпитание и средата в детската градина или училището. Някои съставки в храните, непоносимости към храни, недостиг на някои хранителни вещества, резки промени в кръвната захар също могат да повлияят на импулсивността. За да ви запознае с тях, Дневникът на мама и татко избра откъс от книгата на д-р Джон Брифа "Здраве от природата за най-малките"
 

 

Хранене

Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност много често се влияе от храната. Определени продукти и съставки като че ли са свързани с повишен риск от разстройство на настроението и поведението. Най-новите данни показват, че особено проблемни са някои оцветители и консерванти.

 

Оцветители и консерванти, влияещи на настроението

Оцветители:

 • Тартразин Е102
 • Жълто-оранжев Е110
 • Кармоизин Е122
 • Понко 4R Е124

Консерванти:

 • Натриев бензоат Е211

Повече информация за изследванията, според които има връзка между тези изкуствени добавки и проблемите с настроението и поведението, ще намерите в Първа глава. Накратко казано, учените са установили, че отстраняването им от храната води до намаляване на симптомите у две трети от децата. Друга добавка, която децата с този синдром е добре да избягват, е изкуственият подсладител аспартам. Налице са данни, че той може да наруши химичния баланс в мозъка, което надали ще бъде от полза за дете с поведенчески проблеми. Кофеинът (известен стимулант) и захарта също разстройват поведението и следва да бъдат избягвани.

Непоносимост към храни

Синдромът на дефицит на вниманието и хиперактивност често е свързан с непоносимост към храни. Една или повече съставки могат да провокират нежелана реакция в организма, която да предизвика симптоми, типични за синдрома. Децата, страдащи от хранителна непоносимост, често имат тъмни кръгове и торбички под очите, зачервени бузи и/или уши по време на пристъпите на неконтролирано поведение или писъци. Макар те да могат да бъдат предизвикани от всяка храна, обичайните „виновници“ са пшеницата, млякото, сиренето, сладоледът, шоколадът, цитрусовите плодове и яйцата. Децата често изпитват силен апетит тъкмо за храните, към които имат непоносимост, затова е добре да обърнете внимание на най-любимите. Повече за установяването на индивидуалните хранителни чувствителности ще прочетете в Четвърта глава.

Кръвна захар

Друг често срещан белег при децата с дефицит на вниманието и хиперактивност е нестабилността на кръвната захар. Организмът общо взето поддържа нивото на кръвната захар в сравнително тесни граници и това е особено важно за нормалното функциониране на мозъка. Мозъчните тъкани използват голяма част от захарта в кръвта и ако това „гориво“ намалее, може да последват сериозни проблеми в настроението. Много деца страдат от периоди на ниска кръвна захар през деня, които могат да се проявят като промени в настроението, раздразнителност или неконтролирано поведение. Доста вероятно е да има такъв проблем, ако детето изпитва силен апетит за сладки неща, става много раздразнително или не се храни редовно и навреме. Тези деца често реагират добре на диета, предназначена да стабилизира нивата на кръвната захар. Повече подробности ще намерите в Четвърта глава.

 

Незаменими мастни киселини

При децата със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност често се открива недостиг на определени хранителни вещества – най-вече на здравословните мазнини, известни като незаменими (есенциални) мастни киселини (НМК). Изглежда, най-важните НМК за поддържането на настроението са омега-3, които се намират в мазните риби (сьомга, пъстърва, скумрия, херинга и сардина), както и в някои ядки и масла от семена.

Физическите симптоми, подсказващи за недостиг на НМК (които могат да съпровождат поведенческите особености, свързани със синдрома), включват:

 • прекомерна жажда;
 • често уриниране;
 • суха кожа;
 • суха коса;
 • меки или чупливи нокти;
 • пърхот;
 • фоликуларна кератоза (състояние на кожата, за което е характерна постоянна гъша кожа, обикновено на горната част на ръцетe).

Линк към въпросника

Повече подробности за ролята на НМК и омега-3 за здравето ще намерите в Четвърта глава.

 

Хранителни добавки

Рибни мазнини

Мазнините омега-3 в рибеното масло могат да повлияят благоприятно на децата със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Особено важна в това отношение изглежда ейкозапентаенова киселина, съдържаща се в омега-3. Обикновено подходящата доза е 2–3 г концентрирано рибено масло на ден за дете с тегло 40 кг.

Магнезий

Друго хранително вещество, което може да помогне при синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, е магнезият. При някои деца със синдрома се установяват ниски нива на магнезий в организма и добавката с този минерал намалява проявите на хиперактивно поведение. Препоръчвам 150–250 мг магнезий дневно за дете с тегло 40 кг.

 

Цветни есенции

Цветните есенции могат да бъдат много полезни за лечението на хиперактивност. Едни от най-честите показания и есенции са:

 • за нетърпеливо дете, което не може да приеме хода на живота, собствените си или чуждите недостатъци, опитайте Impatiens (слабонога);
 • за дете, което обича да бъде в центъра на вниманието и не умее да изслушва, опитайте Heather (пирен);
 • за истерично дете, което търси внимание, опитайте Chicory (цикория);
 • за дете, което проявява безпричинен гняв или агресия, опитайте Holly (джел, бодлива зеленика) или Vine (лоза);
 • за дете, склонно към внезапни избухвания, опитайте Cherry Plum (джанка);
 • за дете, което завижда и подражава на връстниците си, опитайте Cerato (зъбна трева);
 • за ревниво дете опитайте Holly (джел, бодлива зеленика);
 • за дете, което ревнува и изпитва подчертано чувство за собственост - Chicory (цикория).

 

 

Още по темата

Още от ИК "Хермес"

Публикации

Харесай ни във Facebook