Меню

Децата, аутизмът и конете

Децата, аутизмът и конете

Какво представлява хипотерапията?

От хиляди години се смята, че връзката между човека и животните има лечебно въздействие върху психическото състояние на човек. Хипотерапията и терапевтичната езда представляват физическа терапия за хора, които имат набор от физически, психологически, емоционални и социални затруднения. Хипотерапията е терапия, която се провежда под лекарско наблюдение. Тя се прилага като част от лечението. Терапевтичната езда представлява повече програма за възстановяване на хора с увреждания и в нея обикновено не участва медицинско лице.

Специфичният терапевтичен резултат от хипотерапията и терапевтичната езда е свързан с ритмичното движение на коня. Те се провеждат на специално обучен за целта кон заедно с цял екип от водач, придружители, физиотерапевти, лекари и други като целта е подобрение на физическото и емоционалното състояние и комуникацията с обкръжаващия свят. Терапевтите помагат на пациентите да седят върху коня в различни позиции като седеж и лягане върху коня, страничен седеж, изправяне с опора в стремената, но без да се държат.

 

Хипотерапията е полезна за:

 • Отпускане на блокирала мускулатура;
 • Баланс;
 • Изграждане на мускулна сила;
 • Координация между ръце и очи;
 • Усещане за движенията на тялото;
 • Изграждане на усещане за самоконтрол;
 • Изграждане на увереност в собствените сили;
 • Подобряване на общуването;
 • Подобряване на концентрацията;
 • Подобряване на социализацията, търпението, моториката, усещанията.

 

Хипотерапия при деца с аутизъм и синдром на Аспергер

Аутизмът представлява нарушение в развитието, който засяга мозъка, най-вече в областта на комуникацията и социалното общуване. Синдромът на Аспергер е по-лека форма на аутизъм, при хората с този синдром комуникацията е добра, а повтаряемостта на действията не е така отчетливо изразена.

Хипотерапията има много благотворно въздействие върху децата с аутизъм заради усещанията и възприятията, които самата езда създава – моторни, емоционални и сетивни.

Движенията на коня стимулират правилно движение в тазовата област на ездача и задействат кости, стави и връзки. Конят раздвижва човека по повече от един начин като го кара да се навежда, изправя и накланя, което трудно се постига при курс по физиотерапия. Самият седеж върху коня подобрява мускулната сила, симетрията на мускулите, баланса, стойката, развива гъвкавост, подобрява кръвообращението, координацията и дишането (което влияе и върху говорната функция). Децата с аутизъм изпитват затруднения да интегрират усещанията си и реакцията на тялото си към външната среда и хипотерапията им помага да „наместят“ собственото си тяло в пространството. Хипотерапията често се провежда без седло и така детето по-цялостно усеща движението на коня с различни части от своето тяло.

Контактът с коня при тези деца спомага за изграждане на емоционална връзка. Децата с аутизъм трудно установяват емоционален контакт с околните. За тях е трудно да поддържат зрителен контакт, да изразят чувствата си и да покажат кого обичат. С конете те имат възможността да общуват невербално, а физически. Те могат да ги галят, да ги прегръщат, да ги потупват, да ги четкат. По този начин изграждат емоционален „мост“ с коня и се учат да изразяват емоциите си и към други хора. Терапията с коне дава на децата с аутизъм усещане за себе си, за собствено им тяло и ги учи как да общуват с обкръжаващия свят. Увереността на детето в собствените му сили расте, защото получават усещането, че знае как да говори и работи със своя кон. Тези деца бързо се привързват към коня, който яздят, а след това и към учителите си, треньорите, терапевтите и членовете на семейството.

Развитие на когнитивни и езикови умения. Често децата с аутизъм трудно се ориентират в пространството. Чрез терапията с коне, тези деца се ориентират за посоката по време на игра и така по-лесно я възприемат и запомнят. Детето се учи как да направлява коня, което му дава повече възможности за общуване. То получава естествена мотивация да се движи и заедно с това и естествена мотивация да комуникира. Терапията подобрява познавателните процеси на детето. Например, терапевтите карат децата да хвърлят цветни топки в определена за това кошница докато яздят, да докосват очите, устата и ушите си докато звучи детска песничка и да разпознават различни картини. Вълнението от ездата стимулира общуването, защото ездачът комуникира и с терапевта, и с коня. Децата аутисти, които не говорят изведнъж изпитват желание да кажат нещо, защото произнасят името на коня и го подкарват да тръгне! За тях това е забавно и весело.

Ползата от терапията засяга и сетивните възприятия. Вестибуларният апарат отговаря за равновесието и ориентацията в пространството. Той се намира във вътрешното ухо и бива стимулиран от промяна на посоката, накланяне на тялото и скоростта. Ездата събужда тези възприятия, а емоциите, които тя създава, мотивират детето и провокират интереса му.

Благотворното влияние за децата с умствени и емоционални увреждания се дължи на специалната връзка, която развиват с коня. Конете, които се използват за терапията са специално подбрани – те са спокойни и търпеливи. Връзката, която се изгражда с тях, е безусловна и не е натоварена с оценки и по този начин детето се привързва и общува с друго живо същество, нещо много трудно за децата с аутизъм. Една от най-големите ползи от терапията е, че децата се забавляват. За тях това не е терапия, а забавление!

Все пак първият път, когато детето аутист посети курс по хипотерапия, то често проявява обичайното поведение при смяна на средата – плач, викове, повтаряне на думи. Всичко това спира когато детето се качи на коня и конят започне да се движи, а при второто посещение няма и следа от подобно поведение. Повтарянето на различни думи може да започне отново при някаква промяна, например когато конят спре, но в момента в който детето се научи как да му подаде сигнал да тръгне отново, от това поведение не остава и следа.

 

 

Преводач и съставител: Ваня Тодорова, конна база „Ахил“

Източници:

ASDF - Autism Spectrum Disorder Foundation

Aspen Education Group

Още по темата

Публикации

 • Децата и конете

  Какви са ползите за децата от общуването с конете. Какви умения развива ездата и какви емоции носи на децата....
 • Децата и конете

  Какви са ползите за децата от общуването с конете. Какви умения развива ездата и какви емоции носи на децата....

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook