Меню

Жълтеница - стойности на билирубина и изследвания

Жълтеница - стойности на билирубина и изследвания

Жълтеницата е изключително важен признак в първите седмици на раждането. Пoловината от новородените прекарват физиологична жълтеница. Тя е задължителен или много чест синдром на вродени или придобити заболявания.

 

Стойности на билирубина

Жълтеницата става видима при тотален билирубин над 85 mсmol/L (5 mg %). При физиологичната жълтеница серумният билирубин не превишава 200 mсmol/L (12 mg %) при доносените и 240 mсmol/L (14 mg %) при недоносените. Избленяването на иктера и нормализирането на билирубина става не по-късно от края на първата седмица при доносените и края на третата седмица при недоносените новородени. Лечение не се налага. За патологична се приема жълтеница със стойности над 240 mсmol/L. При тези стойности децата стават отпуснати, сучат трудно от гърда, непрекъснато спят. Тази жълтеница се лекува със синя светлина (фототерапия) с дължина на вълната 400-500 нм. Принципът на действие е фотоокисление и превръщане на билирубина във фотобилирубин, който не е невротоксичен и се елиминира чрез жлъчката. 


Изследване на билирубина

Изследването на билирубина става чрез вземане на венозна кръв и определянето на стойностите става от серума. На изследване подлежат всички бебета над тридневна възраст, които имат клиника на жълтеница и данни за кръвногрупова (АВО-изоимунизация) или Rh-изоимунизация. Скрининг на всички новородени бебета може да се прави с нов апарат, наречен билирубинометър, при който измерването става през кожата без да се налага вземане на венозна кръв.

Когато бебето има жълтеница след 15-20 ден, но отделя нормални жълто-оцветени изпражнения и бистра урина, се смята че това е жълтеница от майчина кърма. При нея лечение също не се прилага. При физиологичната жълтеница не трябва да се дава подсладена вода, по-важно е детето да се кърми достатъчно и да наддава добре на тегло, за да може жълтеницата да отзвучи по-бързо.
 

Д-р Радка Масларска
Началник Неонатология
МБАЛ "Токуда Болница-София"
359-884-933-080

Още по темата

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Искате да получавате възрастов бюлетин?

Създайте профил с възрастта на вашето дете. Това е първата стъпка, за да получавате текстовете, които подготвяме за вас, точно когато са ви нужни.  

Създаване на профил

Доброволно изтегляне на дигитален видео монитор Philips Avent (SCD620) 

Като предпазна мярка Philips доброволно изтегля и обезщетява притежателите на този модел. Прочети повече...

Харесай ни във Facebook