Меню

2 месеца

Любяща връзка

Възраст: 2 месеца

16 идеи как да стимулирате развитието

В първите три месеца децата се учат да се чувстват спокойно и сигурни. Всяко е различно, но има общи поведения, които ни насочват към определени нужди. Играта отваря пространство за тренировки и привързаност, а ежедневните грижи – за общуване и контакт. С нашите отзивчиви грижи можем да насърчим цялостното здраве и развитие на децата.  

16 идеи да стимулирате развитието чрез отзивчиви грижи

 1. Поставяйте подходящи предмети и играчки на близко разстояние, за да насърчавате бебето да се движи и изпробва сетивата си. Поставено по корем, вашето дете вече е още по-уверено.

 2. Поставяйте на подходящи места около креватчето на детето висящи играчки с ярки цветове и възпроизвеждащи приятни звуци. Разстоянието от очите на детето, подходящо за по-добро зрително възприемане на играчките, е около 30 см; добре е позицията им да е по-скоро над гърдите (не над очите) и тя да се променя периодично – вляво и вдясно.
 3. Подавайте на детето играчки, за да стимулирате протягането на ръцете му и хващането.
 4. Сменяйте по-често местоположението му, когато е бодро – от креватчето на дивана, оттам на друго подходящо място. Така стимулирате интереса му към всичко около него
 5. Поставяйте го и във вертикална позиция, тъй като по този начин се подпомага зрителното възприемане на средата и обектите в нея.
 1. Разнообразявайте игрите, а с това и опита на детето с предмети, които ангажират повече сетива – например зрение, слух, допир, обоняние. Внимавайте да не стигнете до свръхстимулация, която би могла да доведе до превъзбуда на детето (например прекалено много играчки, много хора в стаята, много шум и т. н.).
 2. Отстранявайте нещата наоколо, които биха могли да причиняват безпокойство (например силен шум, ярка светлина).
 3. Когато детето има нужда от утеха и успокояване, реагирайте адекватно – с прегръдка, галене, нежен говор и др. 
 4. Отзовавайте се и реагирайте навреме на неговите емоционални и физическите нужди, на неговите сигнали и послания; Важно е да различавате плача на детето, за да реагирате правилно на знаците и „съобщенията” му.
 5. Както превъзбудата, така и отсъствието на двигателна активност са сигнали, на които следва да се обръща внимание (детето лежи отпуснато, вяло, не маха с ръчички и крака и т. н.).
 6. Контактувайте чрез допир и емоция с детето – с повече усмивки, прегръдки, галене, за да усеща близост до вас и да формира чувство за сигурност и доверие.
 7. Старайте се да овладявате негативните си емоции, тъй като може да ги предадете на детето.
 8. Говорете му нежно по време на различните всекидневни дейности с него (хранене, къпане и т. н.), като го гледате в очите, за да имате възможност да наблюдавате изразите на лицата си.
 9. Обръщайте се към него по име (пълното или галеното).
 10. Повтаряйте звуковете, които понякога издава детето; В отговор на издадени от него звукове (гукане) произнасяйте отделни думи, както и кратки изречения.
 11. Разказвайте му кратки разкази и приказки, пейте му песнички и рецитирайте стихчета с рими.

Тези съвети са част от СТАНДАРТИ И ПОКАЗАТЕЛИ ЗА РАЗВИТИЕ И УЧЕНЕ В РАННОТО ДЕТСТВО: ОТ РАЖДАНЕТО ДО ТРИ ГОДИНИ

Автори: доц. д-р М. Атанасова-Трифонова, проф. д-р Л. Пеневапроф. д.ф.н. Ю. Стояновад-р И. Янчевагл. ас. д-р Н. Колчевагл. ас. д-р М. Мутафчиева

Обратно към начална страница - "2 месеца".

Харесай ни във Facebook