Меню

2 месеца

Хранене

Възраст: 2 месеца

Голямото разсейване!

Кърмене през третия месец

от Христина Янева-Хедра

Вашето бебе се е променило много в последно време – става все по-социално и усмихнато, все повече се заглежда и реагира на нещата, които се случват около него. И… започва да става все по-трудно да го нахраните през деня! Всеки шум, всяко раздвижване и глас наоколо го карат да пусне гърдата (или да се завърти по посока на звука, стиснало зърното в устата си!), да се засмее с пълна с мляко уста и напълно да забрави за храненето! Понякога положението е толкова трудно, че е възможно да успявате да нахраните детето само преди заспиване или веднага след събуждане, ако успеете да го хванете още сънено. Носенето на ръце или в слинг, полюшкване и подрусване по време на кърмене, голяма огърлица с цветни и интересни елементи за пипане и дърпане, която си слагате само за кърмене може да ви помогнат. Ако нищо друго не върши работа, напълно затъмнено помещение (напр. банята на загасена лампа) може да се окаже спасително и да позволи бебето да се успокои и съсредоточи достатъчно в храненето.

В този период голяма част от децата наваксват дневното разсейване с нощно сучене, като може да приемат до 30% от общото количество храна за денонощие през нощта. Затова е много важно да не правите опити за премахване на нощните хранения. В отделни случаи може даже да се наложи да възстановите някое хранене, което детето пропуска, ако забележите негативен ефект върху наддаването.

 

Прекъсване на кърменето?

Елена Бачева

Около половината от тримесечните бебета у нас преминават на комбинирано хранене. Най-вероятната причина е притеснението, че майчиното мляко не е достатъчно на бебето, последвано от съвет да предложите като допълнение мляко за кърмачета. Спомнете си отново за чистотата на чревната микрофлора и за връзката с имунитета (възраст новородено). Дали си струва да нарушаваме тази хармония? А и гърдите ви имат нужда от постоянна стимулация, с прекъсването на техния режим на даване на мляко, кърмата със сигурност ще намалее.

Разбираемо, понякога отказ от кърмене (изцяло или частично) се налага, но преди да вземете окончателно решение, обърнете се към Консултант по кърмене. Възможно е всичко да си дойде на мястото или пък притесненията ви да са напразни. Прочетете и статята Имам ли достатъчно кърма между първия и шестия месец. Припомнете си и тази табличка.

Ако все пак преминете към план Б (мляко за кърмачета), ето линк към препоръчителните количества.

 

Въпроси, които може би си задавате

  • Детето все още не иска вода – да настоявам ли?

Кърмените бебета обикновено отказват вода. Можете да им се доверите. А и – припомнете си - кърмата съдържа 88% вода - затова вашето бебе няма нужда от допълнителни течности през първите 6 месеца, когато е само на кърма, стига да има неограничен достъп до гърдата винаги, когато поиска. Изследвания, направени в тропически страни, показват, че децата, дори при много високи температури на въздуха, запазват нормалния баланс на течности в тялото си, ако получат достатъчно количество кърма. Не нарушавайте добрата микрофлора в червата на бебето с течности или други неща поне в началото. За това няма основания и би могло да наврени на детето*. *Гру Нюландер, “Азбука на кърменето”
 

  • Получих препоръка да започна да предлагам плодов сок, дали това е добре за моето бебе?

Стомахчето на вашето бебе все още не е готово за храна, различна от майчиното мляко. Адаптираните млека максимално наподобяват майчиното мляко, но въпреки това не са майчино мляко. Какво да кажем за плодовия сок... ако го предложите сега, стомахчето на бебето за първи път ще посрещне хранителни вещества, които не познава и за които не е готово. Заради по-голямата чревна пропускливост, те ще преминат лесно и в кръвта, което може да активизира реакция като към алерген. Бебето няма все още в пълен обем и нужните ензими, за да може да разгражда добре и да усвоява хранителни вещества от другите храни, заради което е по-вероятно и да получи проблеми с коремчето като колики или диария.
 

  • Детето ми има колики, възможно ли е да е от млякото?

Официалното определение за колики е непрестанен плач на бебето повече от 3 часа на ден, поне три дни в седмицата. Произходът на коликите не е напълно изяснен. Прочетете повече.

*Гру Нюландер, “Азбука на кърменето”

Обратно към начална страница - "2 месеца".

Харесай ни във Facebook