Меню

Съвети при къпане и тоалет

Съвети при къпане и тоалет

Кожата на човека има разнородни функции – защитна, рецепторна, терморегулаторна, депо и др. Заради директния контакт с въздуха, тя е натоварена да се самозащитава от неблагоприятните условия на околната среда – най-вече  от пресушаване и инфектиране. Има 5 слоя като най-дълбоко е разположена подкожната мастна тъкан (хиподерма), над нея е дермата, в която има кръвоносни съдове, космени фоликули, потни и мастни жлези, колагенови и еластинови влакна и др. Върху дермата се намира епидермисът. Над него е роговият слой, а на повърхността се разполага един невидим за човешкото око слой, който се нарича хидро-липидна мантия. Той е резултат от дейността на потните и мастните жлези в дермата. При всеки контакт с вода той бива отмит, но присъствието му е от огромно значение, тъй като именно подредбата на мастните и водни секрети едни спрямо други успяват да преодолеят вероятността от пресушаване, а характерната физиологична  киселинност, измерена там в стойности на рН между 5 и 6 (5,5) не позволява на болестотворните микроорганизми да се размножават и по такъв начин да причиняват инфекция. След отмиването на хидро-липидния слой за потните и местните жлези настъпва няколкочасов интензивен период на работа, за да могат да го изградят наново.

Бебешката кожа след раждането е в пъти по-тънка от кожата на възрастен, съдържа големи количества вода в междуклетъчните пространства, клетките на роговия слой са малки, а потните и мастните жлези започват да функционират седмици след раждането. Затова склонността към пресушаване и инфекции е голяма и за да се избегнат, кожата трябва да се поддържа чиста и да се третира с подходяща за нейната незрялост козметика.

Това означава:

Грижи за зоната на пелената

В урината има амоняк, който би могъл да раздразни кожата, а във фекалиите има ферменти и микроорганизми, които биха могли да я инфектират, както и да доведат до инфекции на пикочните пътища. Често възпаленото, зачервено дупе на детето не е израз на алергична реакция към дадена марка пелени, а се дължи на неправилни грижи.

 

За да избегнете това следвайте следните прости правила:

Сменяйте пелената веднага след изхождане на бебето по голяма нужда. Измийте го на течаща вода с измивна формула с рН5,5.

Водата трябва да пада най-напред върху миещата ръка и никога директно върху детето. Така ще предвидите навреме евентуалните резки температурни колебания на течащата вода. Преди да поставите детето под водната струя с помощта на лакътя си проверете дали водата е достатъчно топла. Усещането там трябва да бъде приятно хладко- нито студено, нито горещо. Дланите не са критерий – когато на тях им е топло, на лакътя е горещо. А това, което ще изпита бебето е това, което усещате при лакътя.

Сменяйте еднократната пелена на всеки 3-4 часа, за да предпазите нежната бебешка кожа от неблагоприятното въздействие на амоняка в урината. Можете да почистите с мокри кърпички всичко, което е било затворено от пелената.

Непосредствено преди да поставите еднократната пелена, намазвайте с подходящ крем с рН5,5 и балансиран липиден и воден състав.

 

 


Ежедневна баня

Избор на подходяща козметика

 1. Първото къпане можете да направите още на първия ден след изписването от болницата.
 2. За да избегнете риска от охлаждане, в първите три месеца организирайте банята в едно помещение, където да го съблечете, изкъпете и облечете.
 3. Най-често бебето се къпе вечер, но не е грешка, ако го установите  и в сутрешните часове
 4. Бебето е добре да къпете всеки ден. До навършването на 1 годинка всеки ден се мие и косата, след 1 годинка косата се мие два пъти седмично.
 5. Банята се прави около 30 минути преди предстоящото хранене и никога непосредствено след нахранване!
 6. Изберете ваничка с подходяща вградена стойка или използвайте отделна приставка за новородено, а също и с клапа за оттичане на водата
 7. Ако пъпчето все още не е паднало, това не е пречка бебето да бъде изкъпано!
 8. Лепенките за пъпче при отлепяне могат да наранят нежната и тънка бебешка кожа.
 9. След баня намажете бебето с лосион, мляко или крем. Ако е родено през лятото, въпреки горещините, започнете с мляко, но един месец след това, ако в температурите няма промяна, преминете на лосион. През зимата най-добрият избор е кремът, а в преходните сезони, млякото
 10. С помощта на тампони с ограничител почиствайте ушните мидички седмично.
 11. Поне веднъж седмично, след първия месец, изрязвайте ноктите на бебето. Добре е това да става след като бебето заспи. Използвайте индивидуални бебешки нокторезачка или ножичка стъпи върхове. Използването на ножички за възрастни може да пренесе гъбички под ноктите на бебето!
 12. Когато детето се научи да сяда - къпете го в седнало положение
 13. Когато детето се научи да стои право можете да го къпете изправено с кана или ръчен душ, като насърчавате неговото участие в къпането
 14. Не къпете детето, ако се чувства неразположено, има температура, не можете да осигурите подходящи условия, като например загряване на помещението до 24-26°С или ако лекарят ви е дал такъв съвет. 

Още по темата

Публикации

Харесай ни във Facebook