Меню

Балансът на кръвната захар и детското здраве

Балансът на кръвната захар и детското здраве

Цитат от книгата "Здраве от природата за най-малките"

Човешкият организъм постоянно настройва и балансира вътрешната си среда посредством процес, наречен хомеостаза. Един от важните елементи на хомеостазата е регулирането на кръвната захар. Някои деца обаче са предразположени към резки промени в нивото на захарта, което може да бъде сериозен проблем за здравословното им състояние. В краткосрочен план нестабилността на кръвната захар може да се изрази в симптоми като променлива енергичност, променливо настроение и силен апетит за сладко и нишестени храни. В дългосрочен план проблемът повишава риска от напълняване и диабет.

 

Баланс на кръвната захар

Въглехидратите – захарите и скорбялата (нишестето) – се усвояват от храносмилателната система под формата на захар. С повишаване на кръвната захар (вж. диаграмата), един от разположените в корема органи – панкреасът (задстомашната жлеза), започва да отделя по-големи количества от хормона инсулин. Една от основните функции на инсулина е да пренася захарта от кръвта към клетките. По този начин нивото на кръвната захар отново се понижава, предотвратявайки натрупването на захар в кръвта. По принцип организмът се справя добре с храните, които освобождават бавно захарта. Ако обаче нивото на кръвната захар се повиши твърде рязко, панкреасът отделя много инсулин. Проблемът при това е, че то води до последващо значително спадане на кръвната захар – състояние, известно като „хипогликемия“.

Симптоми на ниската кръвна захар

Кръвната захар е важно гориво за тялото и мозъка. Намаляването й може да доведе до спад във физическата и умствената енергия. Типичен пример за това е следобедната умора, резултат от понижаването на кръвната захар след пика на обедното хранене. Нестабилността на кръвната захар често води до промени в настроението, които могат да се изразяват във всички нюанси - от гневни избухвания до депресия.

 

диаграма:

 

Оптимално ниво на кръвната захар

 

Друг често срещан симптом при спад на кръвната захар е силното желание за определени храни. Естествено е в такъв момент организмът да се опитва бързо да възстанови нивото й. Детето, което изпитва силна нужда от сладки храни, като бисквити, шоколад или подсладени напитки, най-вероятно има проблеми с нестабилна кръвна захар. При някои деца кръвната захар пада през нощта, което предизвиква секреция на хормона адреналин в опит да се повиши кръвната захар. Приливът на адреналин може да наруши съня и кара някои деца да се будят нощем в нервно състояние.

 

Проблемите от излишния инсулин

Макар симптомите на нарушен кръвнозахарен баланс да са най-очевидни, когато нивото й е понижено, високата кръвна захар също представлява опасност. Реакцията на организма в този случай е да секретира инсулин. Колкото и важен да е инсулинът за поддържането на кръвната захар в норма, големите количества от този хормон също са заплаха за организма. Един от ефектите на инсулина е да стимулира превръщането на кръвната захар в скорбялоподобно вещество, наречено гликоген, в черния дроб и мускулите. Когато обаче запасите от гликоген са достатъчно, инсулинът стимулира производството на т.нар. триглицериди, което е просто по-интересна думичка за мазнини. Ето защо децата, страдащи от нарушен баланс на кръвната захар, са склонни към напълняване. В дългосрочен план високите нива на инсулин повишават риска от диабет. Ако организмът отделя прекалено много инсулин в продължение на много години, може да загуби чувствителността си към него. Това може да доведе до диабет тип 2 (неинсулинозависим диабет).

 

Страда ли вашето дете от нарушен баланс на кръвната захар – проверете с въпросника.


Таблица - храни с висок гликемичен индекс

 

Още по темата

Още от ИК "Хермес"

Публикации

Харесай ни във Facebook