Меню

Жълтеница - стойности на билирубина и изследвания

Жълтеница - стойности на билирубина и изследвания

Жълтеницата е изключително важен признак в първите седмици на раждането. Пoловината от новородените прекарват физиологична жълтеница. Тя е задължителен или много чест синдром на вродени или придобити заболявания.

 

Стойности на билирубина

Жълтеницата става видима при тотален билирубин над 85 mсmol/L (5 mg %). При физиологичната жълтеница серумният билирубин не превишава 200 mсmol/L (12 mg %) при доносените и 240 mсmol/L (14 mg %) при недоносените. Избленяването на иктера и нормализирането на билирубина става не по-късно от края на първата седмица при доносените и края на третата седмица при недоносените новородени. Лечение не се налага. За патологична се приема жълтеница със стойности над 240 mсmol/L. При тези стойности децата стават отпуснати, сучат трудно от гърда, непрекъснато спят. Тази жълтеница се лекува със синя светлина (фототерапия) с дължина на вълната 400-500 нм. Принципът на действие е фотоокисление и превръщане на билирубина във фотобилирубин, който не е невротоксичен и се елиминира чрез жлъчката. 


Изследване на билирубина

Изследването на билирубина става чрез вземане на венозна кръв и определянето на стойностите става от серума. На изследване подлежат всички бебета над тридневна възраст, които имат клиника на жълтеница и данни за кръвногрупова (АВО-изоимунизация) или Rh-изоимунизация. Скрининг на всички новородени бебета може да се прави с нов апарат, наречен билирубинометър, при който измерването става през кожата без да се налага вземане на венозна кръв.

Когато бебето има жълтеница след 15-20 ден, но отделя нормални жълто-оцветени изпражнения и бистра урина, се смята че това е жълтеница от майчина кърма. При нея лечение също не се прилага. При физиологичната жълтеница не трябва да се дава подсладена вода, по-важно е детето да се кърми достатъчно и да наддава добре на тегло, за да може жълтеницата да отзвучи по-бързо.
 

Д-р Радка Масларска
Началник Неонатология
МБАЛ "Токуда Болница-София"
359-884-933-080

Още по темата

Харесай ни във Facebook