Меню

Рубрики

Майки без шеф

Да си работеща майка не е подвиг, а възможност. Дали това изречение е лозунг или под него могат да се подпишат без колебание и родителите, които изкарват прехраната си на свободна практика? Темата се оказа особено актуална и за мен, когато избрах този тип заетост като вариант да бъда родител и да работя, без да чувствам угризения, че за 8 часа в офиса ще изгубя всички ценни мигове със сина ми.

Едно от предимствата на майчинството е, че по необходимост ставаш по-организирана, поемаш непознати роли и находчивостта ти се изостря. Всичко това създава прекрасна основа за промяна на професионалния избор, който неизбежно обмисляме в периода на по-кратко или пълно майчинство. Аз реших да заложа на ангажиментите на свободна практика, защото не приех, че е нормално да ме смятат за втора ръка кандидат на интервютата за работа, само защото вкъщи ме чака малко дете. През последните месеци открих и много други жени, които по тази или други причини се развиват професионално като фрийлансъри и не смятат това за житейски компромис. Събрах историите на няколко майки без шеф, които знаят как успешно да работят и да отглеждат децата си.

 

Мая Донева

Мая Донева е международен обучител, част от екипа на Варна – Европейска младежка столица – 2017. Съосновател на социалната Чайна във Варна. Работи основно в сферата на доброволчеството, активното гражданство, креативността и личностното развитие. Има син – Симеон на 4.5 г. и дъщеря Аделина на 3 г.

Защо работиш на свободна практика?

– Защото разполагам с времето си и мога сама да решавам дали днес е работен или почивен ден. Разбира се, когато имаш фиксирани дати за проект или тренинг, няма как това да е винаги така, но в повечето случаи, аз сама решавам професионалните си ангажименти. Аз работя за неправителствени организации от цяла Европа и се срещам с много интересни хора - новатори, лидери, артисти, политици, студенти… Работата ми ме провокира да се развивам не само като професионалист, но и като личност и я обожавам!

Как се отрази майчинството при търсенето на работа - постоянна или на свободна практика?

– Има една много умна поговорка- „Работи за името си, а после то ще работи за теб“. Моментът, в който името ми започна да работи за мен, беше точно, когато родих първото си дете – на 25. Не мисля, че това се отрази на ангажиментите ми като заетост или търсене. Дори напротив - много хора приветстваха това, че успявам да се справя с малко дете и да работя, да съм дейна.

 

Имала ли си опит и какъв с потенциални работодатели, които да са ти задавали въпроси как ще съчетаваш майчинството с работата?
 
– Питали са ме дали нямам нужда от повече почивка или от повече помощ и в повечето случаи съм усещала по-скоро внимание към мен и децата, отколкото раздразнение заради майчинството. Моето майчинство беше на път и на работа - имах тренинги дори в Тунис, когато синът ми беше на 5-6 месеца и пътувахме заедно. Още го кърмех и си спомням, че обучението, което водих тогава, той го проспа в слинг и бяхме голяма атракция.

Какво би искала да се промени като социални придобивки/законодателство, за да работиш и да се грижиш за децата си по-добре?

– Както казах, аз съм обучител на свободна практика и повечето ми ангажименти са на граждански договор – в и извън България. В националното законодателство гражданските договори и майчинството не са обвързани по никакъв начин, което поставя много хора в доста неприятна ситуация. Смятам, че трябва да се мисли в посока признаване на доходите от граждански договори за база при изчисляване на майчинството при определени условия.

Как се справяш в екстремни ситуации?

– В последните години съм част от екипа на Варна - Европейска младежка столица 2017. Когато през ноември миналата година имаше церемония за обявяване на победителя, нямаше кой да гледа 2-годишната ми дъщеря и заедно с нея и колегите от екипа отидохме до Клуж-Напока, Румъния, за церемонията. Пътуването беше цяло приключение, тъй като от Варна до Клуж са около 14 часа с кола, отделно хванахме и огромно задръстване по пътя. Оттогава съм експерт по забавление на деца в кола:)

 

 

Евгения Каравачева

Eвгения Каравачева е блогър, като самата тя ръководи екип от 10 блогъри по общ проект. Има две дъщери – Диана на 19 г. и Люси на 8г.

Защо работиш на свободна практика?

– Дълго време работих като редови служител. Нямах никакво свободно време – работех по около 12 ч. на ден (IT Support). Поради липсата на време, например, трябваше да се откажа от участието си в XFactor. Преди 3 години напуснах, но се свърза с мен бивш съдружник на бившия ми работодател. При нея пак работех на заплата, но на гъвкаво работно време – от къщи, на командировки и по определени задачки. Това ми освободи доста време, което оползотворявах за учене. Междувременно поех дългорочен фрийлансърски проект, който така се разрасна, че напуснах първата работа и сега работя изцяло от къщи.

 

Как съчетаваш работата вкъщи и грижите за семейството?

– Имам 2 дъщери – на 19 и на 8 г .Но проблемите са били винаги валидни и за мен. Винаги са ме питали при интервю какви деца имам, тяхната възраст и планирам ли да имам още. Тези въпроси са ми задавани предимно от майки-работодатели. Постоянната си работа намерих (или по-точно ме поканиха) 5 месеца преди детето ми да тръгне на детска градина, като в началото работех от къщи. Отделно от това тази година имам голям проблем с ученическата ваканция, която е близо 4 месеца – това не ми дава възможност да търся постоянна работа в офис. Налагало ми се e и да лъжа, че мога да разчитам на баби. За сметка на това имам възможността, въпреки ограничените за момента доходи, да се фокусирам върху децата. Компромисите са ясни – ограничени доходи. От септември-октомври ще търся и постоянна работа, която да съчетая с фрийлансърския проект .

