Меню

Кърмене и работа - права, примери, съвети

Кърмене и работа - права, примери, съвети

Снимка: http://www.liciaronzulli.com/

Кърмата идва естествено с раждането. Изборът да кърмиш или не, е по желание. Да си работеща жена и кърмачка е предизвикателство, което заслужава подкрепа.

Преди около две години ми се случи най-хубавото нещо – след дълго отлагане родих сина си и затова нямах съмнения по решението си да кърмя. След първите месеци на майчинство, „ме засърбяха пръстите“ за работа. Премерих служебния костюм, извиках цялата си вътрешна увереност, за да изглежда; „нормална“ и заредих камерата с кърма.

Година и половина по-късно научих няколко важни урока. Първият – да бъда креативна в отговора на въпроса: „Как ще кърмите/отглеждате детето си, докато сте на работа?“. Вторият – имам права и има въпроси и ангажименти, които мога да откажа. Трето – нищо не може да се сравни с тревогата, когато си далече от детето, и с радостта да накърмиш и гушнеш бебето в края на деня.

Не(възможният) баланс между майчинство и работа не е „женска“ работа. Той е въпрос на успешна инвестиция в бъдещето и избор. “Равенството между половете не е само морално право. Това е изключително мощен стимул за развитие“, казва Щефан Льофвен, министър-председател на Швеция. Майчинството и кърменето в частност доказано не ни правят по-глупави, а напротив – по-изобретателни и ефективни. Затова и

майките са също толкова способни служители, 

 

колкото останалите, но имат нужда от малко усамотение в офиса.

 

Успешните кърмачки са най-добрите посланици на идеята, че подборът на персонал не бива да се основава на физическото състояние (кърмене), а на професионалните качества. Затова срокът на изключително майчинство трябва да е гарантиран, а изборът кога да се върнем на работа – личен. Балансът между семейството и кариерата би бил по-възможен, когато има условия за избор – да бъдеш работеща майка с осигурени условия за кърмене/отглеждане на дете или да се посветиш на детето си при достойна социална защита.

Мисията кърмачка е (не)възможна

Италианката Личия Ранцули от Европейската народна партия е лицето на кърмачките в Европейския парламент (EП). Тя е втори мандат депутат и стана медийна звезда, когато през 2010 г. се завърна в пленарната зала месец след раждането на дъщеря си Витория. Ранцули не е типичната еманципирана жена – тя поиска майките да имат право на избор – да работят или да останат вкъщи, без да са принудени да правят икономически или социални компромиси или да бъдат обект на дискриминация. Положителният пример на Ранцули не е прецедент в ЕП, но стана най-известният. През 2009 г. френската евродепутатка Рашида Дати се върна на работа пет дни след раждането, а датчанката Хилтруд Бреъер е кърмила редовно бебето си по време на заседания през миналия мандат.

 

Едва ли тези успешни майки са доволни от това, че през юли Европейската комисията оттегли проекта на Директивата относно отпуска по майчинство, по който от 2008 г. държавите-членки не могат да се споразумеят. Накратко вече 7-а година европейските страни не успяват да постигнат съгласие по увеличаването на платения отпуск по майчинство от 14 до 18 седмици. Не мина и предложението минималното майчинство в ЕС да е на пълна заплата. Отпор среща и инициативата на Комисията за подобряване на защитата за кърмачките. Липсата на решение по казуса дори на европейско ниво е показателно, че „цената“ на майчинството е спорна. Но в условия на несигурно възстановяване от икономическа криза, решението е трудно, когато няма един отговор на въпроса колко струва майчинството в бизнеса и за държавните бюджети.

 

В реалния свят кърменето се съчетава с работата не заради социалните улеснения. Да кърмиш е естествено. Моята най-добра приятелка се върна на работа след 6-ия месец и на двете си деца, но ги кърми почти до 2-годишната им възраст. Кърменето рано сутрин, нощем и вечер са най-хубавите моменти от деня, каза тя. Една от най-успешните жени, които познавам, е взела изпитите си за висок пост в евроинституциите, и е започнала работа, докато синът й е бил кърмаче. Тя е продължила да кърми до 3-годишната възраст на малкия. Когато ги попитах как това е възможно, и двете ми казаха: „Просто го правих. Не е нищо особено“.

 

Напоследък и в България все по-често се говори за въвеждане на добри практики, които да направят кариерата възможна, дори и когато кърмиш. Страната ни предлага разумно дълго платено майчинство, но жените остават най-уязвими на бедност и при безработица. Затова и тяхното връщане на работа е важно, за да се развива икономиката и да има бъдеще за всички. Жените в майчинство или без работа струват повече на държавата, отколкото тези, които работят на гъвкаво работно време или наемат детегледачка. Да, трудно е, но мисията да кърмиш и работиш ще стане възможна, когато майчинството отново стане естествено състояние, а не се възприема като пречка пред професионалната реализация. Момичетата стават жени, когато осъзнаят, че „мамо“ струва повече от всички извънредни часове в офиса.

 

 

Съвети към кърмещата работеща майка

 Изчакайте да започнете работа, когато сте разредили кърменията достатъчно, за да работите поне по 4 часа.

 Премислите и обсъдете с партньора си приоритетите в семейството, личните компромиси, които правите. Ако не сте готови психически и физически да се отделите от детето си, отложете решението си.

 Подгответе се за контролирано изцеждане на кърмата, още докато планирате връщането си на трудовия пазар.

 Запомнете, че имате право на платен отпуск за кърмене до навършване на 8-месечна възраст на детето по 1 час два пъти дневно или по 2 часа наведнъж, както  и по 1 час дневно след това. След тази възраст на бебето, може да ви поискат да представите медицински документ, който да докаже необходимостта от кърмене.

 Нищо не е същото след раждането на детето ви. Обмислете сериозно своите ангажименти и оформете внимателно договора си.

 Работодателят не може да командирова майка на дете до 3-годишна възраст без нейното писмено съгласие.

 Можете и да откажете работа, при която съществува съществен риск за здравето ви.

 Майка на малко дете, до навършване на 6-годишна му възраст, има право да работи надомно при същия или при друг работодател.

 Законът не предоставя закрила, ако майката е назначена по чл.70 /трудов договор със срок на изпитване/ и чл.110 и чл.111 /втори трудов договор при същия или при друг работодател/.

 

ВАЖНО!

При неспазване на Кодекса на труда се сезира Инспекцията по труда 

В случай на дискриминация, се обръщайте към Комисията за защита от дискриминация 

 

 

Още по темата

 • Трябва ли да се изцеждам всеки път след кърмене?

  Ако вашето бебе суче добре, а гърдите се чувстват омекнали и олекнали след кърмене, тогава отговорът на този въпрос е НЕ. В обичайната ситуация след първите дни и седмици...
 • Измервания и стандарти за ръст, тегло, обиколка от 0 до 5 г

  Кога и как се измерват теглото, ръста, обиколката на главата? Какво означават измерените стойности и как се интерпретират. Стандарти на СЗО. Прочетете...

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • Ръст и тегло до 3 г - таблици

  През 2006 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува нови графики на растежа. Те се основават на изследване сред кърмени деца от шест страни и доказват, че...

 • Какво може да ви убеди да кърмите

  Кърменето е най-естественият начин за хранене на бебето. Вашата кърма е предназначена специално за вашето бебе. Кърмата осигурява всичко необходимо за правилен растеж и...

Още от Мая Цанева

Публикации

Харесай ни във Facebook