Меню

1 г. и 6 м.

Хранене

Възраст: 1 г. и 6 м.

Хранене при различните етапи на настинка и грип

За здраве и оптимално развитие на децата са нужни: 

 1. Месо, риба, пресни зеленчуци и плодове, варива, пълнозърнест хляб, варени пълнозърнести храни (ориз, жито, елда, киноа), ядки и семена - не забравяйте, че ядките и семената трябва да са добре смляни!

При тази здравословна и балансирана диета, дали да не присъедините и вие? 

Ако невинаги остава време за подготовка на прясна храна, можете предварително да заредите фризера с нарязани зеленчуци. Знаете, че замразяването е най-добрият начин за съхранение. Зеленчуците няма да загубят своята хранителна стойност, стига да бъдат размразени правилно. Ако все още не сте попаднали на нашата статия по темата - прочетете я сега.

Грамажът на една порция в този период е около 350 - 400 г. 

Нови предложения за закуска

Освен попара със сирене, млечно-плодови каши, млечно-нишестени кремове, мляко с ориз, кифла, кекс и макаронени изделия, които вероятно вече сте предложили след 1 г, в този период можете да допълните асортимента с:

 • филийка с масло и сирене или кашкавал (може и препечена) 
 • принцеса с яйце и сирене (върху филийка поставяте смес от разбито яйце и обезсолено сирене)
 • + пресен зеленчук – например краставичка или домат през летния сезон, 
 • парче домашно-приготвена баница + кисело мляко например
 • зърнена закуска с мляко 
 • краве мляко (пълномаслено) или айран, билков чай, плодови и зеленчукови сокове 
 • Ако сега предлагате за пръв път смляни ядки и семена: можете да ги добавяте към смути, намачкани плодове, кисело мляко, салати и др.
   

Внимание:

Ако детето ви често страда от настинки и хрема, възможно е причината да е алергия или чувствителност към храна, най-вече към краве мляко. Други признаци за хранителни алергии са зачервяване, обрив, повръщане, задух. 
 

Хранене при различните етапи на настинка и грип
 

Първите знаци, че имунната система на детето работи, са вдигането на температурата, хремата, зачервяването и възпалението при нараняване. Възпалението е реакция на нашия организъм, затова е нужно да помогнем то да протече правилно. Това може да стане, когато разбираме какво се случва и какво е нужно във всеки един етап от заболяването. Най-важното:

 1. В първите 6 – 24 часа от началото на инфекцията вродените механизми на защита разпознават вируса. Организмът има нужда от покой и най-вече – от вода.
 2. От 24-тия час до 3тия ден от началото на инфекцията имунният отговор ескалира – на мястото започва възпаление.  Вродените механизми на защита са в силата си. Първоначалните запаси от енергия са изчерпани.  Необходима е питателна храна.

 3. От 3-тия до 7-мия ден от началото на инфекцията вродените механизми на защита отстъпват постепенно и дават място на защита от придобития имунитет. Процесът на възпаление в мястото на инфекцията затихва. Задължително е контролирано пълноценно хранене.

Какви храни са подходящи на всеки от тези етапи и защо, можете подробно да прочетете в статията.

Или директно да разгледате само най-важното – в нашата инфографика.

 

Обратно към начална страница - "1 г. и 6 м.".

Харесай ни във Facebook