 

Красимира Хаджииванова

Професионално се занимава с онлайн медии, поддържа и собствен блог, „в който напоследък пиша рядко, въпреки че възнамерявам това да се промени“. Вълнува се от това как да променяме средата, в която живеем, като изразяваме ясно гражданската си позиция и отстояваме правата си. Има 6-месечен син.

Защо работиш на свободна практика?

 – Защото това ми дава свободата да разполагам с времето си – нещо, което след години на „конвенционално“ ходене на работа, по цял ден и в офис, установих, че е жизненоважно за мен. В момента съм на етап, в който личният ми живот е на преден план и работата на свободна практика ми дава възможност да се чувствам комфортно, да имам свободата да съм със семейството си и да се занимавам с няколко неща едновременно. Мисля, че тепърва ще стана по-активна в търсенето на други възможности за проекти на свободна практика – до този момент бебето беше прекалено малко, за да насочвам енергията, времето и вниманието си към търсене на работа.

Имаш син на няколко месеца. Търсенето на работа би ли ти попречило да кърмиш?

– Постоянната работа със сигурност би ми попречила, да. Сигурна съм, че има жени, които се справят и с това, но за мен ходенето на работа и редовното кърмене са почти несъвместими неща. Работата на свободна практика и от къщи е друго нещо – по този начин мога да разпределя времето си правилно и точно, така че да имам и за двете – и за кърмене, и за работа. Никой не ти държи сметка откъде и как работиш, ти сам преценяваш как да съчетаваш задълженията и отговорностите си..

 

Какво би искала да се промени като социални придобивки/законодателство, за да работиш и да се грижиш за детето си по-добре?

– Много неприятно впечатление ми направи прекаленото забавяне в изплащането на болничните (преди раждането и в седмиците след него). Масово майки се оплакват, че не получават навреме обезщетенията, които се изплащат по болнични листове, аз не направих изключение. Всичко се случва много тромаво и тежко и особено ако някъде има някаква грешка (в болничния, в начина на подаване от гинеколог/педиатър), забавянето буквално се разтяга в месеци. Това е адски изнервящо за жена, която току-що е родила и разчита на тези пари. Предполагам, че трудностите с липсата на места в ясли и детски градини също се отразява на желанието на много майки да работят – аз още не съм се сблъскала с това предизвикателство, но знам, че то предстои..

 

 

 

Правна справка 

Консултант: адв. Владимира Маркова, 
тел./факс: 02 851 01 30, моб. тел.0898 296 344

 
 


Права на жените, еднолични търговци/самоосигуряващи при майчинство

Жените, еднолични търговци или самоосигуряващи се, имат право на обезщетение за майчинство, ако са се осигурявали допълнително по свой  избор за осигурителните рискове “общо заболяване” и “майчинство” за период по-дълъг от 12 месеца. В случай на майчинство, единият вариант за едноличните търговци е да не извършват дейност, т.е. предприятието да спре да извършва търговска дейност. Втората опция е собственикът да назначи прокурист по чл.21 от ТЗ (лице, осъществяващо управлението на предприятието на едноличния търговец) или да назначи на трудово договор и упълномощи с нотариално заверено пълномощно определено лице. И в двата случая това е необходимо да се направи преди майката да излезе в болнични или преди да роди.


Регистрация на самоосигуряващи се лица по БУЛСТАТ

Според чл. 3. (1) в регистър БУЛСТАТ се вписват: физическите лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност. Регистрацията се извършва в службите по вписванията на Агенцията по вписванията, намиращи се в седалищата на окръжните съдилища. Службите по вписванията изпълняват функциите си по този закон на територията на съдебния район на съответния окръжен съд.  Регистрацията се извършва  по постоянен адрес въз основа на заявление, подадено от лицето или негов упълномощен представител.

По смисъла на Закона за данъците върху доходите  на физическите лица "лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:

а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;

б) не са регистрирани като еднолични търговци;

в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

 

Национална класификация на професиите и длъжностите

Източник: НСИ, 2011 г.

Осигуряване на самоосигуряващи се лица

Още по темата

 • Кърмене и работа - права, примери, съвети

  Кърмата идва естествено с раждането. Да си работеща жена и кърмачка е предизвикателство, което заслужава подкрепа. Не(възможният) баланс между майчинство и работа не е...

 • Измервания и стандарти за ръст, тегло, обиколка от 0 до 5 г

  Кога и как се измерват теглото, ръста, обиколката на главата? Какво означават измерените стойности и как се интерпретират. Стандарти на СЗО. Прочетете...

 • Колики

  Коликите протичат с различна тежест и продължителност, но могат да достигнат и до 3-4 часа. Бебетата на кърма са с по-леки колики с по-малка продължителност. Кога започват...

 • Оригване и връщане на храна

  След всяко хранене е добре е да помогнете на бебето да се оригне и така да отдели погълнатия по време на храненето въздух. Хранените с биберон имат нужда да се оригват...

 • Ръст и тегло до 3 г - таблици

  През 2006 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува нови графики на растежа. Те се основават на изследване сред кърмени деца от шест страни и доказват, че...

 • 7 въпроса за Кърменето и COVID-19

  Отговорите на въпросите, свързани с кърменето и вируса – обобщени от Христина Янева-Хедра.

Още от Мая Цанева

Публикации

Харесай ни във Facebook