Меню

Бактериите нямат шанс пред кърмата!!!

Бактериите нямат шанс пред кърмата!!!

Тази снимка е направена от студент по биотехнологии в първи курс, като част от лабораторно упражнение. Белите кръгчета в средата са малки дискове с кърма от две жени, кърмещи деца на 1г и 3м и на 3г. Жълто-зеленикавата част са различни видове бактерии.

"Толкова съм горда...на снимката виждате 9 проби с бактерия M. Luteus. Белите петна в средата са кърма. Виждате ли прозрачната част около тях - там протеинът от кърмата е убил бактерията! Толкова се вълнувам!!! По същия начин уби и E. coli, както и имаше добър ефект при MRSA....бъдещето е светло, бъдещето е кърмене :) "

Снимка и текст: Vicky Greene

линк към оригиналния пост

 

Тази снимка и текст на Вики Грийн, предоставена ни от НАПК, се разпространи по целия свят благодарение на социалните мрежи. Вероятно причината толкова много хора да я споделят, е ясното показване и доказване на ефекта на кърмата. Много майки се притесняват, че кърмата им след първите месеци променя свойствата си и не е достатъчно добра. Фактът, че в експеримента е използвана кърма на майки с деца над 1 г обаче доказва обратното. Различни научни изследвания доказват ефекта на кърмата. През 2010 например, Университетите в Готенбург и Лунд, Швеция, публикуват свое изследване, според което субстанция, открита в кърмата може да убие ракови клетки. Субстанцията носи името HAMLET (Human Alpha-lactalbumin Made LEthal to Tumour cells). 

Субстанцията, открита няколко години по-рано, е тествана върху хора с рак на пикочния мехур - след всяко лечение, в урината им са откривани мъртви ракови клетки, което е дало надежда за използване на субстанцията в бъдеще, при лечение на рак.

HAMLET е открита случайно в изследване на антибактериалните свойства на кърмата. Следващи изследвания показали, че субстанцията се състои от протеин и мастна киселина, естествено съдържащи се в човешкото мляко. До момента обаче не е установено дали HAMLET се формира спонтанно в кърмата. Има предположения, че това става в киселинната среда на бебешкото стомахче. HAMLET убива само ракови клетки и не влияе върху останалите клетки. Лабораторни експерименти са показали, че  HAMLET убива 40 различни видове рак. Изследванията продължават. 

от редакцията на Дневникът на мама и татко, февруари 2017 г


източник: https://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100419132403.htm

 

 

Още по темата

Публикации

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook