Меню

Прохождане в майчинството

Прохождане в майчинството

Първите няколко месеца с детето са прекрасни, но понякога и доста напрегнати. Няколко идеи за повече радост в бебешкото ежедневие...
 

Най-важно е бебето

След раждането на детето начинът на живот и навиците ви ще трябва да се променят. Добре е да имате предвид, че бебето не може да чака – ако е гладно или жадно, ако пелената му е мокра и за сменяне. Без значение какво искате да правите в този момент, погрижете се първо за бебето, то е зависимо от вас. След това можете да свършите всичко останало. Така ще си осигурите спокойствие.


Проявете разбиране

Не се изнервяйте, ако детето ви плаче и вие дълго време не можете да го успокоите. Все пак не забравяйте, че плачът е езикът, чрез който новородените могат да се изразяват. Опитайте се да разберете какво иска да ви „каже” вашето бебе и какво не е наред.


Прекарвайте повече време навън

Когато времето е подходящо, излезте с детето навън. Една разходка ще ви помогне да намалите стреса. Чистият въздух успокоява. Децата също стават по-спокойни, когато прекарат известно време навън.


Не изпадайте в паника  

Обличате детето, което неистово плаче. След 30 минути имате час при лекаря, някой звъни на вратата, а вие не можете да откриете в суматохата ключовете си - не изпадайте в паника. Приемете, че в ежедневието с бебе понякога има напрегнати моменти, просто поемете дълбоко въздух и ще се справите.


Организирайте се

Свиквайте с мисълта, че не можете да свършите всичко наведнъж. Просто организирайте правилно работата и времето си. Напишете на един лист всички важни домашни задължения, които трябва да изпълните. След това отбележете отново най-неотложните. Предвидете и реално време, за което ще можете да приключите с тях. Така стъпка по стъпка ще се справите с всички ангажименти.


Вземете предпазни мерки

Обезопасете дома си. Разположете мебелите така, че детето ви да няма възможност да се нарани. Всичко, което не трябва да попадне в неговите ръце, преместете на недостъпно място. Така ще си спестите малко стрес. 


Почивайте заедно

Сигурно често ви се случва да се будите по 3-4 пъти на вечер, което е доста изморително. Затова използвайте времето през деня, когато вашето дете спи, да си починете и вие. Така ще намалите умората.


Поискайте помощ

Не се притеснявайте да помолите за помощ, ако се нуждаете от малко почивка. Ако има възможност, помолете някой близък да ви отмени за няколко часа в задълженията. Отделете малко време за себе си. Това има невероятен ефект – след това ще се радвате много повече на детето си.


Отделяйте време за игри

Една детска усмивка ще ви зареди с енергия и ще ви даде сили за трудните моменти. Затова отделяйте време, дори и 5 минути, да поиграете с детето.


Водете си бебешки дневник

Една добра възможност да прогоните нотките на безпомощност е воденето на бебешки дневник. Записвайте с по няколко думи как се развива вашето дете, какви са постиженията му, поводите за усмивка, с какво сте го разсмели, интересни случки от ежедневието с него. Така ще имате убедително доказателство за това колко хубави моменти сте имали с вашето дете и колко бързо са отминали напрегнатите.


 


Никой не е научен да бъде родител

Всички искаме да направим най-доброто за децата си. Но с това амбициозно намерение сами се подлагаме на голямо напрежение и правим живота си по-труден. Никой не е перфектен. Всичко идва с опита. Това не вреди на детето, щом като расте в любяща среда.

Автор: Анелия Атанасова

Още по темата

Харесай ни във Facebook